400 YILLIK DARÜŞŞİFA YENİLENDİ

Edirne'de Abdi İbrahim firması tarafından yenilen Trakya Üniversitesi bünyesindeki Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifasının açılışı yapıldı.

GÜNDEM 15.05.2015 18:40:00 0
400 YILLIK DARÜŞŞİFA YENİLENDİ

Açılışa Edirne Vali Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan,  Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, Dışişleri Bakanlığı Edirne Temsilcisi Büyükelçi Murat Ahmet Yörük,  Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut, Trakya Üniversitesi Kurucu Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karadeniz ve çok sayıda davetli katıldı.

 

500 yıllık geçmişiyle tıp tarihinde önemli bir yeri olan Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası, Abdi İbrahim tarafından çağdaş müzecilik anlayışıyla yenilendiğini belirten Nezih Barut, "Tarihine ve mimarisine saygı duyarak yeniledik.Bu değerli eserin bugüne ve gelecek kuşaklara aktarılmasına katkıda bulunmaktan büyük onur duyuyoruz. Edirne Darüşşifası'nın 26ı odasını birebir o dönemin uygulamalarını yansıtabilmek amacıyla büyük bir titizlik ve emekle kurguladık. Çalışmalar sonucunda tıp tarihimizin değerli hazinelerini gün yüzüne çıkarıp günümüzün modern ve etkileyici sunum teknikleriyle bugüne ve gelecek kuşaklara aktarıyor olmaktan dolayı bahtiyarız.  Burayı ziyaret edenler 15. ve 18. yüzyıllar arasındaki dönemde erkeklerde estetik göğüs ameliyatları yapıldığını, yeniçerilere fıtık ameliyatı yapan kadın cerrahların varlığını, İngiltere Kraliyet Ailesi’nin de yaptırdığı Türk Usulü Çiçek Aşısı’nın Edirne’den Avrupa’ya nasıl yayıldığını, gülcülüğün ve gül suyunun memleketinin bilinenin aksine Edirne olduğunu, hastalıklara nasıl tedaviler uygulandığı ve ameliyat teknikleri gibi birçok değerli bilgiyi hem metinlerle hem de canlandırmalarla yerinde öğrenme şansını yakalayacak” dedi.

 

Sağlık Müzesi’nin geçirdiği tarihsel süreç ile ilgili bilgi veren Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük, "1984 yılında bu değerli eser üniversitemize harap halde devredildi. 1488’deki açılışından sonra yüzyıllarca özellikle psikiyatri hastalarına müzik, aromaterapi ile meşguliyet tedavisi ile en önemli sağlık hizmetini veren ve dünyada birçok ilki gerçekleştiren, yoğun bakım tedavisi açısından merkezi yapısı ile hastane otelleri olan tabhanelerin varlığı ile birçok ilke önderlik eden bu birim tarihin getirdiği koşullar, işgaller ve savaşlar sonrası yıkık ve perişan bir halde 1915 yılında sağlık hizmetini kapatmak zorunda kaldı. 1984 yılında Sağlık Müzesi, Trakya Üniversitesine devredildikten sonra talihi değişti. Prof. Dr. Ahmet Karadeniz Hocam bizzat kendisi çinko levhaları sırtında taşıyarak binanın restorasyonunda yer aldı. Bu yapım ve restorasyon çalışması 1996 yılına kadar sürdü. 1997 yılında Rektör Prof. Dr. Osman İnci döneminde ve Dr. Ratıp Kazancıgil hocamızın başkanlığında bir komisyon marifeti ile bu yapı Sağlık Müzesi’ne dönüştürüldü. Bu dönüşüm bir hayaldi, Süheyl Ünver hocamızın bir hayali bu şekilde gerçekleşmiş oldu. Sağlık Müzesi 2000'li yıllarda Ruh Hastalıkları ve Readaptasyon Derneği ile Prof. Dr. Faruk Bayülken Hocamızın önderliğinde yenilendi. Müzemiz, 15 yıllık bu süreçte ülkemizin ve dünyanın dikkatini çekti. Edirne’ye gelen herkes Selimiye Camii’nin ardından Sağlık Müzesi’ni de gezdi” dedi.

 

Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan Edirne Darüşşifası ve Sağlık Müzesi’nin gelecek nesillere aktarılması gereken bir eser olduğunu söyledi. Vali Şahin, " Osmanlı, Selçuklu’nun mirasını devir aldı. Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı’nın mirasını devir aldı ve gidiyor. Selçuklu döneminde başlayan darüşşifalar, o zamanlar insanların akıl hastalarını evlerinde kilitlediği, zincire vurduğu bir dönemde onlara şifa arayan, değişik yollarla onları tedavi etmeye çalışan bir milletin evladı olmakla, onların torunları olmakla son derece huzurluyuz. Allah onlardan razı olsun. Beyazıt-ı Veli Hazretleri, 2. Sultan Beyazıt Han bize 400 sene yaşayan bir eseri bıraktı. Akabinde gelecek nesillere nasıl tedavi yapıldığını ve bu günlere ışık tutacak şekilde sundu. Kendisinden Allah razı olsun diyor, ruhu şad olsun diyoruz. Diyorum ki Sağlık Müzemiz, gelecek nesillere aktaracağımız bir eser" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından yaklaşık 1,5 yıl süren yenileme çalışmalarının ardından yenilenen Sultan II. Bayezid Külliyesi Darüşşifası açılış kurdelesi protokol üyeleri tarafından kesildi ve Darüşşifa gezildi.

Marmara Haber