Doğru nefes burundan alınır

Güzel Spor Okulu sahibi Fikri Güzel, doğru nefesin burundan alınan nefes olduğunu söyledi.

GÜNDEM 10.05.2015 20:20:00 0
Doğru nefes burundan alınır

Milli Sporcu ve Milli Antrenör Fikri Güzel, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da nefes koçluğu eğitimine katılarak sertifika aldıktan sonra doğru nefes alma yöntemleriyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Nefes koçluğu eğitimin ardından insanların çoğunluğunun yanlış nefes aldığını öğrendiğini söyleyen Fikri Güzel, “Doğru nefes burundan alınır, burundan verilir. Nefesi tam almak yani diyafram nefesi almak gerekiyor. Dörtlü döngüde nefes almak gerekiyor. Bu da al-tut-ver-tut döngüsü. 4’lü döngüyü ilk etap 5’er saniye yapabiliriz. Daha sonra süre uzatılabilir. Nefes alma teknikleri için nefes antrenmanları yapabiliriz.”dedi.

 

Nefes alırken, fazla oksijen almak gerektiğini söyleyen Güzel, herkesin ihtiyacı olduğu kadarını aldığını belirtirken, fazla oksijen almanın karbondioksitin atılmasını sağladığını kaydetti.

 

KARBONDİOKSİT FAZLALAŞINCA HÜCRE ÖLÜMÜ BAŞLIYOR

 

Kandaki oksijen miktarının yüzde 8 olduğunu söyleyen Güzel, “Bunun da en az yüzde 1’i karbondioksit olmak zorunda. Oksijen fazla olduğu için vücutta hiçbir hastalık olmuyor. Ama oksijen miktarı yüzde 6’ya düştüğünde yavaş yavaş hastalıklar başlıyor. Vücutta karbondioksit miktarı arttıkça hastalıklar da artıyor. Karbondioksit fazlalaşınca hücre ölümü ve yaşlılık başlıyor” dedi. İnsanların vücutlarında oksijen miktarını artırarak vücudunu zararlı bakteri ve virüslerden temizleyebileceğini ifade eden milli sporcu Fikri Güzel “Oksijen değeri düşünce yaşlılık, hastalıklar ve erken ölüm bizi yakalıyor. İnsanlar Kazdağları’na giderek rahatlıyor çünkü oradaki oksijen miktarı çok yüksek. Ama oraya gitmeden oksijen miktarını artırarak oradaki ortamı burada da yakalayabiliriz” dedi.

 

Doğru nefes almanın vücuttaki fazla kiloların atılmasında da etkisi olduğunu söyleyen Güzel, insanlara burunlarından nefes alıp vermelerini tavsiye ederken, burunda tıkanıklık olması halinde ise mutlaka doktora başvurulması gerektiğinin altını çizdi.

 

Ahmet KILAVUZ