ÇAKILLI BELDESİ TARİHİ

Bugün Kırklareli'nin Vize İlçesi'ne bağlı Çakıllı Beldesi'ni tanıtıyoruz. Çakıllı kuruluşu net olarak kimin ya da kimler tarafından kuruluğu bilinmemekle beraber kasabanın ne zam

KÜLTÜR SANAT 10.05.2015 20:11:00 0
 ÇAKILLI BELDESİ TARİHİ

1655 yıllarında buradan geçen Evliya Çelebi, köyde Rum ve Müslümanların beraber oturduklarını haber veriyor. Ancak Kasabanın çok eski bir yerleşim merkezi olduğuna dair birtakım kanıtlar bulunuyor. Beldenin asıl adı "ÇAKALONDON" dur. Rumca bir isimdir, fakat ne anlama geldiği pek  bilinmemektedir. Türk ağzında adı Çakallı olmuştur.1969 yılında belediye olmuştur. Vize ve Saray ile sosyal ve ticari ilişkileri vardır.Halkın büyük çoğunluğu balkanlardan gelen göçmenlerdir. Çakıllı tarih içersinde Vize ile aynı kaderi paylaşmış, birçok kez işgal görmüştür.

 

 YAPILAN ARAŞTIMALAR SONUNDA TARİHİ ŞÖYLEDİR

 

Çakıllı’nın tarihi Trakların tarihi ile başlar, o yıllarda Trakya’yı işgal eden kavimlerin yayılma alanı Adriya denizinden Karadeniz'e kadar uzanmaktaydı. Trakya’ya ismini veren bu kavimler dalga halinde İstanbul ve Çanakkale'ye kadar uzanmışlardır. Özellikle MÖ 1200'de Trak kavimlerinden Bitinyalılar ve Frigler, Vize-Çatalca yolu üzerinden İstanbul'a oradan da Anadolu'ya geçmişlerdir. Trakya'da kalanlar ise ufak birer takım krallıklar kurmuşlardır. Kasabamızın 1 km güneyinde Eski Tekke Mezarlığı'nda bulunan el yapımı kaba hamurlu deve tüyü rengindeki çanak çömlekler, yontma taş aletler, cilalı baltalar, neolitik çağda burada bir yerleşim olduğunu ortaya koymuştur. Özellikle Çömlektepe höyüğünün MÖ 3000 yıllarına kadar indiği belirlenmiş, aynı yerde demir çağına ait seramikler ele geçmiştir. Bunları Helenistik ve Roma seramikleri de tamamlayınca yöremizin neolitik çağdan günümüze kadar kesintisiz bir yerleşime sahne olduğu ortaya konulmuştur. Kasabamızda bir çok Tümülüs mezarı koruma altına alınmıştır.

 

 

ÇAKILLIDA 811 YILLIK BİR ÇINAR AĞAÇI VE 211 YILLIK ÇİTLENBİK AĞAÇI BULUNUYOR

 

Çakıllı merkezinde bulunan tarihi Çınar Ağacı(platanus-acrifolia) nın çevresi 9.20m, çapı 2.93m, boyu ise 20m ve yaşı 811'tir. Ayrıca Eski İlköğretm Okulu bahçesinde bulunan çitlenbik ağacı(celtis-australis)çevresi 4.17m, çapı 1.33m, boyu 15m ve 211 yaşındadır. Çakıllıyı kuranlar,Osmanlı Rus Savaş’ından (Bulgaristan) ve balkanlardan göç ederek yerleşim sağlanmışlardır. M.Ö. 3000 yılında Trakların yerleştikleri tespit edilmiştir. Trakların yerleştiklerini Tümülüs ve Kral mezarlarının kazılarından (Trakya Üniversitesi ve Kırklareli Müze Müdürlüğü) ortaklaşa yaptıkları çalışmalarla anlaşılmıştır. Çakıllı çok eski bir yerleşim yeri olmakla beraber daha önce Çakıllı’nın 2 km. öncesinde yani şu anda tekke mevkii dediğimiz yerde, bundan 700 yıl önce ilk olarak Erenler (embiyalar) altında kurulmuştur. Orada belli bir müddet köy olarak ikâmet edildikten sonra (biz bunları, cami kalıntılarının, çeşmenin ve ölen yerleri gibi tarihi kalıntılardan anlamaktayız) oradaki yerleşim yeri şimdiki bulunduğu yerde kaynak sularının (aşağı ki havuz ve yukarı ki havuz) daha bol olması nedeniyle köy Çakıllı ismini alarak şuan bulunduğumuz yere taşınmıştır. Zaman içerisinde burada bulunan yerli insanlara Gacal denilmektedir.

 

ÇAKILLI BELEDİYESİ 169 YILINDA KURULDU

 

Çakıllı, il merkezine 66 kilometre uzaklıkta, Vize ilçesine bağlı bir beldedir. 2010 yılı nüfusu 2.359’dur. 3 mahallesi vardır. Çakıllı Belediyesi Çakıllı Belde belediyesi 1 Haziran 1969 yılı Pazar günü kurulmuştur. Belediyenin 14 çalışanı bulunmaktadır.  Çakıllı beldesinde de 2 tane olmak üzere tescilli anıt ağaçlarıyla da doğal varlığı açısından zengindir. Özellikle Çakıllı beldesinde bulunan Çınar ağacı 811 yaşının üzerindedir ve yol üzerinde görenleri hayrete düşürmekte, ev sahipliği yaptığı parkta misafirlerini gölgelemektedir. Ayrıca birde 211 yaşında bir Çitlenbik ağaçı bulunmaktadır. Çakıllı’nın  Eğitim düzeyi Trakya'nın diğer kesimlerinde olduğu gibi oldukça yüksektir.  Çakıllı çeşitli etkinliklerle de Trakya'nın kültür-sanat alanında son yıllarda kendine pay edinmeye başlamıştır. Çakıllı Kırklareli’nin Vize ilçesine bağlı bir belde olup, İl'e  olan uzaklığı 69 km Vize ilçesine olan  uzaklığı ise 11 kilometredir Konum olarak Kırklareli'nin güneydoğusunda yer almaktadır.

Seyit SÜREN