Türk-İş üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi

Türk İş üyelerine yönelik Çerkezköy'de 'Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi' semineri düzenledi. İki gün sürecek seminerin sonunda katılımcılara sertifika verilec

GÜNDEM 4.05.2015 18:37:00 0
Türk-İş üyelerine İş Sağlığı ve Güvenliği eğitimi

Türk İş Çerkezköy’de ‘Genel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi’ konulu eğitim semineri düzenledi.

 

İKİ GÜN SÜRECEK

 

Pasha Otel’de başlayan eğitim semineri bugün sona erecek. Seminere,  Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri ve Teksif Sendikası Genel Başkanı Nazmi Irgat,Teksif Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Metin Kır, Türk-İş İstanbul 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak, TEKSİF Sendikası Çerkezköy Şube Başkanı Mürsel Türkkan ile sendika üyesi işçiler katıldı.

 

Eğitim seminerinin açılışını  Türk İş Tekirdağ Temsilcisi ve Türk Metal Çerkezköy Şube Başkanı Murat Koçak  yaptı. Koçak, “Türk İş Konfederasyonumuz’un düzenlediği iş sağlığı ve güvenliği eğitimine hoş geldiniz. İki gün serecek olan seminerlerin üyelerimize hayırlı olmasını diliyorum.”ifadelerini kullandı. 

 

SOMA’DA 301 İNSANIMIZ RESMEN KATLEDİLMİŞTİR

 

Murat Koçak’ın ardından Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri, TEKSİF Genel Başkanı Nazmi Irgat konuştu. İkincisini düzenledikleri eğitim seminerlerinin sayısını önümüzdeki günlerde düzenleyecekleri yeni eğitim seminerleriyle artıracaklarını belirten Nazmi Irgat, sözü 7 Haziran Pazar günü yapılacak genel seçimlere getirdi. Son günlerde ilk kez emeklilerin, dar gelirli vatandaşların ve halkın gündemde olduğunu kaydeden Irgat “Bu saydıkların bu zamana kadar gündemin ilk sırasına oturmamışlardır. Biz sadece seçimlerde gündeme geliyoruz. İş kazalarının yaşandığı günlerde sadece akıllara geliyoruz. Her yıl ortalama bin insanımız iş kazasında hayatını kaybediyor. Önlemler alınmasına rağmen 2012 iş yasasının yeni maddeleri yayınlanmasına, uygulanmaya koymasına rağmen etkin önlemlerin alınmaması nedeniyle maalesef iş kazalarında yol kat edemedik. Yeni tamamladığımız 2014 yılında bin 886 insanımız iş kazasında hayatını kaybetmiştir.13 Mayıs Soma faciasını unutmayacağız. Burada 301 insanımız resmen katledilmiştir” diye konuştu.

 

SON ÜÇ AYDA 350 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

 

Konuşmasının bu bölümünde iş kazalarına dikkat çeken Irgat şöyle devam etti: “İçinde yaşadığımız zaman diliminde yeniden bu acıların yaşanmaması için etkin önlemlerin alınması bu ülkeyi yönetenlerin, iş verenlerin takip edeceği unsurlar olmalıdır. Hiçbir kar, rant insan hayatının önünün de olmamalıdır. İşçimizin can güvenliğinin maliyet olarak görüldüğü bir çalışma ortamında maalesef ihmallerden ve tedbirsizliklerden dolayı her yıl binden fazla kardeşimiz iş kazaları sonucu hayatını kaybediyor. Geride bıraktığımız 3 ay içerisinde meydana gelen iş kazaları sonucunda 350 kişi yaşamını yitirdi. Çıkarılan tüm yasalara rağmen iş kazaları sıralamasında ülke olarak ilk sıradayız”

 

TAŞERON SİSTEMİNE ÇATTI

 

Taşeron sistemini ‘Bela’ olarak niteleyen Nazmi Irgat, “Taşeronlar kamuda çalışıyor. 2002 yılında kamuda 340 bin olan sayı şimdi ise 800 bini bulmuştur.  Bugünkü veriler 1.5-2 milyon çalışan sayısına çıkıldığını gösteriyor. Ancak, taşeronun en büyük çalıştıranı da devlet olarak görüyoruz. Bu sonunu çözüme kavuşturulması gerekiyor. Ülkemizde ki yaşam sıkıntılarını çok iyi takip edelim. Çünkü insanlarımız aldatılıyor. Şu an ise ülkemiz maalesef adeta bir taşeron cenneti haline getirildi. Her gün kanunlarda işçilerin aleyhine düzenlemeler yapılmaya çalışılıyor, o yüzden gündemi iyi takip ederek haklarımıza sahip çıkmalıyız.”diye sözlerini tamamladı.

 

SEMİNER BUGÜN SERTİFİKA TÖRENİ İLE SONA ERECEK

 

Konuşmaların ardından seminer başladı. Seminerde Celal Tozan, İşçi Sağlığı ve Genel Sağlık Sigortası Uygulamaları ile Sosyal Güvenlik Uygulamalarında Son Gelişmeler; Dr.Orhan Ersun Civan Türkiye’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği ile Türkiye’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği; Prof. Dr. Aziz Konukman Türkiye’de Ekonomik ve Sosyal Gelişmeler bağlığı adı altında sunum gerçekleştirdi. Bugün devam edecek eğitimlerde Dr.Özkan Kaan Karadağ iş kazaları ve meslek hastalıkları hakkında sunum gerçekleştirecek. Seminerin sonunda ise katılımcılara İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitim Semineri’ne katılım sertifikaları verilecek.

 

Ahmet KILAVUZ