Ermeni zulmü sergiye yansıdı

Türk Ocakları Edirne Şubesi Gençlik Kolları tarafından İlhan Koman Parkı'nda açılan fotoğraf sergisinde Ermenilerin, Türklere yapmış oldukları zulüm fotoğraflarla halka anlatıldı.

GÜNDEM 1.05.2015 18:30:00 0
Ermeni zulmü sergiye yansıdı

Halkın büyük ilgi gösterdiği sergide Ermenilerin Çanakkale Savaşı döneminde orduları savaştayken, Türk halkına yaptığı zulüm ve katliam sergilendi.

 

ERMENİLERİN YAPTIĞI SOYKIRIMI ANLATAN SERGİ AÇILDI

 

Türk Ocakları Edirne Şubesi Başkanı Yakup Öz, sergi açılışında yaptığı konuşmada 24 Nisan 1915 tarihinde Ermeniler’in Türklere karşı yapmış oldukları soykırımı görsel anlamda anlatmak üzere fotoğraf sergisi hazırladıklarını söyledi. Öz, Türk halkına yapılanları duyurmak adına sergiyi hazırladıklarını dile getirerek, "Gerçekten bu önemli bir konu. Bugüne kadar üzerinde durulması gereken konulardan bir tanesidir. Ermenilerin olaylara bakışı Türklerin soykırıma baktığı ile alakalı, dünyaya bunu anlatmaya çalışıyorlar. 100’üncü yıl olması dolayısıyla bütün dünyaya Türkiye’nin aleyhinde çalışma yaptılar. Bizlerin de bugüne kadar yapmış olduğumuz en büyük yanlışlık, arka planda durup kendi kendimizi savunmaktı. Ama bunun böyle olmaması lazım, aslında biz 100’üncü yılda sivil toplum kuruluşları olarak, Türklere yapılan soykırımı anlatmamız gerekiyordu. Yani tam tersini yapmamız gerekiyordu. Daha tehcir yasası ortada yokken Çanakkale Savaşı’nın olduğu dönemde bütün ordularımız cephedeyken, Ermeniler, Kars’ta, Van’da, Ardahan’da ve Diyarbakır’da silahsız insanlara karşı bir soykırım uyguladılar. Bu durumdan dolayı Türkler tehcir olayını da ortaya koydular. Bunların bir çoğunu da gerçekten ulaştırılması gereken yere ulaştırdılar. Tabi ki bu süreç içerisinde kayıplar olmuştur. Bunların hiçbirini Türkler yapmamıştır. Bunları yapanlar fotoğraflarda görüldüğü gibi Ermeni komitecileridir. İnsanların buna biraz daha ciddiyetle bakmasını istiyorum. Özellikle Türk insanının bu olayı karşı atakta bulunarak dünya kamuoyuna duyurmasını istiyoruz" şeklinde konuştu.

 

TÜRKLER SOYKIRIM YAPSAYDI, BUGÜN HİÇ KİMSE BUNLARDAN BAHSEDEMEZDİ HERHALDE

 

Türk Ocakları Edirne Şubesi Gençlik kollarından Semih Cabalar ise "1915 yılındaki tehcir olayları maalesef, emperyalist devletlerin şark meselesi politikası çerçevesinde Türkiye’yi bölmek ve parçalamak amacını taşıyor. Bugün geldiğimiz noktada tanıma ve tanıtmadan çıktı iş, tazminat ve toprak talebine doğru gidiyor. Dünyada bu soykırımı kabul etmeyen kalmadı. Tehcir yasası çıkarıldığı dönemde o dönemin ülke yöneticileri bütün önlemleri aldı. 1910 yılında Osmanlı’nın yaptığı nüfus sayımına göre Osmanlı coğrafyasında 1 milyon 263 bin 900 Ermeni vatandaşı yaşıyor. 93 harbinden bu yana milyonlarca insanımızı öldürdüler, Asala terörünü de saymamız lazım, Ermeniler pek çoğunu katlettiler. Biz bu fotoğraf sergisini, bu yüzden yaptık. Prof. Dr. İlker Alp hocamızın şahsi arşivinden istifade ettik, Genel Kurmay’ın 1915 kaynaklarını kullandık. Gayemiz soykırımın kimlerin ne amaçla yaptığını göstermek. Ama şunu unutmamalıyız ki Türkler tarihlerinin herhangi bir dönemlerinde soykırım yapsalardı, bugün hiç kimse bunlardan bahsedemezdi herhalde" dedi.

Marmara Haber