Veda hutbesine nispet pankart!

Ak Parti Tekirdağ İl Gençlik Kolları'nın yaklaşan seçim kampanyaları kapsamında Tekirdağ'da bir iş hanının kapısına astıkları pankart akıllara "Bir deli bir kuyuya bir taş atar,

GÜNDEM 30.04.2015 18:03:00 0
Veda hutbesine nispet pankart!

Ak Parti Tekirdağ İl Gençlik Kollarının yaklaşan seçim kampanyaları kapsamında Tekirdağ’da bir iş hanının kapısına astıkları pankart görenleri hayrete düşürdü.

 

TÜRK İSMİNE YER VERİLMEDİ

 

Pankartta yer alan ifadeler, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını kaynaştırma edebiyatıyla ayrıştırmaya matuf söylemlerin yansımasıydı. Daha üzüntü vereni ise etnik kökenlerin sayıldığı pankartta “TÜRK” ismine yer verilmemesiydi.

 

“Dikkat Burada… Trakyalı var… Kürt var… Laz var… Çerkez var…”diyen AK Parti gençliğinin pankart düzenleyici kadrosu “Rahat ol Türkiye’m Bahar bitti  yaz var” sözleriyle seçmene mesaj verirken sözünün nereye gittiği ve ne anlamları çağrıştırdığı merak konusu oldu.

 

Bu tür söylemlerin kaynaştırıcı değil ayrıştırıcı özelliğine dikkat çeken sosyologlar, pankart hazırlanırken belli kesimlerin dikkatini çekme amaçlı söylemlerin, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının tamamını kucaklayıcı “Hepimiz Türk’üz” veya “Bu ülkenin insanıyız” gibi bütünleştirici bir söylemle tamamlanmamasını “Eğer art niyet yoksa en hafif söylemle vahim bir iletişim hatası” diye yorumladılar.

 

BİZ DE TÜRK VAR DİYE Mİ BAĞIRACAĞIZ

 

Öte yandan gazetemize gelen telefonda bazı duyarlı vatandaşlar pankarta isyan ederek duygularını şöyle dile getirdiler:

 

Bu ne biçim pankart böyle? Pankartta niçin böyle bir ayırımcılık var? Ne demek Trakya’da Laz var, Kürt var, Çerkez var? Eğer etnik köken gündeme gelecekse Trakya’da yaşayan Türklere nispet mi yapılıyor? Biz de çıkıp Trakya’da Türk var diye mi bağıracağız?

 

VEDA HUTBESİ’NDEN HABERLERİ YOK!

 

Dini söylemleri referans alan ve maneviyatı parti tüzüğünde en önde tutan bir partinin, gençliğinin böyle bir pankart hazırlamasının vahametine dikkat çeken ilahiyatçılar ise şu yorumu yaptılar:

 

“Hazreti Muhammed’in veda hutbesinden habersiz mi bu gençlik? Peygamberimiz Hazreti Muhammed Müslümanlara vasiyet olarak bıraktığı Veda Hutbesinde ırkçılık yapmayı, bir kavmi diğerinden üstün tutmayı şiddetle yasaklamamış mıydı? Bu pankartta resmen ırkçılık yapılıyor”

 

TÜRK İSMİNDEN SÖZ ETMEMEK HANGİ TÜRK DÜŞMANININ İŞİ?

 

Bir başka okuyucunun tepkisi ise pankartı hazırlayan metin yazarının mı, pankartı basan mı yoksa asan mı, karar verici iradenin mi Türk kelimesine alerjisi var, biz de AK Parti’ye oy veriyoruz ama Türk olduğumuz için de iftihar ediyoruz. Bu pankartta Türk’ün isminden söz etmemek hangi Türk düşmanının işidir, bulunmalıdır şeklinde oldu.

 

Marmara Haber