Çerkezköy'de Kıbrıs konferansı

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği'nin düzenlediği 'Kıbrıs Barış Harekatı' konferansına katılan Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı Ertan Ersan Rum zulmü

GÜNDEM 28.04.2015 17:59:00 0
Çerkezköy

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilciliği ‘Kıbrıs Barış Harekatı’ konulu bir konferans düzenledi.

 

YARLIGAN AÇILIŞI YAPTI

 

Saygı duruşu ve  İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programın açılışını yapan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan konferansa Çerkezköy Kaymakamlığı, Çerkezköy Belediyesi, İlçe Milli Eğitim ve Garnizon Komutanlığı’nın katkıda bulunduğunu belirterek,  teşekkür etti. Yarlıgan açılışta şunları dedi: “Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a burada olmasından dolayı ayrıca teşekkür ediyorum. Birinci ve ikinci barış harekatında bizler gibi savaşı yaşayan arkadaşlarımızdan bugün o savaşları dinleyeceğiz.”

 

GAZİLER MAĞDUR DEĞİL MAĞRUR’DUR

 

Yarlıgan’ın konuşmasının ardından Muharip Gaziler Çerkezköy Temsilciliği’nden Hüseyin Özsoy ve Fuat Karataş Barış Harekatı esnasında yaşadığı anıları anlattı. Programda daha sonra konuşan Kıbrıs Gazisi Şinasi Eryiğit  ise, “68 şubemiz ve 47 temsilciliğimiz bulunuyor. Şehitlik ve gazilik ülke toprakları için elde edilen en büyük varlıktır. Gaziler Mustafa Kemal Atatürk’ün birer temsilcileridir. Gaziler mağdur değil mağrur’dur” açıklamalarında bulundu.

 

KIBRIS CUMHURBAŞKANI DANIŞMANI KATILDI

 

Programda daha sonra kürsüye Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan geldi. 1963 ile 1974 yıllarında yaşanan Kıbrıs Barış Harekatını katılımcılara anlatan Ersan şunları kaydetti: “Kıbrıs 1571’den 1878’e kadar yaklaşık 307 yıl İngilizlerin elindeydi. Kıbrıs hiçbir zaman ne Yunanistan’ın ya da Rumların olmuştur. İngiliz sömürgesinin olduğu zamanları hepimiz yaşadık. O zaman meydanda olan EOKA isimli örgüt hala daha güney Rum kesimlerinde mevcut. Türklere yaptıkları zulümleri anlatsam kimse dayanamaz. Dünyanın en barbar insanları Rumlardır, o dönem savaşta 103 köyü yaktılar. 30 Bin kişi göçmen hayatı yaşadı. O gün kaybolan 493 arkadaşımızı halen DNA ile arıyoruz.” 

 

İlkokula giderken okullarda İstiklal Marşı okunmadığını Türklerin evlerinde bayrakları bile olmadığını anlatan Ersan, “Bir ağabeyimiz okulda İngiliz bayrağını indirdi diye askerler onu linç edip hapse gönderdiler. 10 yaşındayken Rum çocukları ile futbol maçı yapardık. Top oynarken birbirimizin ayağına kasti vururduk. Çünkü birbirimizden hiç hoşlanmazdık. 9 sene 3 ay askerlik yaptım. Benim ailemden 5 şehidimiz var. 19 Mart 1971’de yaşadığım işkencesi ise ömrünün sonuna kadar unutamam.” dedi.

 

TÜRK ASKERİ EĞİTİM VERDİ

 

1 Ağustos 1958'de Rumlarla mücadele etmek için Türk Mukavemet Teşkilatı'nı kurduklarını belirten Ersan, "Türk askeri adaya gelerek teşkilat üyelerine silah ve harp eğitimi verdi. Kamyon içinde kömür ve otların içinde silahlar gelerek kasaba ve köylere dağıtıldı. Bizler bunları yaşadık, çok zor günlerdi" ifadelerini kullandı.

 

25 TÜRK YATAKLARINDAN KAYBOLDU

 

Makarios'un 13 Aralık 1959'da bağımsız Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Cumhurbaşkanlığı'na seçildiğini ve yardımcılığına ise Türk toplumundan Fazıl Küçük'ün getirildiğini kaydeden Ersan, "Makarios 1959 yılında amcamın oğlunu şehit etti. 15 Aralık'ta Atatürk'ün bulunduğu anıta kurşun yağdırdılar. Makarios döneminde Rumlar 130 köyü yaktılar ve 30 bin Türk'ü göçebe hayata zorladılar. 23 Aralık 1963'te hastanede 25 Türk yataklarından kayboldu. Boğazları kesilmiş, vücutları bir kamyona koyulup kıyma makinesinde kıyıldıktan sonra çukurlara gömülmüşlerdi. Bizler o 25 arkadaşımızı halen arıyoruz" dedi.

 

İŞKENCE GÖRDÜM

 

19 Mart 1971'de 7 Rum askeri tarafından yakalandığını ve işkence yapıldığını gözleri yaşararak anlatan Ersan, "Bir gün evime giderken 7 Rum tarafından durduruldum. Bana kimliğimi sordular. Ben de Türk olduğumu ve Rumlar tarafından iyi tanındığımı söyledim. Bana bir gün boyunca işkence yaptılar ve beni öldü diye bıraktılar. 18 gün boyunca hastanede yattım. Kısaca Rumlar tarafından Türk olduğum için işkence gördüm. Dünyanın en barbar milleti Rumlardır. Rum hasta bakıcıları tarafından 25 Türk vatandaşımız hastane yataklarından kaçırılmıştır. Kafaları kesildikten sonra, vücutları kıyma makinasından geçirilerek toprağa gömüldüğü ifade ediliyor. 1963 yılında 11 kişiyi traktörün arkasına bağlayıp kilometrelerce sürüklediler. 15 Temmuz 1974'te Kıbrıs Rum Milli Muhafız Birliği'ne bağlı birlikler, Enosis'i gerçekleştirmek amacıyla Yunanistan'daki cunta yönetiminin planladığı bir darbe düzenledi. Makarios Malta'ya, ardından Londra'ya kaçtı." diye konuştu.

 

KIBRISLI TÜRKLER TÜRKİYE’YE GÜVENİYOR

 

Yıllarca Rum saldırılarına karşı yokluklar içinde direnen Kıbrıslı Türklerin var oluş mücadelesini verirken Türkiye'ye güvendiğini, Türkiye'nin gerçekleştirdiği Barış Harekatı'yla da bağımsızlığına kavuştuğunu anlatan Ertan, Cenevre'de sürdürülen görüşmeler sırasında anlaşmanın mümkün olmadığı kanaati kesinleşince harekatın yeniden başlatılacağı anlamına gelen 'Ayşe Tatile Çıksın' parolasını Türk Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in, Başbakan Bülent Ecevit'e bildirdiğini ifade etti.  Ersan, "Türk birlikleri 14 Ağustos'ta başkent Lefkoşa'ya, 15 Ağustos'ta Lefke ve Magosa'ya girdi. Temmuz 1974'de Türk askerlerinin Kıbrıs'a çıktığı çıkartmayı kelimeler ile anlatamam. Kıbrıs halkı çok direndi, Kıbrıs halkının tümü gazidir. Kadınları gece tünel kazarken, erkekler ise gündüzleri tünel başında nöbet tutardı." diye konuştu.

 

Özgürlüğün paha biçilmez bir şey olduğunu söyleyen Ersan “ Keşke bende şehit olsaydım. Aziz şehitlerimiz hiçbir zaman unutmayacağız. Allah kimseyi Türk Silahlı Kuvvetlerinden mahrum etmesin. Ne Mutlu Türküm Diyene” diye sözlerini tamamladı.

 

PLAKET TÖRENİ İLE SONA ERDİ

 

Konferans plaket töreni ili sona erdi. Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy temsilciliğinden Fuat Karataş ve Hüseyin Özsoy’a rozet taktı. Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay ve Çerkezköy İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Rüştü Eryılmaz günün anısına Kıbrıs Cumhurbaşkanı Danışmanı ve Şehit Aileleri Malül Gaziler Derneği Başkanı Ertan Ersan’a, Şehit Aileleri ve Malül Gaziler Derneği Başkan Yardımcısı ve şehit eşi Nevin Erdoğan’a ve Şinasi Yiğit’e plaket takdim etti.

 

Dün saat 10:00’da düzenlenen konferansa Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, İlçe Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Rüştü Eryılmaz,Çerkezköy Merkez Komutanı PiyadeBinbaşı Şener Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Erdoğan, Halk Eğitim Merkezi Müdür Vekili Necmi Akman, AK Parti Çerkezköy İlçe Başkanı Abdullah Öğe, ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan, öğrenciler, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve üyeler katıldı.

 

Ahmet Kılavuz