Vize'nin iklimi, bitki örtüsü ve ekonomik durumu

Vize ilçesinin iklimin esas karakteri karasal iklimi özelliğini taşımaktadır. Buna rağmen yersel olarak onu bu karakterden ayıran bir takım özellikleri de vardır.

KÜLTÜR SANAT 28.04.2015 17:46:00 0
Vize

Vize ilçesinin Karedeniz kıyıları iç kesimlere göre daha yağışlı ve ılımandır. Bunlarda şöyledir.

 

Sıcaklık

 

 Vize'de genel olarak yazlar sıcak, kışlar soğuk geçer. Yaz aylarında sıcaklık ortalaması 20-21  dereceden aşağıya düşmez. Yine bu aylarda azami sıcaklığın 30-31  dereceye kadar çıktığı hatta zaman zaman 35-36 derceye çıktığı görülmektedir.. Kışın sıcaklık derecesi ekseriyetle gündüzleri 0 derecenin üstündedir. En düşük sıcaklık derecesi  45 yıl önce 15  dereceye  kadar düştüğü görülmüştür. Bahar ayları çoğu kez ılıman olmakla beraber bazı yıllar  bahar aylarında havalar ısınmaz, serin geçer. Ekim ayının ilk yarısından itibaren havaların sıcaklık yönünden düzeni  ise çok bozulur.

 

 

Yağış

 

 

 Marmara bölgesi ikliminde olduğu gibi  Vize ilçesinde de yağışlar en fazla kışın görülmektedir. Bahar mevsimleri de yağışlıdır. Ekim 10 gün, Kasım 11 gün, Mart 11 gün, Nisan 10 gün. Bazı yıllar Nisan ayında da bol yağış görülür. Fakat Nisan ayı çoğu kez  beklenilen yağmuru vermez. Bu yüzden tarım hayatı tehlikeye girebilir. En fazla yağış kasım aylarında görülürken en az yağış Haziran ve Temmuz aylarında görülmektedir. Kış yağışları arasında kar da görülür. Kar yağan günler ortalaması 7'dir. Toprak üstünde meydana getirdiği örtünün kalınlığı yaklaşık 50-55 cm. kadar olur. Bu karların arkasından lodosla başlayan yağmurun meydana getirdiği su akmalarının çokluğu, dereler üzerinde kurulmuş köprülerden dört tanesinin yıkılmasına sebep olmuştur. Yağışın % itibariyle mevsimlere göre dağılımı da şöyledir: İlkbahar %26, Yaz %10, Sonbahar %29, Kış %35'tir.

 

 

Basınç ve Rüzgarlar

 

Vize  ilçesinin ikliminin en karakteristik tarafı bu unsurla kendini gösterir. Karadeniz, Istranca kitlesi ve Ergene Ovası gibi üç ayrı bölümün yarattığı farklı basınçlar, Vize'de mevzi olarak değişik hava akımlarına sebep olmaktadır. Istranca dağlarının Vize yakınlarına kadar alçalarak geçit verir bir durum arz etmeleri rüzgarların (karayel, poyraz ve yıldız) kanalize olmasına ve Vize üzerinde şiddetli esmelerine sebep olurlar. Bu şiddetli esen rüzgarların orman tahripleri dolayısı ile açılan yolları, onları büsbütün şiddetlendirmektedir. Rüzgarlar zaman zaman fırtına şeklinde eser, bazen kiremitleri uçurur, ufak ağaçları ve dalları kırar, yaprak ve meyvaları dökerler. 1956 yılının 3 şubat günü esen şiddetli karayel kar getirmiş, yaklaşık 25 kadar ağacı sökmüş, 50 kadar elektrik direğini devirmiş, evlerde hasar meydana getirmiştir. Vize'de rüzgarın bir özelliği de bazen bir hafta kadar devam etmesi aynı şiddeti muhafaza etmesidir. Bahar aylarında da rüzgarlar çoktur. Bu rüzgarların meyva ve çiçekler üzerindeki tahribatı mühimdir.

 

 

 Bitki Örtüsü

 

 Bünye ve iklimin müşterek mahsulü olan bitki örtüsü Vize'yi yeşil bir yurt haline getirmiş olmasına rağmen ne yazık ki bir yandan tarla açmak bir yandan yakacak ihtiyacının sağlanması amacıyla açılan alanlar orman örtüsünün Istrancalara doğru çekilmesine neden olmuştur. Başlıca ağaç çeşitleri ise % 80 ölçüsünde meşe, %15 ölçüsünde kayın, %5 ölçüsünde ise gürgen, kavak ve diğer ağaç grupları oluşturmaktadır. Orman bakımından zengin bir bölgenin işletme merkezini teşkil eden Vize' de orman alanı 71.701,0 hektardır. Orman alanının % 31'si koru ormanı, % 69'i ise baltalıktır. Bu ormanlarda yılda 242.000 ster yakacak odun ve 10.634 ster yuvarlak sanayi odunu üretilmektedir. Elde edilen yakacak odunun %80'i orman köylüsüne, %20'i belediye tahsisi ile verilmektedir. Orman köylüsü bu odunları  istediği yere istediği bedelle satmaktadır. İlçenin Sergen Beldesi Kıyıköy Beldesi, Kışlacık, Kızılağaç, Küçükyayla, Kömürköy, Hamidiye, Sofular, Akpınar, Aksicim, Soğucak, Evrencik, Evrenli, Doğanca ve Pazarlı Köylerinde yaşayan vatandaşlar geçimlerini ormancılıktan sağlamaktadır.

 

EKONOMİK DURUM

 

 Vize’de Üçte ikisi kırsal kesimde yaşayan ilçe halkı, geçimini daha çok tarım ve ormancılıktan sağlar. Başlıca bitkisel ürünler buğday, şeker pancarı, ay çiçeği ve arpadır. Ayrıca sebze ve meyve de üretilir. İlçede hayvancılık da önemli yer bir tutmaktadır. Beslenen koyun ve ineklerden sağlanan sütler mandıralarda değerlendirilerek peynir ve ekşimik yapılmaktadır. İlçenin sahil belde ve köylerinde de küçük çapta balıkçılık yapılır. Geniş alanları kaplayan baltalık meşe ormanları ilçe ekonomisinde  ayrı ve önemli bir katkı sağlamaktadır.