VİZE'DEKİ ÖNEMLİ TARİHİ MEKANLAR

Medeniyetler Kenti Vize'de gezip görülecek bir birinden çok özel ve güzel tarihgi mekanlar bulunmaktadır. Bazıları harap olmuş olsa da günümüze dek bir çoğu hala dimdik ayakda durmaktadır. Aslında Viz

KÜLTÜR SANAT 26.04.2015 15:32:00 0
VİZE

Hem burada yaşamış medeniyetlerin kültürleri ve hem de mimari yapı anlayışları konusunda bilgi edinilmesini öneriyoruz. Günümüze dek hala ayakta dimdik duran bu tarihi mekanların önemlileri şunlar.

 

KARAKOÇAK TEPE VE GEMİKAYA KAYA SUNAKLARI: Prof.Dr. Engin Beksaç'ın büyük bir çalışma yaptığı Karokoçak Tepe ve Soğucak Köyü sınırlarında yer alan Gemikaya Mevkiindeki Kaya Sunaklar türlerine ender rastlanan Trak dönemi tarihi kalıntılar olarak göze çarpmaktadır. Prof.Dr. Engin Beksaç'a göre Vize Trak Başkenti olduğu süreçte Karakoçak ve çevresinin Vize'nin en etkin kesimi olduğu ve  o tarihin tipik Avrupa'da kentleri benzeri bir Demir Çağı ve sonrası kutsal ve iskan alanı olduğu, her özelliği ile uzaktan bakınca da bunu anlamanın mümkün olabileceği yönünde görüş bildirmesi.

 

KÜÇÜK AYASOFYA KİLİSESİ: VI. Yüzyılda Bizans İmparatoru Jüstinyen döneminde Dionysos mabedinin temelleri üzerine bazilika planında yapılmış. Üç apsisi vardır. İçerisinde üçer sütunlu, iki sütun dizisi sonraki yıllarda payelere dönüştürülmüştür. Ayrıca Azizelik mertebesiyle Hristiyanlık dini içinde sonsuza dek uzanan bir yer edinen Azize Maria'nın mezarının bulunduğu kabül edilen yer olan yapının Bizans döneminde fresklerle bezeli olduğu, günümüze kadar gelen izlerden anlaşılmaktadır. Güney nefte ki Deesis kompozisyonu oldukça harap olmuş Naos'un güney batısında ne olduğu anlaşılmayan başka bir fresk izi ile karşılaşılmıştır. Bunun yanı sıra Ermeni bir asilzadenin kızı olan ve Nicephoros Drunganion isimli Vize askeri birliğinin komutanı ile evlenen Vize'li Maria'nın fresk izine rastlanmıştır. Yapı Osmanlı hakimiyeti sırasında Gazi Süleyman Paşa tarafından camiye dönüştürülmüştür. Yakın geçmişe kadar kullanılan yapı 1997 yılında Kırklareli Müzesi ile Trakya Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü öğrencileri tarafından temizlenmiş ve bakımı yapılmıştır.

 

ANTİK TİYATRO : Türkiye Trakya’sının bilinen ilk ve tek antik tiyatrosudur. 1995 Yılında Kırklareli Müzesi Başkanlığında Müze Müdürü Zülküf Yılmaz, Trakya Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Özkan Ertuğrul ve Arkeoloji ve Sanat Tarihi öğrencilerinin katılımı ile Vize Çömlektepe Höyüğü kazısına başlanmış, yaklaşık 3 yıl  aralıksız titiz bir çalışma sürülen kazı sonunda Türkiye Trakya'sının tek antik tiyatrosu önemli oranda açığa çıkarılmıştır. M.S. II. Yüzyıla tarihlenen Geç Roma dönemi eseri yapının oturma kademeleri (cavea), bunların arasındaki yollar (parados), sahne binası (skene), ve orkestra bölümleri günümüze ulaşabilmiştir. Kazılar sırasında çok sayıda Roma Bizans ve Osmanlı keramikleri, cam ve metal buluntular ile ele geçirilen heykel sahne rölyefleri türlerinin en iyi örnekleri olup Kırklareli Müzesinde teşhir edilmektedir.

 

VİZE KALESİ : İlk inşasının M.Ö. 72-76 yıllarında olduğu tahmin edilmektedir. Daha sonra Bizans döneminde Jüstinyen (527-565 yıllarında) tarafından tekrar ihya edilmiştir. Muntazam kesme iri taşların üst üste yerleştirilmesi ve aralarına sağlam bir harçla bağlanması suretiyle yapılmıştır.Temeldeki iri kitleler 50-80 ile 100-150 cm. arasındadır. Şehrin kuzeyindeki sur bedenlerinde muntazam kesilmiş mavimtrak taşlar da kullanılmıştır. Bu yapının Geç Bizans döneminde (Paleoglar Devri) yeniden yapıldığı anlaşılmaktadır. Kale iç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan meydana gelmiştir.Yüksek burç ile güney batısında dere kenarında bulunan burcun yapımına XII.yüzyıl sonu Commenler devrinde başlanmış, Paleoglar devrinde tamamlanmıştır. Halen eski Vize şehri surlarının batı ve güney kısmı ayaktadır. Güney surları 3-4 metre yüksekliğine kadar korunabilmiş büyük taş bloklarla  itina ile yapılmıştır.Yapı şekilleri birbirinin aynı olup kapı uzunluğu dört metredir.

 

TÜMÜLÜSLER : Trak Krallığının Sembolü, ve önemli kişilere ait mezarların bulunduğu Tümülüslerin yapılan tespitlere göre Vize ve bağlı köylerinde, 40'ın üzerinde bulunduğu Kırklareli Müze Müdürlüğü'nün kayıtlarından anlaşılmaktadır. 1938 ve 1939 yıllarındaki Ord.Prof.Dr. Arif Müfit Mansel'in kontrolünde yapılan kazılarda önce A-D harfleri ile gösterilen dört tepede sonra E-I harfleri ile gösterilen beş tepede olmak üzere dokuz yerde kazı yapılmıştır. Son Trak Kralı Rhoimatalkes III'e ait mezarında bulunduğu bu tümülüslerden çıkarılan eserler halen İstanbul Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. 1995 yılında ise Müze Müdürü Zülküf Yılmaz  ve Trakya Üniversitesi'nden Arkeoloji ve Sanat Tarihi Öğrencilerinin katılımı ile Çakılı Beldesi yakınlarında defineciler tarafından açılan Çakıllı Tümülüsünün kurtarma kazısı yapılmıştır.

 

VİZE’DE ÇOK SAYIDA MAĞARA MANASTIRININ YANI SIRA OSMANLI DÖNEMİNE AİT CAMİLER, HAMAMLAR, İMARATHANELER; ÇEŞMELER VE KARAKOL KULE BULUNUYOR

 

Medeniyetler kenti olan doğan açık hava müzesi olan Vize’de  ayrıca Bizans dönemine ait pek çok Mağara Manastırın yanı sıra (Asmakaya Mevkii, Uçmakdere Mevkii, Pazarlı Mevkii, Derekayalar Mevkii, Baklaya Köyü) Bizans ve Osmanlı dönemine ait 4  adet hamam kalıntısı, Bizans Dönemine ait sonradan Han Bedestene çevrilen Su Sarnıcı, Osmanlı Dönemine ait 2 adet cami, 1 İmarethane, 4 çeşme, Balkan Savaşlarından önce yapılan Karakol Kuleler ve  Vize’ye  bağlı Kıyıköy beldesinde bulunan şehrin kalesi ve Kaya Manastırlar arasında çok özel bir yeri olan Muhteşem bir yapı Ayanikola Manastırı gerçekten görülmeye değer  tarihi mekanlardır.