Şehitler Abidesi 100'üncü yılında tamamlanmayı bekliyor

Yapımına 1944 yılında Savunma Bakanlı-ğı'nın açtığı proje yarışmasıyla başla-nan, 1954 yılında temelleri atılan ve 1960 yılında açılışı yapılan Çanakkale Şehitl

GÜNDEM 26.04.2015 15:20:00 0
Şehitler Abidesi 100

Ferudun Kip, Doğan Erginbaş ve İsmail Utkular tarafından tasarlanan ve 1960 yılında açılışı yapılan, 1990'lı yıllarda gazetemiz Çanakkale OLAY'ın da paydaşı olduğu bir kampanya ile birçok eksiği tamamlanan 41 metre yüksekliğindeki Çanakkale Şehitler Abidesi hala bitirilemedi. Ana kaidenin ayaklarındaki rölyefler 2002 yılında tamamlanırken, 2004 yılında tören alanı ve sembolik şehitlikte deği-şiklikler yapıldı. Anıt 2005 yılında restorasyondan geçerken, 2004 yılında yapılan tavanındaki mozaikten Türk Bayrağı, 2011 yılında dökülmüş ve Abide'ye girişler bir süre kapatılmıştı.

 

  NELER YOK

Çanakkale Şehitler Abidesi'nin kısa tarihi bu kronoloji-den oluşurken, Abide'nin sağında olması gereken Mehmetçik Anıtı'nın bulunmadığı ifade edildi. Projede bugün gül bahçesi olan yerin yürüyüş yolu olması gerektiği, sağında Çanakkale ve solunda ise Kurtuluş Savaşı'nı simgeleyen rölyeflerin olması, girişinde sağ ve solunda “koruyucu aslan” heykelinin bulanması gerektiği, tavanındaki Türk Bayrağı yerine Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun kabartma figürü, bugün kitap şeklindeki kaidenin yerine havuz ve Abide'nin altında ise müze yapılması planlanıyordu. Müze, izolasyon sorunu nedeni ile yapılamadı. Bu süreç içinde Abide'nin içine mescit yapılmak istendiyse de Şehitler Abidesi'nin mimarlarından Prof. Dr. Doğan Erginbaş'ın buna izin vermediği öğrenildi. Öte yandan yerine Türk Bayrağı yapılan Bedri Rahmi Eyüpoğlu'nun kabartmasının ise İETT Otobüs Terminali kahvesine konulduğu, yerine yapılan Cevahir Alışveriş Merkezi sırasında eserinde yıkıldığı öğrenildi.