Kaynarca, fasulyesi, alabalığı ve tereyağı ile ünlü

Pınarhisar Kaynarca Beldesi de Trakya'nın geçirdiği tarihi ve kültürel sürecin birçok aşamasında önemli bir role sahip bir yer. Bu güne kadar bu yerleşim birimine nedense gerekli ilgi gösterilmemiştir.

GÜNDEM 20.04.2015 20:34:00 0
Kaynarca, fasulyesi, alabalığı ve tereyağı ile ünlü

Belde kendi gelirleriyle ayakta durmaya çalışmakta ve gelişme göstermektedir. Yöredeki insan varlığına dair ilk çağların çok erken evrelerine ola gelen tarihi izleri günümüze kadar ulaşabilen buluntulardan anlamaktayız. Bu nedenle Kaynarca önemli bir yerleşim yeridir. Pınarhisar ilçesi ve Kaynarca beldeleri bu yönüyle komşu ilçeleri olan Vize ile birlikte tarihi bakımdan büyük bir bütünlük göstermektedir.  Pınarhisar'ı sadece ismini almasına sebep olan; Heredot Tarihi'nde bile övülen "pınarları" ve Bizans dönemine tarihlenen, hala dimdik ayakta duran "hisarları" ile anlatıp bırakmak ilçenin sahip olduğu tarih ve kültür mirasına haksızlık olur. Pınarhisar’ın Pınarlarının en bol olduğu yerde Kaynarca beldesidir. Kaynarcalılar sahip oldukları Tarih mirasına kendilerinin sahip çıktığını ancak devlet büyüklerinin de bu tarihi mirasın korunması için gereken önemi vermesini beklediklerini belirttiler.

 

KURU FASÜLYESİ MEŞHURDUR

 

Bir çok medeniyetlere ev sahipli yapan Pınarhisar’ın Kaynarca beldesinde yetisen fasulye bölgenin en lezizi fasulyesidir. Özellikle Kuru fasulyesine de doyum olmuyor. Kaynarcanın verimli ve bereketli yopraklarında yetişen fasulye Trakya bölgesinde olduğu gibi İstanbul gibi kentlerde de aranan bir fasulyedir. Kaynarca Fasulyesine her geçen yıl talebin artmasıyla birlikte fasulye üretimine de devamlı ağırlık verilmesine rağmen yinede taleplerin karşılanmasında zorlanıyor. Çünkü talepler beklenenin hep üzerinde olmasından kaynaklanıyor.Ama kaynarca halkı yinede memnun.Eğer Kaynarcaya yolunuz düşerse buradan fasulye almayı ihmal etmeyiniz.

 

 KAYNARCA  ALABALIĞINI BAŞKA YERDE BULAMAZSINIZ

 

Kaynarca Kuru fasulyesinin yanı sıra alabalığıyla da ünlü bir yerdir. Kaynarcanın doğal ortamlarında akan derelerde yetişen Alabalıkların tadı ve lezzeti bir başka. Kaynarca’daki alabalık lokantalarında da özel üretim ortamlarında değil doğal ortamlarda yetişen alabalıkların satışı yapılmaktadır. Bu lokantalar doğal ortamlarda yetişen alabalıkları tutarak  yaptıkları havuzlarda  yetiştirmekte ve müşterilerine sunmaktadırlar. Izgarasından tutunda mantarlısı ve daha birçok çeşitte servis ediliyor. Hafta sonları günü birlik buraya yakın il ve ilçelerden alabalık yemek için gelenler oluyor.

 

 

 EKONOMİSİ TARIMA VE HAYVANCILIĞA DAYALI

 

Kaynarca beldesinin ekonomisi tarım ve hayvancılık ağırlıklıdır. Ancak tarım ve hayvancılık kadar da sebzecilik ve meyvecilikte son yıllarda önem kazanmıştır.Kaynarca’da özellikle, ayçiçeği, buğday, şeker pancarı, kanola,mısır,ekimi fazladır.Kaynarca’da büyükbaş ve küçük baş hayvancılıkta ileri bir düzeyde yapılmaktadır.

 

SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİDE MEŞHUR

 

Kaynarca’da süt ve üt ürünleri de önemli bir yer tutmaktadır. Özellikle Kaynarca peyniri çok özel bir peynirdir. Özellikle doğal ortamlarda yetişen büyük baş hayvanların sütünden elde edilen tereyağının tadı ise bir harika. Bu tat ve lezzeti başka bir yerde bulmak imkansız.hele sabah kahvaltılarında kızarmış ekmeğe sürüldüğünde o mis kokan tereyağının harika kokusu insanda öyle bir iştah açıyor ki tarifi imkansız.Bu nedenle buraya yolu düşenler kaynarca’dan eli boş dönmesin.Kuru fasulye, tereyağ,alabalık,yoğurt mutlaka almalarını tavsiye ediyoruz.

 

 NÜFUSUNUN AZALMASIYLA BELDELİKTEN KÖY STATÜSÜNE DÖNÜŞEN  YENİCE

 

Yenice, Kırklareli  ilinin  Pınarhisar ilçesine  bağlı   bir köydür. Burası yakın tarihe kadar belde idi. Ancak devamlı göç vermesiyle  birlikte Nüfusunun azalmasıyla birlikte beldelik  statüsünü kaybederek köy durumuna düştü. Yenice çoğunluğunun Pomak halkının da yaşadığı köydür. Yenice’de Yunanistanın Drama  bölgesinin Şubilova Toma ve  Dracişta  köylerinden gelen Pomaklar  yaşamaktadır. Beldenin yüzde 55 ‘si Pomaklardan  oluşmaktadır.Beldede yaşayan Pomakların yüzde 30 u halen ana dilleri Pomakçayı korumaktadır.Yenice  halkı  buraya 1924 mübalesiyle  gelmişlerdir. Yenice’nin  eski Rumca adı  Skepasto’ dur. Yenice   Pınarhisar-Demirköy  yolu üzerinde Yıldız Dağları’nın eteklerinde kurulmuştur. Yoğun bir şekilde dış göç vermektedir.Dış göçlerin ortalama sayısı 2200 civarında olduğu  belirtilmektedir. Yenice halkının dış göçle gittiği başlıca şehirler  İstanbul, Çerkezköy,Lüleburgaz, ve Kapaklı’dır. 

Marmara Haber