Patates el yakıyor!

Depolardaki patates tükenince fiyatlarda tavan yaptı. Tekirdağ pazarında patates 4 liradan alıcı bulurken, hem satıcı hem de müşteriler bu durumdan memnun değil.

GÜNDEM 17.04.2015 19:12:00 0
Patates el yakıyor!

Tekirdağ’daki depolarda patatesler tükendi. Patatesin azalması fiyatlara da yansıyınca, pazar tezgahında 3,5- 4 liradan satılan patates el yakıyor. Yükselen fiyatlar vatandaşları da patates almakta zorlarken, fiyatların 2 ay daha 5 TL civarında olması bekleniyor.

FİYATLARIN İNME ŞANSI YOK

Tekirdağ Süleymanpaşa’da kurulan perşembe pazarında patates satan Şenol Şıvga, fiyatların Temmuz ayına kadar düşmeyeceğini ifade ederek, "Taze de başlasa gene 4 lira gibi fiyatla devam edecek. Çünkü Adana’da şuan mal erken çıkıyor. Mal tonaj olarak az olacak. Az olduğu için tahmini 2,5 civarında Adana’dan çıkış olsa gene pazarlarda patatesin fiyatı 3 buçukla 4 arası satışı olur. Bundan aşağı inme şansı yok. Fiyatların düşmesi için bir ay geçmesi lazım. Havaların biraz daha ısınması gerekiyor. Ondan sonra belki fiyatlar ikiye doğru inebilir. Ama şu anda fiyatların 1’e inme şansı yok. Fiyatlar böyle yaklaşık 1 ay kadar devam eder. Fiyatların normale dönmesi 7’nci ayı bulur. O zaman patates verimi biraz fazla olur. Fazla olduğu için de biraz daha endekste düşme olur. Yani bu da fiyatları 1,5 liraya kadar düşürebilir. Ortalama iki ay sonra fiyatlar 1,5’a düşer." dedi.

SEZON SONU OLDUĞU İÇİN

Patatesin fiyatının el yaktığını belirten Şıvga, fiyatların sezon sonu olduğu için bu kadar pahalı olduğunu ifade etti. Şıvga, "Sezonun bitmesi ile beraber önümüzdeki pazartesi günü Adana’da tarlalardan alımlar olacak. Tazenin başlaması demek eskinin fiyatını düşürmesi demektir. Piyasa da bunu fiyat olarak kaldırmıyor. 5 lira, 4 lira taşımıyor. Bizim 3 liraya aldığımız fiyatlarla biz 3,5’a satmaya çalışıyoruz. Vatandaşa fiyatlar ağır geliyor. Bunun için de bizler elimizdekini bir taraftan tüketmemiz lazım. Bir taraftan tazeye hazırlık yapmamız lazım. Elimizdeki eski malın da bitmesi lazım. Bu eski mal da şu anda Niğde’den geliyor. Niğde’den gelen patates fiyatlarında yüksek fiyat istiyorlar ama onların istemesiyle olay bitmiyor. Önemli olan vatandaşın arz talep meselesidir. Vatandaşın kaldıracağı fiyat önemlidir" diye konuştu.

ARTIK YEMEKLERE PATATES KOYMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ

Tezgahtan patates alan kadınlar patatesin el yakdığını belirtirken, "Önceden kilosunu 1 liraya aldığımız patates şimdi 3 lira 4 lira arasında. Allah sonumuzu hayır etsin. Normalde patates uygun diyorduk. Artık patates tavuk fiyatını geçti. Eskiden 1 liraya aldığımız şey şimdi 3 lira 5 lira. Patatesin fiyatı daha yükselir mi hiç belli değil. Patates bizim için olmazsa olmaz ama maalesef artık yemeklerde bile patates koymayı düşünmüyoruz" diyor.

Marmara Haber