Mesire alanlarıyla Pınarhisar

Geçtiğimiz çeyrek asıra değin pırıltılı suları, berrak dereleri ile doğanın tüm diriliğini doyasıya hissedebileceğiniz güzel bir yerdir Pınarhisar ilçesi. Özellikle yaz aylarında binlerce ki?

KÜLTÜR SANAT 8.04.2015 16:23:00 0
Mesire alanlarıyla Pınarhisar

Eğer iyi ve keyifli bir hafta sonu geçirmek istiyorsanız güzel ve güneşli bir havada Pınarhisar’a uğramanızda fayda var. Özellikle bu bölgede doğal ortamda yetişen büyük başhayvan etleri de çok leziz ayrıca sucuğu da meşhurdur.

 

Mesira alanları içerisinde Poyralı köyü deresi, Tozaklı köyü deresi, Cevizköy dereleri en öne çıkanlardandır. Bun derelerin çevreleri olduğu gibi mesire alanlarıdır. Pikniğe yada hıdrelleze gelindiğinde ise ancak Cevizköy deresi kısmen de olsa toplu hıdrellez şenlikleri için hala eski tazeliğinde bir mesire yeri olarak görülebilir. Poyralı ve Tozaklı dereleri ise ne yazık ki niteliksiz maden ocaklarının bu vadi üzerindeki yoğun baskısı ve köylerde yaşanan kirlilik yüzünden eski ihtişamlı günlerinden çok uzak kalmıştır. Ama buna rağmen yinede az da olsa piknik yapmak isteyenler gelmektedir.

 

GÖLETLERDE BALIKÇILIK YAPILMAKTA

 

Pınarhisarlıların mesire için gittikleri en yoğun yer ve en güzel yer ise Evciler köyü göleti civarıdır. Mahya tepenin manzarasına hakim ve Trakya'nın zirvesinin hemen kuytusundaki bu gölet Pınarhisarlıların en bilindik  ve ön öncelikli mesire alanıdır. Baraj gölünün çevresi meşe ağaçları ile kaplıdır. Köyün izcilik programları ve kamp faaliyetleri için değerlendirilebilecek bir de izci evi  burada mevcuttur. Evciler köyü göleti olta balıkçılığı için de en çok tercih edilen yerlerden birisidir. Gölet alanı aynı zamanda doğa şenliği kapsamında ve AB fonlarıyla yürütülen "Türkiye-Bulgaristan Kano Eğitimi Projesi" için değerlendirilmektedir. Akören göleti, ilçenin Akören köyü yakınlarında yer almaktadır. Meşe ormanı ile çevrili bu gölet ancak burayı bilen ziyaretçilere ev sahipliği yaptığı için, ziyaretçilerin yoğun baskısından uzak kalmayı becerebilmiştir.

 

MAYA TEPE DOĞA ŞENLİĞİNİ YAPILAN YER

 

İslambeyli köyü koruluğu ise her yıl Ağustos ayında yapılan hıdrellez etkinliğinde köyden ve civar işlçe ve köylerden gelenleri bir araya toplamayı sürdürmektedir. Etkinliğin yapıldığı köy koruluğunun olduğu tepe İslambeyli ve Balkan dereleri ile çevrili olup, Evciler köyü göletine bir yürüyüş mesafesi uzaklığında bulunmaktadır.

 

2008 ve 2009 yıllarında "Mahya Tepe Doğa Şenliği"ne ev sahipliği yapmış olan, Mahya Tepe zirvesi yakınlarındaki Kel tepe mevkii Trakya ovalarının büyük bölümünün izlenebildiği bir seyir terası olma özelliğine sahiptir. Hemen tepenin kuytusunda yer alan Evciler köyü göletinin manzarasını, Istrancaların eteklerinden ovaya doğru uzanan dizi dizi köylerin manzarası bütünler.Ziyaretçiler buradan manzarayı izlerken keyfine doyamıyor.

 

Pınarhisar'ın vizyonuna çok şey katması amacıyla yola çıkılan doğa şenliği 2010 yılında ne yazık ki yapılamamış ve 2014 yılında yapılmıştır. “Kültür,sanat,gençlik vb.” ibareleri koyarak  halk konserleri düzenlemekten öteye içini doldurmadığımız kent festivalleri olmaktan çıkartıp, ruhu olan ve vizyon sunan festivallere dönüştürmeye çalışılmaktadır.

 

Pınarhisar doğa turizmi ve eko-turizmin diğer olanakları için değerler barındırmaktadır. Bu değerlerin bir vizyon oluşturacak şekilde sunulması için gerekli çalışmaların biran evvel yapılması gerekmektedir.

 

 POYRALI KÖYÜ KÜLTÜR EVİ

 

İlçenin 6 km doğusunda yer alan Poyralı köyü, tarihi süreci içerisinde beslendiği köklere en sıkı tutunmuş ve bu değerleri günümüze aktarmayı başarabilmiş özel bir yerleşimdir. Osmanlı Rus savaşı sonrası ( 1877-78 ) Plevne'nin Lofça kazasından öküz arabalarıyla göç eden 60 aile buraya gelip yerleşmiştir. Önemli sayıda yazar,çizer,bilim ve iktisadi hayat içerisinde Türkiye çapında isim yapmış kişilikler bu köyden yetişmiş, aydın ve ileri görüşlü bir köydür. Öte yandan kültür köklerine sıkı sıkı tutunup geleceğe aktarabilmek için 2008 yılı sonunda açılan "Poyralı Köyü Kültür Evi", Pınarhisar'a gelenlerin ve İğneada'ya giden tatilcilerin özellikle uğradıkları bir etnoğrafya galerisi niteliği taşımaktadır.

 

POYRALI KÖYÜ VE KURUDERE KÖYÜ EL DOKUMALARI

 

Poyralı köyü ve Kurudere köyleri geleneksel usullerle ve tezgahlarda elde ettikleri el dokumalarıyla kültürel bir kimlik taşırlar. Canlı renklerde el dokumaları ile kaybolmaya yüz tutun bir kültürü diri tuttukları gibi, bu dokumaların yayılması için Trakya'nın çok yerinde açılan kurslarda köylü kadınların eğitmenlik yaptıklarını da burada dile getirmeliyiz. Poyralı köyü kültür evinin alt kısmındaki bölümde köyün el dokumalarının hazırlanışına şahit olabilir, sipariş verebilirsiniz. Kurudere köyünde bu konuda çabaları olanlara ulaşmak için ise köy muhtarlığından bilgi almanız yeterlidir.

 

SÜT ÜRÜNLERİ ÜNLÜ

 

Süt ve süt ürünleri de Pınarhisar'ın önemli lezzetlerindendir. İlçe merkezinde ve köylerinde yer alan mandıralarda Kırklareli'nin lezzetli peynirlerini bulabilirsiniz. Köy mutfaklarına sıkışıp kalmış "keçi peyniri"ni ise mandıracılığın yaygın olduğu köylerde bizzat sorarak bulabileceğinizi ve bu lezzetin diğer peynir çeşitleri arasında da hakettiği yere gelmesi gerektiğini buradan paylaşmış olalım.

 

MUTFAK KÜLTÜRÜ VE ALABALIĞI MEŞHUR

 

Yöre mutfağındaki bir diğer zenginlik ise, özellikle Kaynarca beldesinde yaklaşık çeyrek asır öncesinden günümüze gelene değin lezzet dağıtmaya devam eden alabalık mutfağıdır. Kaynarca'nın meşhur kaynak sularında yetişen alabalıklar, kendilerine has hazırlanışları, bir kır bahçesi düzenlemesine sahip ambiansı ile lezzet düşkünlerini yöreye çekmektedir. Alabalığı hakkıyla tadabileceğiniz bir diğer mekan ise Yeniceköy'de Manyetik alan mevkiinde bulunan "Avcı'nın Yeri"dir. Her iki beldede de güveçte tereyağlı alabalık ile birlikte güveç mantar denenmesi gereken lezzetlerdendir. Kırklareli mutfağının kaybolan lezzetlerinden "Bıldırcın Kebabı"nı ise yine Kaynarca beldesinde bulunan "Çiflik Alabalık Restaurant"ta, ancak belli zamanlarda bulabilmektesiniz.

 

PANCAR PEKMEZİ İLE BÖLGEDE BİR NUMARA

 

Poyralı köyü "pancar pekmezi"ni çoktan dile düşürmüştür. Bu köyde Ekim ayından kış ortasına kadar ev imalathanelerinde doğal geleneksel lezzetiyle damıtılan pekmezler Trakya'nın birçok yerinde "Poyralı Köyü Pancar Pekmezi" diye aranan lezzetlerin başında yer alır. Öte yandan Kurudere, Erenler gibi köyler de pancar pekmezi hazırlayan diğer lezzet duraklarındandır. Bu konuda köy muhtarlıkları aracılığı ile üreticiye ulaşmak mümkündür.

 

ARICILIKTA ÖNEMLİ YER TUTUYOR

 

Pınarhisar, Istrancalar'ın eteklerindeki zengin flora ve fauna içerisinde yer alan kovanlardan elde edilen balları ile de özel bir yer tutmaktadır. Özellikle bu bölgede son yıllarda arıcılık oldukça ileri düzeyde gelişmiştir. İyi ve kaliteli bal üretimi konusunda da arıcılar eğitilmektedir. Yolu Pınarhisar’a düşenlere tavsiyemiz buradan mutlaka bal almalarıdır. Bunun için "Pınarhisar bal Üreticileri Birliği"ne ulaşmanız yeterli olacaktır.