Pınarhisar'da Türbeler–Mezarlıklar ve Şehitlikler

Pınarhisar ilçesi tarihi yapısı içerisinde bir çok türbe ve mezarlık ile şehitliklerde ev sahipliği yapmaktadır. 14. Yüzyıl'a ait ve daha sonraki yıllara ait türbe,mezarlık ve şehitliklerin de bulu

KÜLTÜR SANAT 7.04.2015 15:08:00 0
Pınarhisar

 Binbir Oklu Ahmet Baba Türbesi ilçenin 4 km doğusunda yer alan Erenler köyünde yer almaktadır. Köyün eski adı Tekke ve yeni adı Erenler ismini bu zat ve onun manevi kişiliği etrafında yörede filizlenen tekkeden aldığı düşünülmektedir. Bu tarihi kişiliğin kim olduğu çok net değilse de 14.yy’ın ikinci yarısında yaşadığı, bölgenin fethi ve Türkleşmesinde önemli yararlılıkları olan önemli bir askeri kişilik olduğu kabul edilmektedir. Efsanesine göre düşmanla giriştiği savaşta üstünlükler gösteren bu zat 1001 okla ancak şehit edilebilmiş, onun şehit düştüğü yerde -alışık olmadığımız bir şekilde- dönemin Osmanlı sultanınca bu zata yakışır üzeri kapalı bir türbe inşa ettirilmiştir. Bir diğer görüşe göre Pınarhisar’da bulunan Haydar Baba ve Kofçaz Topçular köyünde bulunan Topçu Baba ile kardeştir.

 

HAYDAR BABA TÜRBESİ VE OSMANLI MEZARLIĞI

 

Haydar Baba’nın kardeşi olduğu düşünülen Binbir Oklu Ahmet Baba gibi askeri ve manevi bir kişiliktir. İlçe merkezinde Balıklı mevkii yakınlarında yer alan bir tepenin zirvesinde yer alan kabri, Osmanlı dönemine ait olduğu düşünülen eski bir mezarlık içinde yer alamaktadır. Burası eski Ramazan geleneklerinde Ramazan topunun atılarak o manevi duygunun ve kahramanlık hislerinin diri tutulmaya çalışıldığı alan olarak da hafızalarda yer almıştır. Bu gelenek artık terk edilmiştir.

 

POYRALI VE CEVİZKÖY BALKAN ŞEHİTLİKLERİ

 

Pınarhisar’ın Poyralı köyü ve Cevizköy yerleşimlerinde bulunan Balkan Savaşı Şehitlikleri, o yıllara ait acı hatıraların ve kahramanlıkların hatırlanması adına hazırlatılmıştır.

 

Poyralı köyü şehitliği Balkan savaşının acı hatıralarını yad etmek üzere 1981 yılında köyün Yenibağlık denilen mevkiinde açılmıştır. Bu şehitlik manevi hatırasının yanısıra bu köyden şehit edilen 3 köylünün de ebedi istirahatgahıdır.

 

Cevizköy şehitliği ise aynı isimli köyün Cevizlik mevkiinde yer almaktadır. Burada Balkan savaşı yıllarında pusuya düşürülen 85 askerimizin hatırası yaşatılmaktadır. Balkan savaşlarında Pınarhisar-Lüleburgaz hattının savunmasında önemli mevkilerden olan Cevizköy'de bulunan şehitlik 1985 yılında açılmıştır.

 

SON DÖNEM OSMANLI MİMARİSİ ESERLERİ

 

KOLOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU

 

Arap Kaymakam, Türk Başbakan olarak tarih sahnesinde nam salmış 1913-1917 yılları arasında Pınarhisar Kaymakamlığı ile yörede çok sevilen bir kişilik haline gelmiş Sadullah Koloğlu tarafından yaptırılan okul hala eğitime hizmet vermektedir. İki katlı, döneminin üslubundan fazlasıyla beslenen okul binası dikdörtgen formda inşa edilmiş olup, süslemeleriyle ön plandadır.

 

PRATİK KIZ SANAT OKULU

 

Yapım tarihi kesin bilinmese de Koloğlu İlköğretim Okulu ile aynı dönemlerde yapıldığı kuvvetle muhtemel bir diğer yapı Pratik Kız sanat Okulu binasıdır. Zaman içinde farklı kullanımlara ev sahipliği yapan tek katlı binanın planı dikdörtgen olup, üslup bakımından Koloğlu ilköğretim Okulu ile büyük benzerlikler gösterir. Bahçesinde yer alan mezar kalıntıları hakkında ise bilgi mevcut değildir. Bina yakın zaman önce meslek yüksekokulu olarak kısa bir süre hizmet verdikten sonra atıl duruma geçmiştir. Bu binanın doğru restorasyonlar ile Pınarhisar’ın tarihindeki hatırasının canlandırılması şarttır.

 

GÜNÜMÜZE ULAŞAMAYAN YAPILAR

 

Pınarhisar Belediye arşivlerinden ilçede Kırmızı Mektep diye anılan son dönem Osmanlı Mimarisi üslubunda bir yapıdan sözetmektedir. Bir dönem halkevi olarak da kullanıldığı muhtemel bu yapı günümüze maalesef ulaşamamıştır.

 

Eski Hamam, Hükümet çeşmesi ( Abdurahman Ağa – Ahmed Han Ağa Çeşmesi ), İzzet Ağa Çeşmesi diye bilinen yapılar da maalesef belediyenin sararmış arşiv fotoğraflarından varlığını tesbit edebildiklerimizdendir.

 

KAYNAK SULARINDA BOLDUR

 

Buna karşılık özgün yapılarını kaybetmiş ama hatıralarda hala canlı Balıklı çeşme, Çukur çeşme, Yılanlı çeşme, Saçık’ın çeşmesi, Kavak çeşme, Havuzlar çeşmesi, Recep Ağa’nın çeşmesi  ise ilçeye adını veren kaynak sularının başlarına kurna vurulup halka hizmet diye sunulmuş tarihi örneklerindendir. Her birinin suyu da güzel su olup buralardan yakın köy halkı olmak üzere gelip geçenler de mutlaka hem su içmekte hem de yanlarında getirdikleri kapları doldurarak evlerine su götürmektedir.