Manda Yetiştiriciliği Projesi Saray'da start aldı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, hayvancılık sektörüne destek sağlayacak olan Manda Yetiştiriciliği Projesi'ni Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği ile hayata geçirdi. Proje, Saray'ın Sefaalan

GÜNDEM 31.03.2015 19:14:00 0
Manda Yetiştiriciliği Projesi Saray

Manda Yetiştiriciliği Projesi’nin start aldığı programa katılan Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak tören öncesi mahalle sakinleri ile bir araya gelerek proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından 1 Milyon TL maddi destek sağlanacak projenin uygulamaya başlanması dolayısıyla Güngörmez Mahallesi’nde düzenlenen törende bir konuşma yapan ve Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi olarak tarım ve hayvancılık sektörüne önemli katkılar sağlayacaklarının sözünü verdiklerini belirten Başkan Albayrak, “İlimizde inek başı süt verim ve fiyatları ile manda süt verim ve gelirleri mukayeselendirilerek bir değerlendirme yapıldığında manda yetiştiriciliğinin daha karlı olduğu açıkça görülmektedir. Uygulayacağımız proje ile birlikte amacımız ilimizde manda yetiştirici sayısını arttırarak, tabanı genişletmek, büyütmektir. Yani manda sayısını; tabanı genişleterek üretici sayısını çoğaltarak arttırmayı hedeflemekteyiz. Projenin başarıya ulaşacağı inancıyla tüm yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

 

DESTEK 400 TL’DEN 750 TL’YE ÇIKACAK

 

Törende birer konuşma yapan Saray Kaymakamı Hüseyin Öner, Saray Belediye Başkanı Nazmi Çoban, Tekirdağ Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Bostancı ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, projenin hayırlı olması temennisinde bulundu. Proje, başlangıç yılı olan 2015’te Saray ilçesinin Güngörmez ve Safaalan mahallerinde uygulanacak. Projenin uygulanması ile birlikte Tekirdağ’da manda yetiştiricileri halen almakta oldukları 400 TL/baş desteği 750 TL/baş olarak alacak. Ayrıca birde 100 TL/baş doğan yavrular için destek alacaklardır.

 

Süt sığırlarına göre daha az bakım ve ihtimam isteyen, besleme masrafları daha az olan, yılın önemli bir bölümü dışarıda beslenerek geçinen mandanın getirisi oldukça fazla olduğu belirtildi. Projeyle birlikte üretici bazında düşük maliyetle daha yüksek getirisi olan, 22 yaşına kadar ürün alınabilen manda yetiştiriciliği bölgede bir gelir kaynağı olacak, ciddi ölçülerde katma değer yaratacak bir üretim faaliyeti olarak görülüyor.

 

PROJENİN İLK YILINA 1 MİLYON TL AYRILDI

 

Projenin ikinci yıl diliminde ise uygulama alanı Saray’ın 3. Bir mahallesi ile Malkara İlçesinden seçilen bir başka mahalle olacağı bildirildi. Projenin ilk yıllık uygulama dilimi tutarı 1milyon TL. Bu bedelinTekirdağ Büyükşehir Başkanlığı’nca karşılanacağı kaydedildi. Uygulanacak olan bu projenin önemli hedeflerinden birisi belki de en önemlisi, manda yetiştirici sayısını arttırmak, tabanı genişletmek, büyütmek olarak belirtiliyor. Yani manda sayısını; tabanı genişleterek üretici sayısını çoğaltarak artırmanın hedeflendiği kaydedildi. Bu nedenle proje uygulamasında öncelik mümkün olduğunca yeni başlayanlara tanınacağı belirtildi.

 

Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamada, “Proje sahası mahallelerde yaşayan, tercihen ÇKS’ye (Çiftçi Kayıt Sistemi) kayıtlı, (arazi sahibi) mandalar için gerekli fiziki mekanlara (ahır-samanlık v.s.) sahip, Manda Yetiştiriciler Birliğine üye veya üyeliği taahhüt eden, proje sahibi kuruluşlarca hazırlanan taahhütnameyi imzalayıp kabul eden ve ön görülen katkı payını karşılayan üreticiler proje kapsamına alınacaktır.”denildi.

 

Marmara Haber