'Sınır' oyuncularından büyüleyici performans

Engelli ya da suça karışmış gençleri tiyatro yapmaya teşvik eden Yön Tiyatro Atölyesi 'Sınır' adlı oyunu Dünya Tiyatrolar Günü'nde Çerkezköy'de sahneledi. Çerkezköy Bele

KÜLTÜR SANAT 29.03.2015 18:51:00 0

Çerkezköy Belediyesi’nin organize ettiği ve Yön Sanat Atölyesi tarafından sahnelenen ‘Sınır’ adlı tiyatro oyunu önceki akşam Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi’nde tiyatroseverlerle buluştu.

 

TİYATROSEVERLER İLGİYLE İZLEDİ

 

Sınır adlı tiyatro oyununu izleyenler arasında Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay, Cumhuriyet Halk Partisi Çerkezköy İlçe Başkanı Birol Öztürk, Türkiye Sakatlar Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Hayrettin Çetinkaya ve Dernek Üyeleri, Çerkezköy Belediye Meclis Üyesi Ali Dede de yer aldı. Oyunun yönetmenliğini Erdem Öksüz yaptı. Devlet Tiyatrosu Sanatçısı Turgay Tanülkü'nün danışmanlığını yaptığı ve Muzaffer İzgü’nün yazdığı oyunda sara hastası olan Utku, zihinsel engelli Mustafa ve madde bağımlılığından ve torbacılıktan kurtulan Nazım adlı oyuncular sahne aldı. Oyuncuların performansı izleyicilerin büyük beğenisini kazandı.

 

BİZE ÜZÜLDÜĞÜNÜZ İÇİN OYUNU İZLEMEYE GELMEYİN

 

Engelli ya da suça karışmış gençleri tiyatro yapmaya teşvik eden Yön Tiyatro Atölyesi ‘Sınır’ oyununun Türkiye genelinde sahnelendiğini belirten Atölye Başkanı Erdem Öksüz, “Kimse bize üzülüp destek vermek için oyunumuzu izlemeye gelmesin. Bu zamana kadar ulaştığımız insanların çoğu yalnızca maddi destek için bilet alıyor, oyunu izlemeye gelmiyor. Geçen yıl ‘Kamyon’ oyunuyla Diyons Tiyatro Ödülleri’nden Yılın En İyi Engelli Tiyatro Ödülü’nü aldık. Sınır’la da hem emek ödülü aldık, hem de Tiyatro Gazetesi’nin düzenlediği 1. Anadolu Tiyatro Ödüllerinden Sosyal Sorumluluk Projesi Ödülü’nü aldık. Amacımız kendimizi acındırmak değil, amacımız gerçekten sanat yapıyor olmak. Sahnede engelimizi anlatmıyoruz. Bütün oyunların bir ciddiyeti var, Bu oyunu sahneleyen arkadaşlar 50 sayfalık teks dosyasını ezberleyerek sahnelediler. Kendilerini kutluyorum” ifadelerini kullandı.

 

YÜREKLERİNE SAĞLIK

 

Oyunu sahneleyen tiyatro oyuncularını tebrik eden Çerkezköy Belediye Başkanı Vahap Akay da “Yön Sanat Atölyesi’ne çok teşekkür ediyorum. Tüm tiyatrocuların da 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nü kutluyorum. Arkadaşlarımız bugün bizler için çok güzel bir oyun sahneledi. Emeklerine ve yüreklerine sağlık. Yön Sanat Atölyesi’ni böylesine güzel bir olaya öncülük ettiği için tebrik ediyorum. Çerkezköy Belediyesi olarak her zaman kendilerinin yanlarında olacağız” diye konuştu.

 

SINIRDAKİ İKİ ASKERİN HAYATI ANLATILIYOR

 

Oyunda devlet politikası gereği birbirine düşman olması gereken Mati ile Yuan adlı iki askerin, kendilerinden başka kimsenin bulunmadığı bir sınır boyundaki ilginç ilişkileri, dostlukları, kavgaları, dünya görüşleri, olası bir savaşla ilgili kaygıları ve eve dönüş özlemleri duygu ve mizah yüklü bir dille ele alınıyor. Ayda bir kez ellerine geçen mektuplarla, komutanlarının yeni emirler vermek için kendileriyle yaptıkları telefon görüşmeleri dışında neredeyse dünyadan tecrit edilmiş bir yaşantı sürdüren Yuan ile Mati, tek teselliyi kurdukları dostlukta bulur ve bir an önce askerliklerini bitirip evlerine, karılarına ve çocuklarına kavuşma düşleri kurarak günlerini geçirmeye çalışmasını anlatıyor.

 

Haber / Ahmet KARDEŞ