Tekirdağ'da mera yaz okulu açıldı

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün talebi üzerine Bakanlık tarafından Tekirdağ'da 'Mera Yaz Okulu' açıldı. Bugün sona erecek Mera Yaz Okulu'nda, Tekirdağ

GÜNDEM 26.03.2015 18:27:00 0
Tekirdağ

Tekirdağ İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Tekirdağ, İstanbul, Edirne, Çanakkale, Kırklareli, Balıkesir illerinin ve Bakanlık Çayır Mera Daire Başkanlığı yetkililerinin katılımıyla 23-27 Mart tarihleri arasında 4342 Sayılı Mera Kanunu Uygulamaları 40 ziraat mühendisi ve 2 avukata Ramada Otelde eğitim verilmeye başladı.

MERA YAZ OKULU AÇILDI

Mera Yaz Okulu’nun açılışında konuşan Tekirdağ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, "İlimizin arazi varlığı 6.313.000 dekar olup bunun yüzde 5.16 sını mera alanı oluşturmaktadır. Mera arazi varlığımız 325.782 dekardır. İlimizin tamamında tespit, tahdit ve aplikasyon çalışmaları tamamlanmıştır. 195 mahallede 303.000 dekar bir alanda çalışmamız tamamlanmış durumdadır. Alan bazında tahsis oranı yüzde  93'e tekabül etmektedir.  6 ilçede 13 mahallede 30.540 dekar alanda mera ıslah çalışmaları tamamlanmıştır. 2 ilçemizde toplam  4 mahallede 9.365 dekar alanda ıslah çalışmaları devam etmektedir. Toplam ıslah çalışmaları proje alanı 39.905 proje tutarı 4.283.946 TL'dir.”dedi.

MERA YÖNETİMİ BİRLİĞİ KURULDU

Meralarla ilgili çalışmaları hakkında bilgiler veren İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca şöyle devam etti: “Ayrıca,  2014-2015 tarım sezonunda meralarda otlatma düzenini kuran 14 mahallede, mahalle katkılarına ilaveten teşvik amaçlı gübre yardımı yapılmıştır.  Toplam 82 mahallemizde Mera Yönetim Birliği kurulmuştur. İlimizin mera varlığı mera ihtiyacımızın yaklaşık yüzde 7'sini karşılamaktadır. Kiralama talepleri olan vatandaşlarımız vardı. İhtiyaç fazlası meramız olmadığından mera kiralaması yapılamamıştır. Mera kanununun yürürlüğe girmesinden itibaren toplam 156 adet tahsis amacı değişikliği müracaatı yapılmıştır. Mera komisyonu olarak 85 adet başvuruya olumlu cevap verebilmişiz. 52 adet müracaatı da olumlu değerlendirmemişiz. Şuan da 19 dosyanın da değerlendirme işlemleri devam etmektedir.  Bugüne kadar tahsis amacı değiştirilen alan toplamı 7.648 dekardır." 

BİR TAKIM SORUNLARIMIZ VAR

Konuşmasında mera ıslah çalışmalarını ayrıntıları ile anlatan Sarıkoca, "Bir takım sorunlarımız var. Mera Islah çalışmaları mevcut alanın yüzde 10’unda yapılmıştır. Bu alanın arttırılmasını talep ediyoruz. Bakanlığımızın imkanları çerçevesinde bu çalışmaları yapacağız. 6360 sayılı yasanın getirmiş olduğu bazı yanlış anlaşılmalar var. Köy tüzel kişiliğinin kalkmasıyla, Mera Yönetim Birliklerine yatan ve ıslah çalışmalarında kullandığımız kaynaklar vardı. Bunlar her ilçede mahalle adına yatması gerekiyor. Buda uygulamada sıkıntılar doğuruyor. Belediyeler tabi buna kendi yasaları doğrultusunda değerlendirerek uygulamada bir takım sıkıntılar çıkmaktadır. Bakanlığımızın bu konuda bir çalışma yapmasını bekliyoruz.”diye konuştu.

CİDDİ ANLAMDA MERA VARLIĞIMIZ VAR

Köylerin mahalleye dönüştürülmesi nedeniyle mera yönetim birliklerinin oluşturulmasının zorlaştığını kaydeden Sarıkoca, “Yine köy tüzel kişiliğinin kalkmasından dolayı; mera yönetim birliği olmayan mahallelerimizde, mera yönetim birliği kurulsa bile fazla faal olamayacağı görülmektedir.

Amacımız meralarımızı korumak, meraların kalitesini artırmak, İlimizde ciddi anlamda bir mera varlığımız var, hayvancılığımız ileri bir seviyede, özellikle küçükbaş sayısı sürekli artmaktadır. Biz bu meralarımıza ne kadar sahip çıkarsak, ne kadar ıslah çalışması yaparsak, Mera yönetim birliklerini ve ilgili mahalleleri bu işin içine dahil edersek o kadar başarılı oluruz. Bakanlığımız meralara çok önem veriyor. İnşallah yeni yasalarla bu sıkıntıların önüne hep birlikte geçeriz.”ifadelerini kullandı.

Meralarla ilgili uzun uzun bilgiler veren Müdür Sarıkoca sözlerini şöyle tamamladı: “Mera Yaz Okulunu, talebimiz doğrultusunda Tekirdağ ilimizde açan Bakanlığımızın sayın yetkililerine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. İnşallah bu eğitim Tekirdağ'ımıza ve bölgedeki diğer illerimize çok faydalı olur. İyi çalışmalar diliyorum."dedi.

MERALAR HEM HAYVANCILIK İÇİN ÖNEMLİ HEM DE DOĞAL ZENGİNLİK ALANLARIDIR

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Sarıkoca’nın ardından Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Çayır Mera ve Yem Bitkileri Daire Başkanı  Mesut Akdamar da bir konuşma yaptı. Akdamar konuşmasında şunları anlattı: "Tekirdağ İl Müdürlüğümüzün talebi doğrultusunda, Tekirdağ ilimizde bölge illerimizi de kapsayacak şekilde eğitim verilmesini uygun gördük. Meralar hem hayvancılık için çok önemli, hem de doğal ve biyolojik zenginlik alanlarıdır. Aynı zamanda erozyonu önlemek için en iyi bitki örtüsüdür, mera bitkileri, orman alanlarından daha fazla toprağı tutmakta ve korumaktadır. Sera gazlarını atmosferde tutmak için meraların önemi gün geçtikçe bütün dünya tarafından kabul görmektedir. Ülkemizde TÜİK verilerine göre 14.6 milyon hektar mera alanı bulunmaktadır.  Ülkemizin yüzde yüzde 17-18 sine tekabül etmektedir. Bakanlığımızda ve ilimizde Mera çalışmalarında görevli personel sayısı toplamı 360 kişi ve bu kadar personelle biz ülkemizin yüzde 17 sinde bir çalışma yürütüyoruz. Bu alanı idare ediyoruz.”

1998 YILINDA MERA KANUNUMUZ ÇIKTI

Mera Kanunu’ndan bahseden Daire Başkanı Akdamar, “1998 yılında mera kanunumuz çıktı ve 17 yıldır Bakanlık olarak 14.6 milyon hektar alanın, 10.3 milyon hektar alanının tespitini bitirdik. Zamanında 14.6 milyon hektar alanının tespitinin istatistiki örnekleme yöntemi ile tespit edildiği gerçeğinden yola çıkarak, bütün tespit ettiğimiz mera alanlarının sınırlarını çizdiğimizde gerçek mera alanımızı belirlemiş olacağız.”dedi.

Türkiye'nin değişik bölgelerinde sahada karşılaşılan sorunlara değinen Akdamar, “Tekirdağ İl Müdürlüğümüze teşekkür ederiz. Çünkü tüm tespit ve tahdit işlemlerini bitirip ikinci aşamaya geçtiler. Nedir ikinci aşamamız, tespiti ve tahditi bitmiş arazilerin ıslahı, bakımı ve korunması. Cari bütçemiz var, biz bunu 81 ile bölmüyoruz. Kim daha çok çalışma yapıyorsa, kim daha çok proje hazırlamışsa o illerimize dağıtıyoruz.”diye konuşmasını tamamladı.

Marmara Haber