Bugün Dünya Tuberküloz Günü!

Tekirdağ Halk Sağlığı Müdürlüğü, 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü'nü kutladı. Dünya Tüberküloz Günü nedeniyle İl Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapı

GÜNDEM 24.03.2015 17:36:00 0
Bugün Dünya Tuberküloz Günü!

SOLUNUM YOLUYLA BULAŞAN BİR HASTALIK

Verem Hastalığı’nın verem basili tarafından oluşturulan ve solunum yoluyla bulaşan bir hastalık olduğu belirtilen açıklamada, “Robert Koch’ un tüberküloz basilini bulduğu gün Dünya Sağlık Örgütü tarafından 24 Mart Dünya Tüberküloz Günü olarak ilan edilmiştir. Asırlar boyunca milyonlarca insanın ölümüne, sakat kalmasına neden olan hastalığın bulaşıcı bir hastalık olduğu bu tarihte öğrenilmiştir.”denildi.

Verem hastalığı hastaların öksürme veya hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile bulaştığı kaydedilen açıklamada şunlara yer verildi: “Verem mikrobu vücutta hangi organa bulaşırsa o organ hastalanır. En sık solunum yoluyla bulaştığı için verem denince akla Akciğer Tüberkülozu gelmektedir. Ülkemizde verem hastalığının teşhis ve tedavisi ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüberküloz hastalarının tedavisinde kullanılan bütün ilaçlar Bakanlığımızca ücretsiz olarak hastalara verilmek üzere sağlık kuruluşlarına dağıtılmaktadır. Veremin tedavisi standarttır. Bu standart tedavi, hastanede ya da dispanserde aynı şekilde düzenlenir. Hastanın ilaçlarını içtiğinden emin olmak için her doz ilacı bir sağlık personelinin gözetiminde içirtmek en uygun yoldur. Buna doğrudan gözetimli tedavi (DGT) denilir. Tedavinin dispanserde ya da hastanede başlanması gerekir.”

HASTALIĞIN TEDAVİSİ ÇOK ÖNEMLİ

Hastalığın tedavisinin önemine vurgu yapılan açıklamada, “Aylık takiplerinin de dispanserde yapılması uygundur. Tedaviyi sonlandırana kadar özenle sürdürmek gerekir. Hastalıkta düzenli ve eksiksiz ilaç kullanımı büyük önem arz etmektedir. Tedavide ilaçlar eksik ya da düzensiz kullanılırsa hastalık iyileşmez. Tam tersine tedavisi güç bir duruma gelir. Bu duruma dirençli tüberküloz denir. İlaç tedavisine başlandıktan 15-20 gün sonra bulaştırıcılık büyük oranda azalmaktadır. Tedavisini önerilen sürede eksiksiz tamamlayan hastalar yüzde yüze yakın şifa bulmaktadır.”bilgisine yer verildi.

HALA ÖNEMLİ HALK SAĞLIĞI PROBLEMİ

Açıklama şöyle sona erdi: “Bireyin ve dolayısıyla toplumun hala önemli halk sağlığı problemi olan tüberküloz hastalığından korunmasında en önemli husus, tüberküloz hastalarına erken tanı konulması ve kısa sürede tedaviye başlanmasıdır. Bu nedenle iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam, öksürükle kan tükürme, nefes darlığı, halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, ateş, gece terlemesi şikâyetleri olan vatandaşlarımızın verem açısından kontrollerini yaptırması için en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmesi ve bebeklerimize 2. Ayın sonunda BCG (verem) aşısı yaptırılması büyük önem arz etmektedir.”