Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Ünlü Kanun Virtüözü ve bestekar Göksel Batagir ve Türkiye Uzay Bilimleri eski Başkanı Prof.Dr.Fuat İnce de Kırklareli'nin ünlülerinden

KÜLTÜR SANAT 11.03.2015 18:20:00 0
Trakya

 

Bu sayımızda da Kırklareli’nin iki önemli ünlü ismine daha yer verdik. Biri ülkemizin ünlü kanun sanatçısı Göksel Batagir  biri de Türkiye uzay Bilimleri Eski Başkanı Porf.Dr. Fuat İnce.  Kanun  virtüzözü  ve bestekar Sanatçısı Göksel Baktagir, 1966 yılında Kırklareli’nin Yediler Mahallesinde doğdu.  Sanatçı müziğe sekiz yaşında, babası Muzaffer Baktagir'in gözetiminde başladı. 1983 yılında girdiği İTÜ Türk Müziği Devlet Konservatuvarı’ndan  1988 yılında mezun oldu.Bu okulda bir yıl sonra lisans üstü eğitimine başladı. Aynı yıl, Tanburi Necdet Yaşar'ın Genel sanat yönetmenliğindeki Kültür  Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda kanun sanatçısı olarak çalışmaya başladı. Bu tarihlerde dahil olduğu "Necdet Yaşar Ensemble" ile İngiltere, Fransa, Danimarka, Belçika, Hollanda, Almanya, Kanada ve ABD'nin çeşitli eyaletlerinde konserler verdi.

TRT’NİN DÜZENLEDİĞİ YARIŞMADA ÖDÜL ÖDÜL ALDI

Beste çalışmalarına konservatuar öğrenciliği yıllarında başlayan Göksel Baktagir'in, otuz beşi sözlü ve yüz beşi enstrümantal olmak üzere 140 civarında beste çalışması bulunmaktadır. Eserlerinin birçoğu TRT repertuarına alınmış, "Sazım" adlı Zavil saz semaisi, 1990 yılında T.R.T tarafından düzenlenen bir yarışmada ödül kazanmıştır. "Tek Kelime" adlı muhayyer kürdi şarkısı, Milliyet Gazetesi'nin düzenlemiş olduğu 1997yılının en sevilen 10 şarkısı arasına seçildi.

KENDİNE ÖZGÜ TEKNİK İLE SANATINI İCRA EDİYOR

 Göksel  Baktagir, 1984 yılından beri, kanun icrasında diğer tekniklerin yanı sıra özellikle "sol el" için geliştirdiği kendine özgü bir teknik üzerine çalışmalarını sürdürmektedir. Kanun sazı üzerinde, geleneksel icra biçimlerinde günümüzün en önde gelen icracılarından biri olarak kabul edilen sanatçı, temelde bir Türk Musikisi enstrümanı olan sazının bütün imkânlarını ve sınırlarını değerlendirerek, bakış açısını diğer dünya müziklerine doğru genişletmiştir. Bu bağlamda New Age ve Caz gibi türlerde de başarılı örnekler sergilemiş, bazı Batılı caz topluluklarıyla konserler vermiştir. Göksel Baktagir'in klasik normlar çerçevesinde bestelemiş bulunduğu saz eserlerinden yirmi tanesini ihtiva eden "Okyanustaki Sesler", "Kervansaray-3", "Günlük", "Doğu Rüzgarı", "Okyanustaki Sesler-2(Cananım)", "Okyanustaki Sesler-3(Hüzün)" adlarını taşıyan CD ve kaset çalışmaları bulunmaktadır. Baktagir,   "İstiklâl Marşı Belgeseli"nin müziklerini bestelemiştir.

ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLARAKTA GÖREV YAPTI

Sanatçı ayrıca yayınlanmak üzere bir kanun metodu üzerinde çalışmaktadır. Bugüne kadar CD ve kaset olarak yayınlanmış eserlerinin yer aldığı bir nota kitabını da "Okyanustaki Sesler" adıyla yayına hazırlamaktadır. İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu'ndaki asli görevinin yanında müzik çalışmalarını İstanbul Fasıl Topluluğu, İstanbul tasavvuf Müzikisi (dergah) Topluluğu ve İstanbul Sâzendeleri'nde sürdüren Baktagir, geçen yıllar içinde Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim görevlisi olarak görev yaptı. Sanatçı Füsun Baktagir ile evli ve Buğra Can ve Cansu adlı iki çocuk babasıdır.

Prof. Dr. Fuat İNCE 

Fuat İnce’de Kırklareli’nin köklü ailelerinden helvacı Burhanettin İnce ile öğretmen Meliha İnce’nin ilk çocukları olarak 14 Nisan 1946’da Kırklareli Karakaş Mahallesi Zincirlikuyu Sokaktaki evinde doğdu. İlköğretimini Ahmet Mithat İlkokulunda okuduktan sonra girdiği sınavı kazanarak eğitimine Kadıköy Anadolu Lisesinde yatılı olarak devam etti. 

HAVACILIK ARAŞTIRMA LABORATUARINDA DA ÇALIŞTI

Üniversite düzeyinde 1964 yılında girdiği Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik bölümünden 1968 yılında mezun oldu. Bunun arkasından kazandığı Fulbright bursu ile ABD’de Illinois Üniversitesine gitti. Orada aynı konuda 1969 yılında yüksek lisans ve 1973 yılında doktora derecelerini aldı. Doktora çalışmaları sırasında pilot brövesi de aldı ve üniversitenin havacılık araştırma laboratuarlarında araştırma asistanı olarak geleceğin jet uçağı (F-16) üzerine çalıştı. 

SUUDİ ARABİSTAN’DA DA MİNERALLER ÜNİVERSİTESİNDE ÇALIŞTI VE ÖDÜL ALDI

1973-1979 yılları arasında TÜBİTAK Elektronik Araştırma Bölümünde önce uzman yardımcısı, sonra uzman ve başuzman olarak görev yaptı. Daha sonra 1979-1985 yılları arasında Suudi Arabistan Kral Fahad Petrol ve Mineraller Üniversitesi’nde çalıştı. Burada uydulardan yeryüzünün incelenmesi ile ilgili “Uzaktan Algılama” laboratuarını kurdu. Ekibiyle birlikte yaptığı, uydu verileri ile yapılan arazi çalışmaları projeleri, Suudi Arabistan Bilim ve Teknoloji Merkezinden ödül aldı.  

TÜBİTAK’TA BİLGİ SİSTEMLERİ DİREKTÖRLÜĞÜ YAPTI

Yurda döndükten sonra kısa bir süre, gene TÜBİTAK’ta baş uzman olarak görev yaptı. 1986’da geçtiği özel sektöre savunma sanayii firmalarından STFA Savronik’te bilgi sistemleri direktörü olarak çalıştı. 1991’de tekrar TÜBİTAK’a Marmara Araştırma Merkezine bu kez Başkan Yardımcısı olarak döndü. Burada Nisan 1993’te Gebze ve İstanbul civarına ilk kez internet hizmeti başlatarak, üniversiteler ve bazı firmaların internete bağlanmasına öncülük etti. 1995’te TÜBİTAK Bilişim Teknolojileri Enstitüsünü kurdu ve 5 yıl süreyle müdürlüğünü yaptı.

 BM UZAY VE NATO ENFORMASYON SİSTEMLERİ VE BENZERİ GÖREVLERDE DE BULUNDU

1991-1999 yılları arasında ulusal ve uluslararası birçok komite ve çalışma gruplarında görev yaptı. Bunların arasında, Avrupa Savunma Sanayicileri Grubu (EDIG) Başkan Yardımcılığı, Türkiye Uzay Bilim ve Teknolojileri Komitesi Başkanlığı, BM Uzayın Barışçı Amaçlarla Kullanılması Komitesinde Türkiye Delegasyonu, NATO Enformasyon Sistemleri Teknolojileri Paneli Üyeliği ve birçok benzeri görevler bulunmaktadır.  

HAVA HARP OKULU VE HARP AKADEMELİRİNDE ÖĞRETİM GÖREVLİSİ OLARAKTA ÇALIŞTI

Prof. Dr. İnce, 1999’da TÜBİTAK’tan ayrıldıktan sonra mesleki yaşamını üniversitelerde sürdürdü. IŞIK ve Maltepe üniversitelerinde yeni kurulan bilgisayar mühendisliği bölümlerinde başkanlik yaptı. 2009 yılında Marmara Üniversitesinden kendi isteği ile Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı iken emekli oldu. Ancak halen Hava Harp Okulu ve Harp Akademilerinde ders vermeye devam etmektedir. 

BİRÇOK BAŞARI ÖDÜLLERİ ALDI

Prof. Dr. Fuat İnce’nin yurt içi ve dışında beş kitap editörlüğü ile bilişim ve uzay konularında yayınlanmış makaleleri mevcuttur. TÜBİTAK’tan ve NATO’dan bilimde başarı ve hizmet ödülleri vardır. Ayrıca bilim ve teknoloji haberleri yayınlayan www.bilimania.com sitesinde haberler ve köşe yazıları yazmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN