Yurt dışında hastane yapacağız!

Sağlık Bakanı Müezzinoğlu Edirne'de yurt dışında yapılan sağlık yatırımlarını anlattı

GÜNDEM 10.03.2015 18:25:00 0
Yurt dışında hastane yapacağız!

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu diğer ülkelerden gelerek Edirne’de öğrenim gören öğrencilere yurt dışına yaptıkları sağlık yatırımlarını anlattı.

CİBUTİ’DE 50 YATAKLI HASTANE YAPILACAK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Afrika ülkelerine yaptığı ziyaretlerde Cibuti Cumhurbaşkanı’nın ambulans talebinde bulunduğunu belirten Bakan Dr. Müezzinoğlu, “Oraya gitmeden önce biz Tekirdağ’da 798 yani 800 ambulans dağıtmış, bir ülke bizden 4-5 tane ambulans istiyor. Biz 6 tam donanımlı ambulans gönderdik. 50 yataklı bir hastaneyi Cibuti’de yapmaya söz verdik, proje çalışmaları başladı. Oradan Somali’ye geçtik. Somali’ye uluslararası boyutta 200 yataklı eğitim ve araştırma hastanesini Cumhurbaşkanımızla birlikte açtık. O bölgenin yalnız Somali’nin değil, Etiyopya, Cibuti bölgelerinin en modern hastanesi oldu. Orada Türk hemşireleri çalışıyor. Oraya kardiyovasküler cerrahisini de biz kurduk. O bölgenin kalp hastalarının orada tedavi göreceği dinamikleri kurduk” dedi.

ALMANYA’YA HASTANE

Kırgizistan’da yatırımlar yaptıklarını kaydeden Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, mecliste bir yasa olduğunu, bu yasanın çıkması durumunda Almanya’ya da hastane yapmayı planladıklarını söyledi. Bu ülke insanının Almanya, Hollanda ve Fransa’ya işçi olarak karın tokluğu için 1960’tan itibaren gönderildiğini dile getiren Müezzinoğlu, “Şimdi Avrupa genelinde 4 milyon insanımız var. Bunlar bizim insanımız, şimdi inşallah Almanya’da da hastaneler açacağız. Türkiyenin sağlık vizyonu artık, 77 milyon insan için değil. Kendi insanının olduğu ve kendi değerlerinin olduğu veya mazlum ve mağdur olup da bize de bir bakar mısın diyen coğrafyalara hem sağlık alanında hem diğer alanlarda, elimizin ulaştığı, gücümüzün yettiği oranda oralarda oluyoruz” şeklinde konuştu.

CEP TELEFONUYLA UZUN KONUŞMAMAK GEREKİR

Toplantıya katılan öğrencilerden biri ‘Sağlık Bakanlığı sigara ve diğer konularda çalışmalar yapıyor, ama her gün reklamları yayınlanan, insan sağlığına zararlı cep telefonlarına önlem almayı düşünmüyor musunuz?’ diye bir soru yöneltti. Bakan Dr. Müezzinoğlu da, "Cep telefonunun sağlık açısından yan etkileri, olumsuz etkileri henüz bilimsel anlamda şudur denecek noktada bir verisi yok. Ama yan etkileri konusunda genel bir kanaat var. Uzun konuşmamak, kulağa çok yanaştırmamak, çocuklardan uzak tutmak özellikle beyin gelişimi açısından. Geceleri yatak odasında değil de ayrı odada tutmak gibi, manyetik alanın yakın çevrede olmasıyla ilgili olumsuzlukları ve yan etkileri konuşuluyor. Her şeyi yasaklamak değil, sağlık okur-yazarlığı önemli. Kullandığınız her şeyi bilinçli kullanmak önemli. Sizler öğrencisiniz parmağınızın ucunda her türlü bilgi var. Her türlü doğru bilgiyi yaşamınıza aktarmak gibi görev ve sorumluluğu hep hükümetlerden, hep bakanlardan beklememek lazım. Bir de her şeyin yasağını, kanununu çıkarmak gibi zorlamalara gitmeyelim. Bilinçli toplumlar bunu minimuma kendileri indirir. Medeni toplumlar, kültürü takip eden toplumlar, bunu başarırlar" ifadelerini kullandı.

Marmara Haber