Özgür Kadın Heykeli taşındı

Edirne'de 2003 ve 2004 yıllarında Türk Kadınlar Birliği tarafından yaptırılan "Özgür ve Çağdaş Kadın Heykeli" Hürriyet Meydanı'na alınarak açılışı yapıldı.

GÜNDEM 10.03.2015 17:58:00 0
Özgür Kadın Heykeli taşındı

HÜRRİYET MEYDANI’NA TAŞINDI

Bulgar heykeltıraş Minço Minev’in yaptığı heykel önceki yıllarda birkaç kez saldırıya uğramıştı. Bu saldırılar ardından 2 kez yeri değiştirilen heykel Fatih Mahallesi kavşaktan alınarak Hürriyet Meydan’ına taşındı. “Özgür ve Çağdaş Kadın Heykeli” yeni yerinde açılışı törenle yapılırken, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ve kadınlar katıldı. Törende konuşma yapan Vali Şahin, son günlerde kadına şiddet olaylarından dolayı son derece üzüldüklerini söyledi. Vali Şahin, “Biz inanıyoruz ki hanımları yücelten ülkelerde yücelir. Hanımlara önem veren ülkeler de yücelir ama hanımlara değer vermeyen ve onları bu şekilde eziyete, cefaya sebep olan ülkeler hep menfi olarak eksik olarak anılır. Biz hanımlarımızı artı olarak biliyoruz, onun içindir ki hanımlarımızda pozitif anlayış zihinlerimizde olmalıdır. Sadece lafta, anayasada, kanunlarda olmamalıdır. Hürriyet Meydanı anısına bu heykelin buraya konmasının son derece doğru olduğuna inanıyorum. Biz insanlar hep neyiz, bir ağaç gibi tek ve hürüz, ama bir orman gibi kardeşçesineyiz." şeklinde konuştu.

KADINA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise, “2003 ve 2004 yılında Türk Kadınlar Birliği tarafından değerli hocamız Prof. Dr. Osman İnci’nin de çok anlamlı ve değerli katkılarıyla yaptırılan özgür kadın heykeli ki bunun açılışını yapmıyoruz sadece yerini değiştirdik. Bence Edirne’de en çok yakışacağı yere özgürlüğün bir başka ifadesi olan Hürriyet Meydanı’na konuluyor. Hürriyet Meydanında özgür kadın heykeli Edirne’nin özgür ruhlu kadınlarına hediyemiz olsun. Bugünün Dünya Kadınlar Günü olması nedeniyle yerimi Belediye Meclis üyemiz, kadın meclis üyemiz, kadın tek başkan yardımcımız, sevgili kız kardeşim Çiğdem Gegeoğlu’na bırakıyorum. Ben son olarak şunu söyleyeceğim. Tüm benliğimizle, tüm ruhumuzla kadına şiddete hayır diyoruz” dedi.

Belediye Başkan Yardımcısı Çiğdem Gegeoğlu da, “Gün geçmiyor ki canımız bir şehirden bir mahalleden yanmasın. O yüzden buradan herkese bir kez daha sesleniyorum. Kadına şiddete hep beraber tüm gücümüzle, yüreğimizle bir kez daha hayır diyelim” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından Edirne Bandosu eşliğinde “Özgür ve Çağdaş Kadın Heykeli”nin üzerindeki örtü, kadınlar tarafından çekildi. Ayrıca açılışta beyaz güvercin uçuruldu.

Marmara Haber