Kadına şiddete karşı Candan Erçetin!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Süleymanpaşa Belediyesi tarafından görkemli bir organizasyon gerçekleştirildi. Ünlü sanatçı Candan Erçetin kadına şiddete karşı Süleymanpaşaâ€

GÜNDEM 9.03.2015 18:49:00 0
Kadına şiddete karşı Candan Erçetin!

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle Cengiz Topel Meydanı’nda ‘Kadına Şiddete Dur’ demek için Süleymanpaşa Belediyesi tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ve sanatçı Candan Erçetin’in de konuşmacı olarak katıldığı organizasyonda Süleymanpaşa Belediyesi tarafından kurulan çadırlarda; içimizden gelenler mesaj duvarı, el işi pazarı ve ebru sanatı standı yer alırken sahne arkasında kurulan dev ekranda kadına şiddetin önüne geçmek için hazırlanan klipler yer aldı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hilal Kızılözen gerçekleştirdi. Kızılözen konuşmasında 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihsel süreci ve günümüze gelişimini katılımcılarla paylaşırken Kızılözen’in ardından Başkan Eşkinat sahneye davet edildi.

 

 

BUGÜN ÖZEL BİR GÜN

 “Bugün dünya kadınları için özel bir gün. Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Ama sadece bugün değil, yılın 365 günü kadının emek vermesiyle dönüyor bu dünya.” diyerek sözlerine başlayan Ekrem Eşkinat yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“Geçenlerde Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı burayı ziyaret ettiğinde bir şey söyledi. Yakın dönemde kaybettiğimiz çok sevgili bozkırın tezenesi Neşet Ertaş’ın sözleriyle bitirmişti sözlerini. Şöyle demişti; ‘Kadın insandır, biz erkekler insanoğluyuz.’ Belli günlerde kadını anmak, ona değerini vermek anlamına gelmiyor. Kadın doğurgan, üretken, toplumu devam ettiren, toplumun gelişimini sağlayan varlıktır. Benim annem de burada aramızda. Eğer kadın yoksa eğer kadın donanımlı değilse bu toplumun geleceğini kimler yetiştirecek. Eğer kadın yoksa eğer kadın donanımlı değilse, kadın özgür değilse, kadın üretimden gelen gücünü bağıra bağıra ortaya koyamıyorsa bu toplum nasıl özgürleşecek.”

 

 

MOR BAYRAKLI İŞYERİ DÖNEMİ BAŞLIYOR

Süleymanpaşa’da yeni bir uygulamaya imza atacaklarını hatırlatan Başkan Eşkinat, “Belediye meclis üyelerimizin önemli bir kısmı kadın. Ayrıca benim seçilmiş iki başkan yardımcımın birisi de kadın. Onların katkılarıyla belediye meclisimizden bir karar geçti. Artık Süleymanpaşa belediyesi mor bayraklı işyerleri oluşturacak. Eğer bir iş yerinde kadınla erkeğe eşit davranılıyorsa, eğer iş gücü aranırken kadınla erkeğe eşit şans tanınıp eşit ücret ödeniyorsa, kadın; kadın gibi insan gibi muamele görüyorsa Süleymanpaşa’da o işletmelerin mor bayrağı olacak. İşte bizim hedefimizde mor bayraklı bir belediye olmak.”diye konuştu.

Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, sözlerini “Bu toprakların yetiştirdiği Atatürk’ün kadını Candan Erçetin’e bırakıyorum.” şeklinde noktaladı.

 

 

BİZLERİN GÖREVİ YILDA BİR GÜNÜ BEKLEMEK DEĞİLDİR

Başkan Eşkinat’ın ardından ünlü sanatçı Candan Erçetin sahneye çıkarken, “Dünya Kadınlar Günü insan hakları temelinde, kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmıştır. Fakat ne yazıktır ki kadın başarılarının kutlandığı tek gün kadınların yıl boyunca erkeklerden gördüğü şiddet eziyet ve ayrımcılığı unutturmaya yetmeyecektir.” diyerek sözlerine başladı.

Erçetin, “Bu yıl 8 Mart Günü’nde ülkemizde kadının gördüğü şiddet konusuna bir başka önem vermemizin nedeni ise yaklaşık bir ay kadar önce gencecik bir kızımızın yaşadığı son derece acı bir olay sebep olmuştur ve bu olay hepimizi çileden çıkarmıştır. Sevgili kadınlar bizlerin görevi şiddetin farkına varmak ya da şiddete engel olmak için yılda bir günü beklemek değildir.”dedi.

 

 

TEKİRDAĞ ŞİDDETİN EN ÇOK YAŞANDIĞI 4. İL

Kadına karşı şiddetle ilgili istatistik sonuçları paylaşan Erçetin şöyle devam etti: “Sağlık Bakanlığı 2013 yılına ait bir araştırmasının sonucunda kadına yönelik 12 bin 946 şiddet olayının gerçekleştiğini ve en çok şiddet yaşanan ilk üç şehrin sırasıyla İzmir, Bursa ve Ankara olduğunu bu şehirleri 4. sırada Tekirdağ’ın takip ettiğini açıklamıştır. Eğitim seviyesinin yüksek olduğu şüphe götürmeyen bu şehirlerin kadınları diğer şehirlerde yaşayan kadınlara göre durumlarını açıklayacak özgüvene sahiptir. Tekirdağ kadınları yaşadığını açıklamaktan korkmayan yüzde 11’lik kadın grubunun içinde yer almaktadır. Sevgili kadınlar bu istatistikleri ve bilgileri paylaşmak saatlerce sürebilir ve bizleri üzmekten öteye gitmez. Oysa bugün çözümleri düşünmenin zamanıdır. Ben kadına yönelik şiddetin tek çözümünün yine kadınların eline olduğuna inanıyorum. Çünkü kadını aşağılayan taciz eden döven tecavüz eden ya da öldüren erkeklerin hepsini yetiştirenler biz kadınlarız. Anneler teyzeler büyükanneler ablalarız.”

 

 

ERKEK ÇOCUKLARA SİLAH KIZ ÇOCUKLARA BEBEK ALMAYIN

Konuşmasında tavsiyelerde de bulunan Erçetin, “Sevgili anneler gelin erkek çocuklarınıza, kız çocuklarınıza farklı davranmaktan vazgeçin. Erkek çocuklara silah kız çocuklara bebek almayın. Her ikisinin de yaşına ve zekasına göre ortak oyuncaklar alın. Oğullarınızı öyle bir yetiştirin ki erkeklerin size yaşattıklarını bir gün gelip oğlunuz da başka kadınlara yaşatmasın. Kızlarınızı öyle bir yetiştirin ki ilk hedefleri kendi başlarına ayakta kalabilecekleri bir meslek edinmek olsun.”açıklamalarında bulundu.

 

 

SADECE GÜCÜNDEN EMİN OLMAYAN İNSANLAR ŞİDDETE BAŞVURUR

Erçetin konuşmasını şöyle tamamladı: “Kızlarınız ve oğullarınızın insan olması için savaşın ve unutmayın kadın güçlüdür. Gücünü bilir ve bu yüzden de barışçıdır. Sadece gücünden emin olmayan insanlar şiddete başvurur. Kadın sağduyuludur, her şeyin farkındadır. Bu yüzden koruyucudur, anaçtır ve yaratıcıdır. Bu gün burada bulunan herkesi bir kadın dünyaya getirmiştir. Şiddetten arınmış insanca yaşayan gelecek nesilleri yetiştirecek olan tüm kadınların dünya kadınlar gününü kutluyorum.”

KADINLARIN DANS GÖSTERİSİ BÜYÜLEDİ

Başkan Eşkinat, Candan Erçetin’in gerçekleştirdiği etkileyici konuşmanın ardından kendisine çiçek takdim ederken organizasyon Süleymanpaşa Kent Konseyi Kadın Meclisi üyesi Süleymanpaşalılar ile Süleymanpaşa Belediyesi Gençlik ve Spor Kulübü Halk Oyunları Eğitmeni Sertan Acat tarafından hazırlanan halk oyunları gösterisi ile devam etti. Yöresel şarkıların çalması ile Başkan Eşkinat ve tüm katılımcıların da katıldığı dans gösterisi renkli anlara sahne olurken Golden Horn Brass grubu tarafından seslendirilen kadın şarkıları ile organizasyon doruk noktasına ulaştı.

MUTLU SÜLEYMANPAŞA’NIN MUTLU KADINLARI OLSUN

Golden Horn Brass grubunun mini konserinin ardından Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne özel hazırlanan mor şalları katılımcı kadınlara verirken içimizden gelenler mesaj duvarını da ziyaret ederek yazdığı notta “Mutlu Süleymanpaşa’nın mutlu kadınları olsun” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ Gençlik Merkezi tarafından açılan sergiyi de gezen Eşkinat son olarak ebru sanatı standı ile el işi çarşısını ziyaret ederek köy kadınları  tarafından hazırlanan ürünlerden aldı ve Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu tarafından başlatılan imza kampanyasına da destek oldu.

Etkinlik Süleymanpaşa Belediyesi İkram Çeşmesi’nden katılımcılara çorba ikramı ile sona erdi.

Marmara Haber