Tunca taştı, Meriç SOS veriyor

Yoğun yağışlar ve Bulgaristan'ın barajlarından su bırakmasıyla birlikte Meriç ve Tunca nehirlerinin su seviyesi hızla yükselirken, bu durum Edirne'de taşkınlar yaşanmasına neden oluyor.

GÜNDEM 9.03.2015 15:44:00 0
Tunca taştı, Meriç SOS veriyor

Son yağışlarla birlikte debisi yükselen Tunca Nehri yine taşarken, Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin yapıldığı Sarayiçi Bölgesi de sular altında kaldı.

HER GEÇEN SAAT DAHA DA YÜKSELİYOR

Nehirler üzerinde er meydanına ulaşımı sağlayan Fatih ve Kanuni köprüleri Tunca’nın sularına gömüldü. Tunca Nehri üzerinde bulunan ve Edirne ile Karaağaç Mahallesi arasında karayolu ile bağlantının sağlandığı Tunca Köprüsü’nün ayağı su almaya başladı. Tunca’dan sonra Meriç Nehri de artışa geçti. Nehrin geçtiği bölgedeki kar yağışı ve Bulgaristan’ın Arda Nehri üzerindeki barajlardan su bırakmasıyla Meriç yeniden coştu. Nehir suyu her geçen saat daha da yükseliyor.

ESNAF EŞYALARINI TAHLİYEYE BAŞLADI

Edirne’de yaklaşık bir ay aradan sonra nehir, yeniden taşkın sınırına yaklaştı. İki nehir arasında alan alçak alandaki işyeri su almaya başladı. Önceki taşkında işyeri su altında kalan esnafı taşkın endişesi sarmaya başladı. Şubat’ın ilk günlerinde son 31 yılın en yüksek su taşkınını yaşayan esnaftan bazıları eşyalarını tahliye etmeye başladı.

TEK ÜMİDİMİZ YOLUN KAPANMAMASI

Önceki taşkının son 31 yılın en yüksek taşkını olduğuna dikkat çeken DSİ 11. Bölge Müdürü Adil Sabancı, "2.149 metreküp/saniye su geçti buradan. Şu anda Kirişhane’deki suyumuz 1.250 metreküp/saniye. Tabii dün aynı saatlerde 1.179 metreküp/saniyeydi. Çok tedrici artmaktadır. Hızlı yükselmemektedir. Tabii, bunun nedeni Arda Nehri üzerindeki barajlardan bir miktar su bırakmaya başladılar. Dün 210’du, bugün 318 metreküp/saniye su bırakıyorlar. Ayrıca Svilengrad’da Meriç Nehri üzerindeki yağan karın erimesiyle tedricen debiler yükseliyor. Oradan geçen su şu anda 1.040 metreküp/saniye. Ama yolun kapanmayacağını ümit ediyoruz" diye konuştu.

ULAŞIM AÇISINDAN HERHANGİ BİR RİSK YOK

Karaağaç Mahallesi’ne ulaşımı sağlayan Tunca ve Meriç köprülerini kapatmadıklarını anlatan Sabancı, suyu seviyesinin akşam saatlerinden itibaren düşüşe geçeğini tahmin ettiklerini ifade etti. Her ay bir tane taşkın yaşadıklarını söyleyen Sabancı, ulaşım açısından herhangi bir riskin bulunmadığını söyledi.

Haber Merkezi