Balkanlar ve göç masaya yatırıldı

Uluslararası Balkanlar ve Göç Sempozyumu Namık Kemal Üniversitesi Konferans Salonu'nda başladı. İki gün sürecek olan konferansın ilk gününde açılış konuşmaları ve sunumlar gerçekleştiri

GÜNDEM 6.03.2015 18:29:00 0
Balkanlar ve göç masaya yatırıldı

Balkan Savaşları’nın 100. Yılı nedeniyle Namık Kemal Üniversitesi’nin (NKÜ) ev sahipliğinde Süleymanpaşa Belediyesi ve Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonunun katıkları ile “Uluslararası Balkan ve Göç Sempozyumu” düzenlendi. İki gün sürecek sempozyum Namık Kemal Üniversitesi Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.

BALKAN SAVAŞLARI VE GÖÇ

Sempozyumun açılış törenine Tekirdağ Vali Vekili Aydın Tetikoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek,  Süleymanpaşa Belediye Başkan Vekili Mustafa Özdemir, Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, ulusal ve uluslararası araştırmacılar, kurum ve kuruluşların temsilcileri, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, idari personel ve öğrenciler katıldı.

 

 

GEÇMİŞTE NELER YAŞANDIĞINI BİLMEZSEK YARINLARA GÜVENLE BAKAMAYIZ

Sempozyum,  “Balkan Savaşları ve Göç” Konulu belgesel gösterimi ile başladı. Sempozyumun açılışında konuşan Rumeli Balkan Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Efe, araştırmacıların başlıca görevinin Balkan Savaşları öncesi ve sonrasının bilinmeyenlerini ortaya koymak olduğunu belirterek, sempozyumun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Rumeli ve Balkan Federasyonu Genel Başkanı Ayhan Bölükbaşı, “Ecdadımızın 500 yıl hüküm sürdüğü, 500 yıllık zamanda da huzurun, barışın olduğu coğrafyadan milliyetçilik akımları ile ecdadımızın yerlerinden edilmesiyle başlayan acı durmadı. Bu durum, günümüzde de devam etmektedir. Balkan Savaşları öncesi ve sonrası Balkanlarda neler yaşandığını çok iyi öğrenmek zorundayız. Geçmişte neler yaşandığını bilmez isek yarınlara güvenle bakamayız” dedi.

Süleymanpaşa Belediye Başkan V. Mustafa Özdemir ise açılış töreninde gerçekleştirdiği konuşmasında, “Balkan coğrafyası son yüz yılını acı ile geçirmiş bir coğrafya. Geçmişte pek çok acı yaşanmış olabilir; ancak artık Balkanlardaki kardeşlerimiz ile kurduğumuz dostluk bağları ve çeşitli faaliyetler ile uyum içerisinde yaşamaya başladık.”dedi.

ŞU AN BİZDEN UZAKMIŞ GİBİ GÖRÜNSE DE KALBİMİZE YAKIN

“Milletlerin zihinlerinde öyle kavramlar ve mekânlar vardır ki, hafızalarını da silseniz asla unutulmaz. Milletimiz için ‘Balkanlar’ da öyledir. Türkiye’de bu kelimeyi duyup da içinde bir kıpırtı olmayan yok gibidir. Şu an bizden uzakmış gibi görünse de, bu belde kalbimiz kadar yakın ve bizdendir.”diyerek konuşmasına başlayan Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, ‘Balkanlar ve Göç’ konulu bu sempozyuma Namık Kemal Üniversitesi’nin ev sahipliği yapmasının çok anlamlı olduğunu kaydetti.

İçinde bulunduğumuz coğrafyanın Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye gelişi ve Balkanlar'a geçişi bakımından oldukça önemli bir alan olduğunu belirten Rektör Şimşek, “Ev sahipliğini yapmaktan guru duyduğumuz bu sempozyum vesilesiyle; geçmişe ait kültürel ve tarihi bağlarımızı, bölgede bıraktığımız nüfus ve diğer varlıklarımızı unutmadığımızı ve yaşanmış acıları en derin duygularla paylaştığımızı bir kez daha belirtmek isterim.” dedi.

 

 

ÇOK FAYDALI OLACAĞINA İNANIYORUM

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ise sempozyumun açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında Tekirdağ’ın Avrupa’ya açılan kapısı olcağını belirterek Balkanlar ve Göç Uluslar arası Sempozyumu’nun Tekirdağ’da yapılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Albayrak, “Geçmişin bilinmesi ve unutulmaması yani tarih şuurunun oluşturulması adına ders çıkarılması ve enine boyuna irdelenmesi gereken önemli olaylardan bir tanesi olan, tarihimizde önemli bir yer tutan ve hala etkileri süren Balkan Savaşları'nın incelenmesi ve Balkan barışının tesisi bakımından, Tekirdağ’da uluslararası düzeyde ilk defa yapılacak olan bu sempozyumun çok faydalı olacağına inanıyorum. Sunum yapacak olan akademisyenlerimize, sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Tekirdağ Vali V. Aydın Tetikoğlu, “Biz, Balkanlara, Avrupa içlerine ve güneye hükmeden bir millet olarak, hiçbir zaman gittiğimiz coğrafyayı sömürmemişiz. Sömürmediğimiz gibi Anadolu’dan oralara medeniyet ve yardım da götürmüşüz.” diyerek, Balkanlarda yaşanan göçün yaşattığı sıkıntıya dikkat çekti.

TEŞEKKÜR PLAKETİ VERİLDİ

Açılış konuşmalarının ardından Tekirdağ Vali Vekili “Uluslararası Balkan Savaşları ve Göç Sempozyumu”nun gerçekleşmesinde emeği geçenlere günün anısına teşekkür plaketi takdim etti.

150 YILLIK GİYSİLER DEFİLE DE SUNULDU

Plaket töreninin ardından Namık Kemal Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğr. Gör. Dilber Yıldız tarafından hazırlanan defile ile devam etti. Yaklaşık 100-150 yıl önce Rumeli’de el tezgahında dokunmuş göyneklerin modernize edildiği bölgeye ait motif ve el oyası yazmalarla hazırlanan defileye katılımcıların ilgisi büyük oldu.

AKADEMİS YENLER SUNUM YAPTI

Program, “Uluslararası Balkanlar ve Göç” Sempozyumunun ilk oturumu ile devam etti. Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı başkanlığında gerçekleşen oturumda Araştırmacı Tarihçi Yazar Mehmet Serez, “Tekirdağ ve Çevresinde Mübadele ile Gelenler” konusunu anlatırken; Yunanistan İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, “Balkanlarda Kalan Türk Toplumlarında Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığının Son Durumu ve Sorunları” konusuna sunumunda yer verdi.

Birinci Oturumda Makedonya’dan katılan Prof. Dr. Adnan Kahil, “Göçlerin Ardından Makedonya’da Osmanlı Eserleri” konusunu aktarırken;  Yunanistan Gümülcine Belediye Başkan Yardımcısı Rıdvan Mollaisa ise “Gümülcine 1933 Şehir Planı ve Vakıf Arazileri” konusunda sunum yaptı.

Marmara Haber