GAZDAŞ'tan zam açıklaması

Bu ay doğalgaz fiyatlarındaki farklılık vatandaşlar tarafından tepki ile karşılanırken bir açıklama yapan GAZDAŞ, zamların yeni tarifeden kaynaklandığını belirtti. GAZDAŞ, yeni tarifenin kamu otoritele

GÜNDEM 5.03.2015 17:49:00 0
GAZDAŞ

Doğalgaz fiyatlarında yeni tarife uygulanmaya başladı. Yeni tarife vatandaşlar tarafından doğalgaza ‘Zam’ olarak algılanırken GAZDAŞ’tan bir açıklama geldi. GAZDAŞ’tan yapılan açıklamada, yeni ödeme tarifelerinin kamu otoriteleri tarafından belirlendiği bildirildi.  GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, “Kamu adına ve denetimiyle doğalgaz dağıtım faaliyetlerini gerçekleştirdiğimiz Trakya’da, sekiz yılın sonunda 25 Ocak itibarıyla taahhüt ettiğimiz sıfır tarife uygulaması sonlandırılmıştır. Diğer bölgelere kıyasla en ucuz doğal gazın tüketildiği bu dönem sonrası yeni tarifeler, GAZDAŞ olarak herhangi bir yetkimizin bulunmadığı yeni kanun düzenlemesiyle belirlenerek 1 Şubat’tan itibaren tüketiciye sunulmuştur.” bilgilerini verdi.

YENİ TARİFE AÇIKLAMASI

Trakya’da Tekirdağ, Edirne, Kırklareli’nin dahil olduğu 17 yerleşim bölgesinde konut ve sanayi tüketicilerine doğalgaz dağıtımında bulunan GAZDAŞ, kamu adına ve kamu denetimi altında sağladığı bu hizmetin bedeline ilişkin yeni düzenlemelere dair bilgiler verdi. GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan “Doğalgaz dağıtım piyasasının 4646 sayılı Doğal gaz Piyasası Kanunu’nda yapılan düzenleme ile Türkiye genelinde tarifesi belirlenen 70 dağıtım bölgesi arasında Trakya da bulunmaktadır. Kanun gereği ilk sekiz yıllık hizmet süresini dolduran dağıtım şirketlerine yetkili mercilerce yeni tarifeler verilmektedir. Trakya Bölgesi Dağıtım Şirketimize, 25 Ocak tarihinde bu süreyi doldurması itibarıyla, 1 Şubat 2015’ten itibaren geçerli olmak üzere yeni tarife bildirilmiştir. 1 Şubat 2015’ten 31 Aralık 2016’ya kadar geçerli olan bu tarifenin belirlenmesi ve hangi tüketim grubunun ne kadar tarife alacağı konularında, ülke genelindeki diğer dağıtım şirketleri için de geçerli olduğu gibi GAZDAŞ’ın da herhangi bir yetkisi bulunmamaktadır.” dedi.

DOĞALGAZ HİZMETİ ÖZEL SEKTÖR ELİYLE VERİLMEKTE

2001 yılında yürürlüğe giren Doğalgaz Piyasası Kanunu, temiz ve ucuz bir enerji kaynağı olan doğalgaz kullanımının kısa sürede ülke genelinde yaygınlaştırılmasının sağlanması için yerleşim birimlerinde dağıtım hizmetinin özel sektör eliyle yapılması öngörüldüğü belirtilen açıklamada, “Bu düzenleme çerçevesinde halen 70 yerleşim biriminde doğalgaz dağıtım hizmeti, özel sektör eliyle verilmektedir. Bu yerleşim birimlerinden biri olan Trakya bölgesi sınırları içinde doğal gaz şebekesi tesis edilerek, doğal gazın tüketicinin kullanımına sunulması çalışmalarına da GAZDAŞ talip olmuştur.”denildi.

8 YIL HİÇBİR BEDEL ALINMAYACAĞI TAAHHÜT EDİLDİ

GAZDAŞ’ın bu hizmete talip olurken, vereceği hizmet karşılığında, tüketicilerden sekiz yıl boyunca herhangi bir bedel almayacağını taahhüt ettiğini hatırlatan GAZDAŞ Trakya Bölge Müdürü Tamer Akaslan, “Sıfır tarife olarak adlandırılan bu taahhüte ilişkin, “Doğalgaz dağıtım faaliyetlerinin kamu adına özel sektör adıyla yapıldığı geçtiğimiz sekiz yıl boyunca, sıfır tarife uygulaması 70 yerleşim biriminden aralarında Trakya’nın da bulunduğu 10 bölgede yapılmıştır. Bu uygulama kapsamında doğal gaz arzı sağladığımız Trakya’da 2006’dan bu yana ülke genelinde diğer bölgelere kıyasla en ucuz doğal gaz tüketilmiştir.” açıklamasını yaptı.

250 MİLYON TL ALTYAPI HARCAMASI YAPILDI

GAZDAŞ olarak Trakya bölgesinde, hane halkı ve sanayicilerin en uygun şartlarda doğalgaza ulaşmasının en önemli öncelikleri olduğunu vurgulayan Akaslan, “Sürekli yenilenen altyapı çalışmalarımız, bu amaç doğrultusundaki yatırımlarımızın sonucudur. Altyapı çalışmalarımız sayesinde Trakya bölgesinde 350 bin tüketicimizin kapısına doğal gaz kullanıma hazır hale getirilmiş ve 170 bin tüketicimiz ise fiilen doğal gaz kullanımına başlamıştır. Açıklanan bu tarife Trakya Bölgesi doğal gaz dağıtım şirketi olarak, bugüne kadar gerçekleştirdiğimiz yatırım ve sizlere vermekte olduğumuz hizmetlerin karşılığı olup, doğal gaz faturalarında her metreküp doğal gazın bedeline ilave edilecektir.”diye konuştu.

Akaslan altyapı yatırımları ile ilgili açıklamasını şöyle tamamladı: “Söz konusu uygulamalar kapsamında GAZDAŞ, 8 yıllık süre içinde Trakya bölgesinde 2 bin 927 kilometre dağıtım şebekesi oluşturarak, 365 adet doğalgazın basıncını ayarlayan ve miktarını ölçen istasyon montajı gerçekleştirdi. GAZDAŞ, bölgede bu altyapının oluşturulması için 2014 sonu itibarıyla 250 milyon TL’lik yatırım yapmış olup yatırımlarına hız kesmeden devam etmeyi planlıyor. Böylece yeni yerleşim birimlerine doğal gaz arzı sağlayarak, tüketicilerin temiz ve ekonomik bir enerji olan doğal gazın avantajlarından faydalanması amaçlanıyor.”

Marmara Haber