Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Ünlü ses Sanatçısı Sibel Can'da Kırklareli'nin ünlülerinden

KÜLTÜR SANAT 2.03.2015 18:53:00 0
Trakya

Sibel Can, babası Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Ataköy nüfusuna kayıtlıdır. Sibel Can'ın çocukluğunun bir kısmını bu köyde geçirdiği söylenmektedir. Sibel Can zaman zaman bu köydeki akrabalarını ziyaret etmekte olduğu da belirtiliyor.

Ünlü Ses sanatçısı Sibel Can 1 Ağustos 1970'de, Engin Cangüre ve Emine Gül Sezer Cangüre’nin ilk çocuğu olarak İstanbul Fatih, Karagümrük’te dünyaya geldi. Gerçek adı Sibel Cangüre olan sanatçının babası birçok ünlü soliste eşlik eden ünlü bir keman sanatçısıydı. Sibel Can'nın müzikle tanışması küçük yaşlarda oldu. Henüz 13 yaşındayken, gelen teklif üzerine Viyana'da oryantel olarak sahneye çıkmaya başladı. Babası ile yurtiçinde ve yurtdışında yaptığı turnelerde hem oryantallik hem de solistlik yapmaktaydı. Galata Kulesi ve Astorya gibi kulüplerde çıkan sanatçıyı, Nükhet Duru'nun Fahrettin Arslan'a tavfiye etmesi üzerine sanatçının bir anda dünyası değişti. Sanatçı böylece Maksim Gazinosu'nda ilk sahnesini aldı. Ancak yaşının küçüklüğü sebebiyle ceza alan gazinonun kapatılması üzerine Fahrettin Arslan'nın yardımıyla mahkemede yaşı 6 yaş büyülttürüldü. Maksim gazinosunda Muazzez Abacı, Neşe Karaböcek ve Emel Sayın gibi isimlerin alt kadrosunda çalışma imkanı buldu. Assolistliğe yükseldiğinde henüz 17 yaşında idi. Sibel Can, 1987 yılında Kervan Plak'tan ilk albümü olan "Günah Bize"yi çıkarttı. Bu albümde Orhan Gencebay'ın büyük desteğini gördü. Albüm kısa zamanda satış rekorları kırdı. 1988 yılında o dönemin popüler isimlerinden olan Hakan Ural ile Zerrin Özer'in evinde gizlice evlendi. Bu evlillikten daha sonra Engin Can ve Melisa adından iki çocuk dünyaya getirdi. Neredeyse her yıl bir albüm çıkaran Sibel Can, 1995 yılında Raks Müzik'e transfer oldu. Büyük bir yükselişe geçen sanatçı, 1999 yılında Hakan Ural'dan ayrıldı. 2000 yılında çıkarttığı "İşte Türk Sanat Müziği, İşte Sibel Can" adlı albümle yeni bir döneme girdi. Aynı yıl Sulhi Aksüt ile evlendi ve bu evlilikten Emir isminde bir erkek çocuk dünyaya getirdi. Sibel Can, albüm çalışmalarının yanında birçok dizide ve filmde de yer aldı. "Kaldırım Çiçeği", "Gülüm", "Bize Ne Oldu" ve "Berivan" gibi dizilerle kamera karşısında da başarısını kanıtladı. 2001 yılından beri Emre Plak ile çalışan sanatçı en son 2007 yılında "Akşam Sefası" adlı albümü ile sevenleriyle buluştu. Daha sonraki yıllarda da çıkardığı eserleriyle de her zaman olduğu gibi kendinden söz ettiren sanatçıların başında yer aldı.Türkiye’nin son yıllarda yetiştirdiği güzel sesli ses sanatçılarından olan Sibel Can’ın şarkılarını her kesim insan severek ve beyenerek büyük bir keyifle dinlemektedir. Kırklarelililer illerindeki diğer ünlüler gibi Türk Sanat Müziğinin usta sanatçılarından biri olan Sibel Can’la da onur ve gurur duyduklarını ifade ediyorlar.

Çizgi Romancısı Ersin Karabulut’a Kırklareli’nin son dönem genç ünlülerinden 

 Kırklareli’nin son dönem ünlüleri arasında birde genç çizgi Romancısı Ersin Karabulut yer almaktadır. İstanbul doğumlu olan Çizgi Roman yazarı ersin karabulut’un baba ve annesi Kırklarli merkezdendir. Öğretmen Olan Anne ve babası İstanbul’da görev yaptıktan sonra emekli olmuş ve istanbul’a yerleşmiştir.

Ersin Karabulut ( 3 Haziran 1981; Eminönü, İstanbul doğumlu) Türk çizgi romancısı.3 Haziran 1981'de İstanbul'da doğdu. Öğretmen  anne babanın oğludur ve kendinden dört yaş büyük bir ablası vardır. Bayrampaşa ilköğretim okulunu ve Vatan Anadolu Lisesi'ni bitirdi. 16 yaşında ilk karikatürü, Pişmiş Kelle dergisinde yer bulduktan sonra aynı dergide bir süre köşeleri de yayınlandı. Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümüne girdi. İkinci sınıfta Lombak dergisinde ve daha sonra da Penguen dergisinde çizmeye başladı. 2007 Ağustosunda, Yiğit Özgür ve Memo Tembelçizer gibi bir grup çizerle birlikte, yeni bir dergi çıkartmak üzere, Penguen'den ayrılmış ve 5 Eylül 2007' de Uykusuz adlı dergiyi çıkarmaya başlamışlardır.

Lombak'ta çizdiği Yeraltı Öyküleri başlıklı çizgi romanları beğenilse de asıl popülerliği Penguen'de çizmeye başladığı ve Uykusuz 'da sürdürdüğü çizgi öykü tarzındaki Sandık İçi isimli köşesi sayesinde kazandı. Bu köşede kendi hayatından kesitlerle hayata bakışını, kendi doğrularını ve insanlar arası etkileşimleri başarıyla işlemesi sonucu okurlarıyla yakın bir ilişki kurabilmiştir. Son zamanlarda Türk mizah sevenleri tarafından büyük ilgi görmekte ve tanınmaktadır. Sandık içi köşesinin yerine arada bir, daha sonra kitap olarak da yayınlanmış Sevgili Günlük gibi farklı öyküler de çizmektedir.Halen Uykusuz’da Sandık İçi isimli köşeyi çizmektedir.

  Kitapları: Sandık İçi (2005 - Doğan Kitap),Korkma Ben Varım (Konuk Sanatçı) (2009 - İletişim Yayınları),Sevgili Günlük (2010 - Mürekkep Yayınları),Sandık İçi 2 (2011 - ),Mürekkep Yayınları),Amatör (2012 - Mürekkep Yayınları)

Hazırlayan/Seyit SÜREN