TMO'dan 2015'de kaliteli buğdayı destekleyecek

TMO (Toprak Mahsulleri Ofisi), kaliteli buğdaya verdiği ilave fiyatı daha da yükseltiyor.

GÜNDEM 27.02.2015 18:28:00 0
TMO

TMO’dan yapılan açıklamada, kalitenin teşvik edildiği bu amaçla da kaliteli budaya verilen ilave fiyatın artırılacağı bildirildi. TMO’nun 2011 yılından itibaren fiziksel analiz yanında protein miktarına göre fiyatlandırma sistemine geçmişti. TMO ’da, 2015 yılında yeni bir uygulama ile; Süne tahribatı yüzde 2 ‘nin altında, proteini yüzde 12 ve üzeri olan ekmeklik buğdaylar ile süne tahribatı yüzde 2 ‘nin altında, proteini yüzde 12,5 ve üzeri olan makarnalık buğdaylara yüzde 1-7 arasında ilave fiyat uygulanacağı bildirildi.

2015 YILINDA KALİTEYE GÖRE FİYATLANDIRMA ŞÖYEL OLACAK

TMO yeni uygulama ile 2015 yılında kaliteye göre fiyatlandırmanın nasıl yapılacağı da bildirildi. Buna göre örneğin süne tahribatı yüzde 1’in altında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat şöyle: Proteini yüzde 12-12,5 arasında yüzde 1. Proteini yüzde 12,5-13 arasında yüzde 2,5. Proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 3. Proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 4,5. Proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 6. Proteini yüzde 14,5 ve üzerinde ise yüzde 7.

YÜZDE 1-1,5 ARASINDA OLAN BUĞDAYA VERİLECEK FİYAT

Süne tahribatı yüzde 1-1,5 arasında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat ise şöyle: Proteini yüzde 12-12,5 arasında yüzde 0,5. Proteini yüzde 12,5-13 arasında yüzde 1,5 Proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 2. Proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 3,5. Proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 4,5. Proteini yüzde 14,5 ve üzerinde ise yüzde 5,5.

YÜZDE 1,5-2 ARASINDA OLAN BUĞDAYA VERİLECEK FİYAT

Süne tahribatı yüzde 1,5-2 arasında olan buğdaylara protein oranına göre verilecek ilave fiyat da şöyle: Proteini yüzde 12,5-13 arasında yüzde 1. Proteini yüzde 13-13,5 arasında yüzde 1,5. Proteini yüzde 13,5-14 arasında yüzde 2,5. Proteini yüzde 14-14,5 arasında yüzde 3. Proteini yüzde 14,5 ve üzerinde ise yüzde 3,5.

Proteini yüzde 10,5 in altında, süne tahribatı yüzde 3,5’in üzerinde olan ekmeklik buğdaylar; “düşük vasıflı buğday” olarak satın alınacağı bildirildi. TMO’dan yapılan açıklam, “Üreticilerimizin buğdayın protein oranını artırmaya ve süne tahribatını düşürmeye yönelik uygulamalar yapmaları menfaatlerine olacaktır.”diye tamamlandı.

Marmara Haber