Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

KIRKLARELİ'NİN KÜLTÜREL YAPISI

KÜLTÜR SANAT 22.02.2015 18:55:00 0
Trakya

Kırklareli İl Merkezi ve beş ilçesinde 12 halk kütüphanesi bulunmaktadır. Kırklareli tarihi yapılar bakımından çok zengin bir kültür mirasına sahip önemli illerden biridir. Bu eserler arasında camii, hamam, çeşme, şehitlik, külliye, köprü ve türbeler yer almaktadır. Keza ülkemizde en çok tümülüs grubu da Kırklareli il sınırları içinde bulunmaktadır. Özellikle Kırklareli’nin Vize ilçesinde bulunmaktadır. Ayrıca, bir çok dolmen de ilde yer almaktadır.

YAPILAN KAZILARDA ANTİK TİYATRO AÇIĞA ÇIKARILDI

 Kale ve kule kalıntıları da Kırklareli’nin önemli ölçüde kültür zenginliğini arttırmaktadır. Son birkaç yıldır aralıksız olarak da Höyük ve tümülüs kazılarına devam edilmektedir. Bu kazılar Kırklareli’nin yakın zamana kadar hiç bilinmeyen erken dönemlerine ait yeni bilgileri ortaya çıkarmaktadır. Vize Çömlektepe’de yapılan kazıda tüm Trakya’da şimdiye kadar bilinen tek antik tiyatro açığa çıkarılmıştır.

OSMANLININ TOPLARI KIRKLARELİ’NDE İMAL EDİLDİ

  İstanbul’un Türkler tarafından fethi sırasında kullanılan top güllelerinin bir bölümü Kırklareli’nin Demirköy ilçesinde bulunan Dökümhane’de imal edilmiştir.Osmanlı Döneminde buradaki top dökümhanesinde yüzlerce çalışan bulunuyordu. Burada yapılan kazılar büyük bir uygarlığı ortaya çıkaracaktır.

 BİTKİ ÖRTÜSÜ VE ORMANLAR

 Kırklareli Bölgesinde bitki örtüsünü 5 grupta toplamak mümkündür.

1-Nemli Ormanlar

2. Kuru Ormanlar

3. Stepler (otu bol bozkırlar)

4. Maki (çalı ve ağaçlarla kaplı alanlar)

5. Kıyı Bitkileri

Ergene Havzasında ve Kırklareli’nin Yıldız Dağlarının güney yamaçlarında Kuru Orman Grubuna ait bitkilere bol miktarda rastlanmaktadır. Kırklareli Bölgesi bitki örtüsü ve çeşidi yönünden çok zengindir. Bu doğal bitkiler arasında meşe, gürgen, kızılçam, karaçam, dışbudak ve seyrek olarak da karaağaç, kızılcık, karaçalı, yabani armut, akçaağaç, maki cinsinden katran ardıcı bulunmaktadır. Karaçam ve kızılçam gibi odunsu bitkiler Kırklareli bitki örtüsü ağaçlandırma sırasında dahil edilmiştir. Ergene Havzasının plato denilen yüksek yerlerinde orman kalıntılarına (çalılıklara) rastlanır. Fakat Ergene Ovasının büyük bir kesimi steptir. Ova ise odunsu bitki denilen ormanlık alanlardan yoksundur. Oysa geçmiş yüzyıllarda buralarda zengin ormanlar vardı. Özellikle TEM (otoyol) in kuzeyi ormanlarıyla ünlüydü.

YILDIZ DAĞLARI KIRKLARELİ’NİN KUZEYİNDE DOĞAL BİR DUVARDIR

 Bölge, yeryüzü şekilleri bakımından çeşitli görünümler yansıtır. Kuzey ve Kuzeydoğu doğrultusunda uzanan Yıldız Dağları (Istrancalar) Kırklareli’nin kuzeyinde bir nevi doğal duvar meydana getirir. Istranca adı, özellikle dağların güney yamaçlarından çok sayıda dere, çay çıkması dolayısıyle "Akıntılı- Akarsulu Yer" anlamına gelmektedir. Mitolojide Istrancaları çevreleyen geniş coğrafi bölge Şarap Tanrısı Bakhusa tahsis edilmiş yerler olarak ifade edilmektedir. Pınarhisar ilçesine bağlı Evciler Köyü ile Vize ilçesine bağlı Sergen Kasabası arasında kalan Mahya (Magiada) Tepesi 1.031 metre ile Yıldız Dağlarının en yüksek tepesini oluşturur. En düşük seviye Karadeniz kıyısında 10 metre kadardır. Bu durumda Trakya, kenarları oldukça yüksek tepelik, ortası çukur (Ergene Ovası) bir çanak biçimindedir. Ancak çeşitli nedenlere bağlı aşınmalarla yavaş yavaş düzleşmeye başlamış bir ova görünümü vardır.

KIRKLARELİ 4. DERECE DEPREM BÖLGESİDİR

 Bölgenin toprak yapısı, yeryüzü görüntüsü 1. 2. ve 3. Jeolojik zamanlarda biçimlenmiştir. Bundan dolayı toprak çeşitli katmanlarla zenginleşmiştir. Oturmuş, sıkışmış, durağan katmanlar nedeniyle 4. Derece Deprem Bölgesi kabul edilir. Kırklareli yalnız Bulgaristan, Romanya ve Rusya’nın güneyinde meydana gelen depremlerden etkilenir.

 Hazırlayan/Seyit SÜREN