Servisçiler Platformu sorunlarını Çorlu'da masaya yatırdı

Hafta sonu Çorlu'da gerçekleştirilen Servisçiler Platformu'nda servisçiler sorunlarının çözümü için 12 maddelik istek ve temenni kararı aldı

GÜNDEM 17.02.2015 18:56:00 0
Servisçiler Platformu sorunlarını Çorlu

Birleşik  Servisçiler Platformu Başkanı Selahattin Tokgöz geçtiğimiz pazar günü Çorlu’da gerçekleştirdikleri Servisçiler Platformu Toplantısı ile ilgili açıklama yaptı. Tokgöz, toplantıda servisçilerin tüm sorunlarını tek tek masaya yatırdıklarını ve çözüm önerileri getirdiklerini belirtirken, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Ulaştırma Koordinasyon Merkezi’nden (UKOME) öncelikle bu sorunların çözümünü beklediklerini kaydetti. Tokgöz, toplantıda alınan kararları UKOME’ye bildireceklerini belirtti.

BİZ HAKLARIMIZI SAVUNUYORUZ VE HAKKIMIZI İSTİYORUZ

Hafta sonu yapılan toplantıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Selahattin Tokgöz, “Servisçiler olarak bir araya geldiğimiz toplantıda sorunlarımızı tek tek masaya yatırdık. Ve sorunlarımızın çözümü için UKOME’den neler bekliyoruz onları belirledik. Tüm sorunlarımızı toplantı sonunda tek tek belirleyerek sıraladık. Bunların çözümü için aldığımız kararları UKOME’ye ileteceğiz. Biz servisçiler olarak UKOME ile her hangi bir alıp veremediğimiz yok! Biz yalnızca hakkımızı istiyoruz. Bu güne kadar UKOME yetkilileri bizleri hep yanlış anladı. Dediğim gibi bizim UKOME yetkilileriyle bir alıp veremediğimiz yok. Biz Çorlu’da servisçiler olarak tamamen bir istişare toplantısı yaptık. Bu toplantımızın amacı da sorunlarımızın çözümü konusunda neler yapılmalı oldu. Bunları dile getirdik.”diye konuştu.

BİR ÇOK ODA BAŞKANI KONUŞTU

Başta Trakya bölgesi olmak üzere bir çok il’den Oda Başkanı’nın katıldığı toplantıda bir çok oda başkanının konuştuğunu belirten Tokgöz, “İstişare toplantımızda Çorlu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Abdullah Baş,Tekirdağ, Esnaf Odaları Birliği Başkanı Sami Kayın, Çerkezköy Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Yaşar Kuş, Ankara Servisçiler Odası Başkanı Tuncay Elmadağlı,İstanbul Servisçiler Odası Başkanı Hamza Öztürk,Bursa Servisçiler Odası Başkanı Sadi Aydın,Edirne Servisçiler Odası Başkanı Nezahattin Erçetin,İzmir Servisçiler Odası Başkanı Hasan Basri Bostancı, Kocaeli Servisçiler Odası Başkanı Ahmet Taşçı,Yalova Servisçiler Odası Başkanı Arif Oktay Tunç, Düzce Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Yavuz  Yılmaz.’da platformumuzda konuşmacı oldular.”açıklamasını yaptı. 

 

 

SORUNLARIMIZIN ÇÖZÜMÜ İÇİN 12 MADDELİK İSTEK VE TEMENNİ BELİRLEDİK

Selahattin Tokgöz, toplantı sonunda servisçilerin sorunlarının çözümü için 12 maddelik bir karar aldıklarını belirtti ve alınan kararları şöyle sıraladı: “1- Plakaların dağıtımı söz konusu olduğundan belediyeler, şoförler odası ve taşımacılıkla uğraşan SAS servis araç sahipleri derneğinin görüşlerinin alınması, daha önceki yönetmelikte bu vardı kaldırıldı. Tekrar bu komisyonda söz sahibi olunmalı. 2-Çekme belgelerinin sürelerinin en az 6 ay gibi bir süreyle ile uzatılıp zor şartlardaki esnafın plakasını değerlendirme ve yeni bir araca takma zamanını imkan tanımalı. 3-Devir işlemlerinde uygulanan bazı prosedürlerin daha kolaylaştırılması, modeli düşük araçların satışına müsaade edilmesi. En azından devir yapılıp, alana model uygulaması yapılması. 4- S Plaka devirlerinde bin 350 TL olarak alınan devir ücreti alınmamalıdır. M- T Plakalarda da ücret alınmakta. Tekirdağ ili ve ilçelerinde M-T Plakalar 600-700 bin TL geçerli bedeli var iken S plakalara neden bedel konulmuyor. Örneğin bu konuda Ankara Bursa, Kocaeli, İzmir gibi illerimiz örnek alınabilir. 5-Servisçiler olarak bazen 24 saat hizmet vermekteyiz. Biz bir nevi emekçiyiz. Fabrikalarda çalışan bir emekçi işçi arkadaşımız emekli olduğunda çalıştığı yıllara karşılık olarak tazminat almakta. Bizler ise mesleği bırakmak veya emekli olmak için aracımızı satıp vergi ve Bağ-Kur borçlarını bile ödeyemiyoruz. Plakalarımız değerlense mesleği bıraktığımızda elimize az miktarda da olsa neden bir para geçmesin. 6-M-T Plakalarda rant yokta, S ve J Plakalara gelince neden rant gözüyle bakılıyor. 7-Çalışmayan plakalarda bağlı veya hurda haline gelmiş plakalı araçlarda yol belgesi ücreti alınarak adına güncellenmesi. 8- 2014 yılına dönük yol belge ücretinin alınmaması, özellikle yol belge ücretlerinin her ilçede Büyükşehir Belediyesi’nin şube açarak tahsil etmesi. Aynı zamanda TÜV-TÜRK’ten muayeneli araçlarda uygunluk belgesi aranmaması. 9-İlk çıkan yönetmelikte bulunan her ilçe plakası kalkış yeri olarak kendi ilçesinden başlayacaktı. Bu kararın devam edilmesi her plaka kendi ilçesinden kalkması.10-Fabrikaların öz malı olan araçlarına yol belgesi izni için ihalede satılan en  yüksek bedelin tahsil edilmesi ve öz mal olduğunu belirleyen logo yapıştırılması.11-Şu an tahsisli olan plakalarımıza gerekli çalışmalar yapılarak en kısa zamanda sınırlama getirilmesi.12-İlimiz genelinde 2003 yılında komisyon kararı ile  S plaka uygulaması dışında kalan servisten plakalı araçların korsan olarak kabul edilip kolluk kuvvetleri tarafından gerekli cezai yaptırım ve yasal işlemlerin yapılması.”

Haber/Seyit SÜREN