Eğitim politikaları sendikaları sokağa dökmeye başladı

Eğitim Sen dün ülke genelinde "Laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam için" eylem düzenledi. Eyleme katılan Eğitim Sen Kapaklı ve Çerkezköy şubeleri ortak basın açıklaması düz

GÜNDEM 13.02.2015 18:56:00 0
Eğitim politikaları sendikaları sokağa dökmeye başladı

Eğitim Sen ülke genelinde, “Laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam için” bir günlük iş bırakma eylemi yaptı.

EĞİTİMCİLER EYLEM

Dün saat 12.30’da belediye meydanında toplanan Eğitim Sen üyeleri, bir basın açıklaması yaparak, “Laik, bilimsel, anadilde eğitim ve demokratik yaşam için.” eylem yaptı.  Sonuç alıncaya kadar eylemlerini kesintisiz sürdüreceklerini belirten Eğitim Sen Kapaklı ve Çerkezköy yetkilisi Barış Serin basın açıklamasında şunlara yer verdi: “12 Eylül darbeci zihniyetin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı, başta eğitim sistemi olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarını kendi siyasal ve ideolojik hedefleri doğrultusunda, tekçi, baskıcı ve otoriter uygulamalar üzerinden tüm topluma dayatmaktadır. Siyasi iktidar, eğitimde bilimsel, laik ve demokratik ilke ve değerleri temel almak yerine, farklı din, mezhep ve kimlikleri yok sayan ayrımcı, ötekileştirici politikaları hayata geçirmektedir.”

EĞİTİM ŞURASI BARDAĞI TAŞIRAN SON DAMLA OLDU

Eğitim uygulamalarını eleştiren Serin açıklamasına şöyle devam etti: “Eğitimde 4+4+4 dayatması sonrasında gündeme getirilen karma eğitimi kaldırma girişimleri, öğrencileri imam hatiplere yönlendirme, normal okullar içinde imam hatip sınıflarının açılması, reşit olmayan kız çocuklarının zorla başının kapatılması, okullara zorunlu mescit uygulaması, ders kitapları ve müfredatta dini söylemlerin kullanılması ve son olarak içeriği itibariyle din şurası şeklinde gerçekleşen 19. Milli Eitim Şurası’nda alınan kararlar, bizler için bardağı taşıran son damla olmuştur. 12 Eylül askeri darbesi sonrasında uygulanmaya başlayan zorunlu din dersi, yıllardır din ve vicdan özgürlüğü açıkça ihlal edilerek uygulanmaktadır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi zorunlu din dersinin, din ve vicdan özgürlüğünün ihlali olduğuna karar vermiş, ancak yargı kararlarına rağmen bugüne kadar gerekli adımlar atılamamıştır.” dedi.

Laik olmayan bir eğitim sisteminin demokratik ve bilimsel olması, demokrasi, eşitlik ve özgürlük mücadelesine hizmet etmesi, bireylerin inançlarını hiçbir baskı altında kalmadan özgürce yaşamasının mümkün olmadığını söyleyen Serin, “Devlet kişisel bir alan olan inanç alanından elini çekmeli, siyasi iktidar inanç alanını Kendi çıkarları için istismar etmekten derhal vazgeçmelidir.”diye konuştu.

EĞİTİM POLİTİKALARINI DÖVİZLERLE PROTESTO ETTİLER

Eğitim Sen Kapaklı ve Çerkezköy yetkilisi Barış Serin, eğitim sistemi ve okulların tamamen siyasi iktidarın denetimine girmesine ve egemen ideolojiye teslim edilmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi. Serin, bunu göstermek için 13 Şubat’ta ülke çapında hem okul boykotu yapıldığını, hem de Eğitim Sen’in çağrısı ile bir günlük iş bırakma eyleme yaptıklarını kaydetti. Eylem sırasında Eğitim Sen üyeleri ‘AKP elini inancımdan çek’, ‘Hoca camide öğretmenler boykotta’, ‘Demokratik yaşam için boykotlardayız’, ‘Zorunlu din dersi kaldırılsın’, ‘İmam da olmayacağız hatip de’ dövizlerini taşıyarak eğitim politikalarını protesto ettiler.

Marmara Haber