Çanakkale Tekirdağ'da başladı

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından "Çanakkale Tekirdağ'dan Başlar" konulu panel düzenlendi. Panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Albayrak, Çanakkale Savaşları'

GÜNDEM 11.02.2015 20:10:00 0
Çanakkale Tekirdağ

Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı “Çanakkale Tekirdağ’dan Başlar” konulu paneli düzenledi. Panele ilgi yoğun oldu.

Büyükşehir Belediye Kültür Merkezi Salonu’nda gerçekleştirilen ve Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak’ın yanısıra 8. Mekanize Tugayı komutan Vekili Binbaşı Harun Elitaş, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat ile Tekirdağlı vatandaşlar katıldı.

TEKİRDAĞ İÇİN ONUR OLMUŞTUR

Panelde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak 19. Fırka ve 57.Alayın kısa bir sürede Tekirdağ’da oluşturulmasının Tekirdağ’lılar için büyük bir onur olduğunu belirterek “Çanakkale Savaşları’nda destanlar yazan kahramanlarımız, üzerinde yaşadığımız topraklar için canlarını seve seve feda etmişler, cepheye verdikleri destek ve kahramanlık dolu mücadeleleri ile tüm dünyaya örnek olmuşlardır.”dedi.

 

 

ATATÜRK HARP TARİHİNDE PARLAK BİR GÜNEŞ

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün, askerlik alanında ve harp tarihinde parlak bir güneş olduğunu vurgulayan Albayrak, şöyle devam etti: “Bu güneş, Arıburnu ile 19. Fırka’nın kahraman kucağında doğmuştur. Yarbay Mustafa Kemal’in Tekirdağ’a gelişi ve 19. Fırka’yı yeniden yaratması, Türk milletinin geleceğini de değiştirmiştir. Tekirdağ halkının maddi ve manevi desteğini alarak ülkemizin işgalini önlemek için tümeniyle birlikte büyük bir mücadele vermiştir.19. Fırka’ya bağlı üç alaydan biri olan 57. Alay ‘ Ya İstiklal Ya Ölüm’ ruhuyla savaşmış; her türlü olanaksızlığa rağmen büyük başarılar elde edip savaşın kaderini değiştirmeyi başarmıştır.”

TEKİRDAĞ LOJİSTİK DESTEK SAĞLADI

Tekirdağ’ın Çanakkale Savaşları sırasında cepheye lojistik destek sağlayarak önemli bir rol üstlendiğini hatırlatan Albayrak, “Hastane ve iskele oluşu sebebiyle gerekli yardımlarda bulunmuştur. Savaş sırasında yaralanan askerler vapurlarla taşındıktan sonra hastanelere getirilip tedavi edilmiş, Tekirdağlı ev hanımları da gönüllü olarak tedavi hizmetlerine yardım etmiştir. Bu savaşın kazanılmasında Tekirdağ’ımızın gerek kişiler, gerekse stratejik bakımdan katkılar sağladığı aşikardır. Tekirdağ’da kurulan 19. Fırka ve 57.Alay’ın kahraman vatan evlatlarıyla , başarılı komutanlarıyla ve Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ile onur duyuyor; şehitlerimizi rahmet ve saygıyla anıyoruz.” dedi.

 

 

PANELİSTLER

Oturum Başkanlığını emekli öğretmen Fethi Erdener’in yaptığı panele konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Mehmet Serez 19.Fırka ve 57. Alayın Tekirdağ’da kuruluşu ve Çanakkale’ye geçişi, 19. Fırka ve 57. Alay Dernek Başkanı Mehmet Ali Işıkgör, 19. Fırka ve 57. Alay Çanakkale Savaşlarında, Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Ulu da Tekirdağ’ın yetiştirdiği Devlet Adamları konularında panele katılanları bilgilendirdiler.

Halk Müziği Ozan’ı Mustafa Ozan da seslendirdiği Çanakkale ve Atatürk türküleriyle panele renk kattı. Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak panele katkı sağlayan kişilere programın sonunda plaket verdi.

Marmara Haber