Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Tekirdağ'ın yeni ilçelerinden KAPAKLI

KÜLTÜR SANAT 6.02.2015 17:53:00 0
Trakya

Çerkezköy’ün Beldesi olan Kapaklı Tekirdağ’ın Büyükşehir olması ile birlikte 30 Mart Genel Seçimleri sonrasında Çerkezköy’den ayrılarak ilçe statüsüne kavuştu. Kapaklı’nın Çerkezköy’e uzaklığı 4 kilometre mesafededir. Kapaklı’nın ilçe olmasıyla birlikte Çerkezköy’ün beş köyü de Kapaklı’ya bağlanarak mahalle statüsüne kavuştu. Çerkezköy’ün sanayi kenti olmasıyla birlikte Kapaklı’da da hareketlenmeler ve gelişme başladı. Artan nüfusu ile de ilçe yapıldı. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren bazı sanayi kuruluşları kapaklı ilçe sınırı içinde yer almaktadır.

 KAPAKLI’NIN TARİHÇESİ

1877 – 1878 Osmanlı – Rus savaşından sonra kurulan Çerkezköy’e ilk önce Çerkezler yerleştirildi. Kısa bir süre sonra bölgeyi terk eden Çerkez halkı yerini Bulgaristan’dan gelen yurtlarından çıkarılmış Türklere bıraktı Bu dönemde Kapaklı’da da yerleşimler başladı ve böylelikle “yerli halk” oluşturuldu. Çerkezköy’de birçok fabrikanın bulunması göç kapılarını açtı ve 1972 yılında kurulan ve Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgelerinden biri olan “Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi”nin faaliyete geçmesiyle birlikte Kapaklı’da hızla gelişerek büyümeye başladı. Nüfus hızla arttan Kapaklı Tekirdağ’ın Büyük Şehir olmasıyla birlikte İlçe oldu. 

COĞRAFİ KONUMU

Kapaklı Tekirdağ’ın yeni ilçelerinden biri olup, Çerkezköy’e 4 kilometre, Saray’a 15 kilometre, Çorlu’ya 28 kilometre,Tekirdağ’a 64 kilometre ve İstanbul’a 114 kilometre,Kırklareli’ne124 kilometre,Edirne’ye de 160 kilometre uzaklıktadır. Kapaklı’ya İstanbul’dan her 15 dakikada bir şehirler arası otobüs seferleri bulunuyor. Ayrıca Çerkezköy,Saray,Çorlu ve Tekirdağ, Keşan,Şarköy,Edirne,Kırklareli istikametine de her 10 dakikada bir yolcu minibüsleri sefer yapmaktadır.

 VERİMLİ TOPRAKLARA SAHİP

Trakya’nın eski yerleşim yerlerinden biri olan Kapaklı İlçesi bereketli toprakları, gelişmiş  Sanayisi ile hızla gelişerek büyümektedir. Genel Coğrafyası, Genelde toprakları aşınmış tepelerden yarı ova özelliği gösteren plato görünümündedir. Yüzey şekilleri nedeni ile büyük akarsuları yoktur. Yer altı suyu bakımından devamsız tabakalar halinde zayıf akifer şartlar mevcuttur.Yüzeye yakın yerlerde düşük kaliteli, daha derinlerde tuzlu su görülmektedir.

BİTKİ ÖRTÜSÜ BAKIMINDAN ZAYIF

Kapaklı’nın sahip olduğu toprakların büyük bir kısmı tarıma elverişli olduğu için karakteristik bitki örtüsünü belirleyecek geniş alanlar fazla yoktur. Buna rağmen zengin bir çeşitlilik gösterir. Odunsu bitki türlerinden ceviz,ıhlamur,meşe,karaçam,söğüt,kızılçam sayılabilir.Yıllık yağış miktarının az olması nedeni ile bitki örtüsü bakımından pek zengin değildir. Bozuk orman alanlarında ağaçlandırma çalışmaları hızla devam etmektedir.

KARASAL İKLİM HAKİMDİR

Kapaklı İlçesi Trakya Bölgesi ve Karadeniz iklimlerinin geçiş bölgesinde bulunmaktadır. Bu durumun iklime etkisi büyüktür. Yörede yarı karasal iklim hakim durumdadır.Kış aylarında Balkanlardan gelen soğuk ve yağışlı hava bölgede etkili olmaktadır.Yazlarda genellikle sıcak ve kuraktır.İlkbahar ve Sonbahar  ayları yağışlı geçer.İlçe de  yaz ve kış ısı farklılıkları fazladır.Yılın en sıcak ayları Temmuz ,Ağustos aylarıdır.Kış aylarında yüksek basınç alanlarının olduğu yerlerde sık sık sise rastlanır.İlçe de hakim olan rüzgar kuzey ve kuzey doğudan esen halk dilinde karayel ve poyraz olarak bilinen rüzgarlardır.Nisan  ve Mayıs aylarında lodos yağmur, poyrazda Mart ayında genellikle yağmur ve kar getirir.

GEZİLECEK GÖRÜLECEK YERLERİ

Kapaklı’nın tek gezilecek görülecek yeri Kazak gölü mesire alanıdır. Yaz aylarında günün her saati bu alan piknikçilerle dolup taşıyor.Hemşeri dernekleri de bu alanda çeşitli etkinlikler düzenleyerek ilçeye renk katıyor.

Hazırlayan /Seyit SÜREN