Edirne'ye 5 Milyon TL gönderilecek

Taşkınlar yüzünden son dönemlerde zor günler geçiren Edirne'de incelemelerde bulunan Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, yaraların en kısa sürede sarılacağını söyleyerek, 5 Milyon TL kaynak

GÜNDEM 5.02.2015 17:07:00 0
Edirne

Akşam saatlerinde Edirne’ye gelen Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yaşanan nehir taşkınlarını yerinde inceledi. Taşkın sahasını helikopter ile havadan inceleyen Bakan Müezzinoğlu, Karaağaç Mahallesi’nde halk ile bir araya geldi.

BAKAN MÜEZZİNOĞLU İNCELEMELERDE BULUNDU

Son günlerde tarihinin en ağır şartlarını geçiren Edirne’de sular altında kalan bölgeler, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından incelendi. Sağlık Bakan Dr. Müezzinoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan ile birlikte Karaağaç Mahallesi’nde yaptığı incelemenin ardından Edirne Valiliği’nde basın toplantısı düzenledi. Müezzinoğlu, taşkında mağdur olan vatandaşların en kısa zamanda mağduriyetlerinin giderilmesi için devlet olarak ne gerekiyorsa yapılacağını söyledi.

ACİLEN ALINMASI GEREKEN ÜÇ TEDBİR

Acilen yürürlüğe getirdikleri 3 konu başlığını olduğunu ifade eden Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Onlardan bir tanesi Meriç yatağının temizlenmesidir.  Türkiye Cumhuriyeti olarak 12,5 kilometrelik mesafe tamamen bize ait olan her iki tarafı da bizim sınırlarımız içinde olan alanı önümüzdeki 2-3 ay içinde hızla başlanacak. Temizlenmesiyle ilgili Meriç Nehri kumunun İstanbul’a transferi ile ilgili devlet demir yollarının taşınmasının yüzde 50 indirimiyle ilgili Bakanlar Kurulu’nda bu hafta sonuçlandırılacak.”

 

 

İKİNCİ TEDBİR

İkinci tedbir olarak Meriç Nehri’ne bir by-pass kanalı açılarak debi artışlarında vatandaşı, şehri tehdit etmeyecek bir tedbir şekli olduğunu dile getiren Başkan Müezzinoğlu, “Bunun proje çalışması Orman ve Su İşeri Bakanlığı tarafından başlatıldı. DSİ tarafından yapılacak olan proje 2 ve 3 yıl sürebilir. Yine Çömlekköy barajının proje ihalesi yapıldı. Yılsonu itibariyle bunlar tamamlanır, yine yapım ihalesi de önümüzdeki 2 ve 3’lü yılları alacak süreçlerdir. Burada kısa vade de nehir yatağının temizlenmesi 2-3 ay içinde başlanmasıdır. Karaağaç köprüsünün bağlantılarının yapılarak 3-4 ay içinde hizmete girmesi bizim kısa vadede yapılacak olan tedbirler olarak görülüyor.” dedi.

VALİLİĞE 5 MİLYON NAKDİ DESTEK

Taşkınlardan zarar gören vatandaşlarız ve diğer işler için Valiliğe 5 milyon TL nakdi destek gönderileceğini ifade eden Bakan Müezzinoğlu, “1 saat önce Valimiz ve ben Başbakan Müsteşarımızla görüştük. Edirne için 5 milyon nakdi desteği Edirne Valiliğimiz’e yarın itibariyle başbakanlık gönderecek. Başbakanımıza teşekkür ediyorum. Tabii Bakanlar Kurulu’nda Pazartesi günü bu taşkının gerek bugünkü acil sorunları gerekse bundan sonraki yol haritası gündeme gelecek. İnanıyorum ki acil sorunlar açısında hızla vatandaşımızın yanında olabilmek için yapılması gerekenler yapılacak” açıklamalarında bulundu.

ORTAK BARAJ GÜNDEMİMİZDEN ÇIKTI

Bulgaristan ile yıllardır düşünülen ortak baraj konusunu değerlendiren Müezzinoğlu, “Ortak baraj konusu bizim gündemimizden büyük oranda çıktı. Türkiye büyük bir ülke, güçlü bir devlet, milletimizi insanımızı, onların dur bakalım demesine veya onların insafına bırakamayız. Bu güne kadar ikili ilişkilerdeki iyi niyetli ve sabırlı bekleyişimiz, bundan sonra artık bizim kendi başımıza alacağımız tedbirleri almamız gereken noktaya geldi” diye konuştu.