Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Şarköy'ün gezilecek görülecek tarihi mekanları

KÜLTÜR SANAT 3.02.2015 19:53:00 0
Trakya

Tarih,doğa ve tatil kenti olan Şarköy’de gezilecek görülecek, tarihi, kültürel ve arkeolojik değerler  arasında bugünkü yerinde Antik ve Bizans devri haritalarında; Tristatis, Agora gibi oturma yerlerine rastlanmaktadır. Roma ve Bizans idaresinde kalmış olan ilçede bazı kalıntılar bulunmuştur. Eski adıyla Ganos Kalesi şimdiki adı Gaziköy olan 130 haneli yerleşke 2700 yıllık bir tarihe sahiptir. Şarköy'e 25 km mesafedeki yörede Bizans medeniyetine ait kalıntılar ortaya çıkmıştır.

Cam-i Kebir

İlçedeki en önemli tarihi eser 1400'lü yıllarda Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırıla Cam-i Kebir bir Osmanlı eseri olup, caminin bahçesindeki mezar taşları İslam sanatının örnekleridir.

ŞARKÖY AYNI ZAMANDA TURİSTİK BİR KENT

Şarköy ilçe sınırları içinde kalan ve Marmara Denizi sahillerinde yer alan diğer turistik yerleşim merkezleri şöyle sıralanabilir:Mürefte, Şarköy'e 13 km uzaklıktadır. Tertemiz kıyılara sahip olan bu kıyı kasabası denizi, şarabı, üzümü, balığı ve Rumlardan kalma eski kalıntıları ile ünlüdür.Eriklice, Şarköy'e 6 kilometre uzaklıktadır. Denizi, üzümü, şarabı, balığı ve zeytini ile ünlü bir kıyı köyüdür.

TARİHİ HORA FENERİ

Hoşköy, Şarköy'e 20 kilometre uzaklıktadır. Denizi, üzümü, balığı, karidesi ve şarabı ile ünlü olan bu kasabanın çok eski bir tarihi vardır. Bölgede görülmeye değer tarihi Hora Feneri'nin Akdeniz ülkelerinin sayılı fenerlerinden olduğu söylenmektedir. 1876 Fransız yapısı olan Hora Feneri 96 kristalden meydana gelir ve kendi ekseni etrafında 360 derece dönerek görev yapmaktadır. Bölgenin ikinci büyük feneridir. Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine sadece 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hora Feneri, Hoşköy'ün girişinde her geleni karşılayan ilk yapıdır. Tarihi sağlam bu fener günümüzü de sağlamlığını koruyarak gelebilmiştir. 1861 yılında Abdülmecit tarafından yaptırılan tarihi Hora Feneri'nin yapımında kaynak kullanılmamıştır ve tüm bağlantıları vida ile birleştirilmiştir. Tamamı ile demir bir yapıya sahiptir. Bir Fransız yapımıdır ve yüksekliği 20-25 metre civarındadır. Bir özelliği daha var Hora Feneri'nin; kendi ekseni etrafında dönmektedir ve bir dönüşünü 20 saniyede tamamlamaktadır. Şarköy'ün deniz kenarında soğuk bir şarabını denerken görebileceğiniz bu feneri ziyaret etmek o anki keyfinize keyif katacak.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ YAPILAN UÇMAK DERE

Uçmakdere, Şarköy'e 36 kilometre uzaklıktadır. Eşsiz doğa güzelliklerine sahiptir. Deniz, üzüm, şarap, balık ve avlanma sahası açısından önemli bir yerleşim ünitesidir. Ayrıca yamaç paraşütüne elverişli yamaçlarıyla adrenalin tutkunlarının uğrak yeri olmuştur.Tekirdağ gezinize Çorlu Kalesi'ni, Uçmakdere'yi ve Eriklice'yi Tekirdağ'ın Şarköy ilçesine bağlı bir köy olan Eriklice, tatil için en yakın ve en uygun yerlerden bir tanesidir. Küçüktür ama sıcaktır, sessizdir ama görülesi yaşanası bir yerdir. Eriklice'nin kendine has bir yaşam tarzı ve birçok kültüre, çeşitli yöresel yemeklere sahiptir. Oyunları bile değişiktir ve davet edicidir. Rumeli oyununa benzer ama aynısı değildir. Denizinin berrak olması, temiz bir havaya sahip olması çekici kılar Eriklice'yi. Bir avantajı daha var; Şarköy'ün güzelliklerini görmek için araçla sadece on dakikalık bir yol mesafesi vardır. hem şehir merkezine yakın hem de kalabalıktan uzak bir yer bulmak zor değil. Huzuru içinize serpiştiren Eriklice'de sakin bir tatil yapmak ruhunuza iyi gelecektir. 

UÇMAK DERE  EŞSİZ MANZARAYA VE SICAK İNSANLARA SAHİP

 Ganos Fayı'nın bir sanatçı ustalığıyla şekillendirdiği ilginç vadilerden birinde yer alır. Türkiye'nin en kaliteli üzümlerinin yetiştiği yerlerden biri olan köy, Tekirdağ sınırlarına dahil. Az sayıda evin bulunduğu köyde 10 tane anıt ağaç var.Uçmakdere, Gaziköy'den hemen sonra geliyor. Araçla giderken muhteşem bir manzara size eşlik ediyor. Çünkü bir tarafınızda yükselen sarp kayalar, diğer tarafınızda ise masmavi uzanan engin deniz.Yolun sonunda ise harika bir koy karşılıyor sizi. Ağaçların altına çadır kurmaya davet eden, baharın neşesiyle birlikte yemyeşil bir cennete dönüşen doğa.Uçmakdere'nin merkezi, yani esas kısmı ise daha iç kısımlarda yer alıyor. Sımsıcak insanları ve samimi halkı ile birlikte misafirlerini bekliyor. İstanbul'dan kaçmak ve hafta sonu dinlenmek istiyorsanız, çok uzağa gitmeye gerek yok aslında. Yakınınızdaki cennetlere doğru kırın direksiyonu ve tutun Şarköy’ün yolunu.Şarköy'e 16 kilometre. mesafede bulunan Hoşköy, tarihi yapıları ile turistik bir yerdir. Uçmak Dere, Şarköy gezinizde ziyaret edebileceğiniz, özellikle akşam yemeği için iyi bir alternatif olacak restoranları ve yeşillikler içerisinde ortamı ile şirin bir köydür.

Hazırlayan/Seyit SÜREN