Ormanlarımız yok olmasını istemiyoruz

Çorlu'da Seymen Mahallesi'ne yapılmak istenen kum ocağına mahalle sakinleri karşı çıkarken, ormanların yok olmasını istemiyor. TESKİ Genel Müdürü Prof. Dr. Halim Orta da bölgede yapılacak o

GÜNDEM 2.02.2015 20:43:00 0
Ormanlarımız yok olmasını istemiyoruz

Çorlu’nun Seymen Mahallesi sınırları içinde yer alan ormanlık alanda kuvarsit kum ocağı yapılmak isteniyor. Bin 800 dönümlük orman arazisi yok edilerek yapılmak istenen kum ocağına mahalle sakinleri ise karşı çıkıyor. 2 yıl önce 200 dönümlük yer kiralayıp oldu bittiye getirildiği iddia edilen kum ocağının ise açan şirket tarafından daha sonra durdurulduğu kaydedildi. Şimdi  aynı şirketin 200 dönümlük yeri bin 800 dönüme çıkartarak tekrar kum ocağı açmak istediği belirtildi.

SEYMENLİLER BÜYÜK TEPKİ GÖSTERDİ

Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve  Ersay Madencilik şirketi yetkilileri  önceki gün Seymen’e geldi.  Toplantının yapılacağı kıraathane önünde toplanan  Seymenliler adına muhtar yetkililere hoş geldiniz dedikten sonra. Toplantıya katılmak istemediklerini  söyledi.  Seymenliler’de hep bir ağızdan toplantıya katılmak istemediklerini dile getirdi. Şirket ve bakanlık yetkilileri boş kıraathaneye girerek raporlarını tuttu. Köylüler dışarda bu ocağı istemediklerini yazılı hale getirerek imzaladı. Bunun üzerine yetkililer köyü terk etti. Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü’nde görevli Şube Müdürü Yalçın Karaca Seymen’den ayrılırken “Seymenlilerin bilgilendirme toplantısına katılmadığını raporumuzda belirttik.”dedi.

1800 DÖNÜMLÜK ORMAN ARAZİSİ YOK EDİLECEK

Seymen Muhtarı Aydın Dinler bin 800 dönümlük orman arazisi yok olacağını belirterek, “Burada benim muhtarlığım öncesinde oldu bittiye getirilerek şirket 200 dönümlük bir yer kiralamış ve kum ocağını açmış. Görüldüğü üzere burada 35 metre derinliğinde bir çukur açılmış. Daha sonra şirket bu ocağı devam etmedi.  Şimdi bu şirket 200 dönümlük alanı bin 800 dönüme çıkarmak istiyor. Bunun içinde ÇED raporu için köye geldi. Biz bunu istemiyoruz.  Burada kocaman orman yok edilecek. Doğanın dengesi bozulacak. Tarım alanları yok olacak.”diye konuştu.

İÇME SUYU İÇİN YAPILACAK BARAJI TEHDİT EDİYOR

Tekirdağ Büyük Şehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon işleri Genel Müdürü  aynı zamanda su konusunda uzman  olan Prof. Dr. Halim Orta’da bu kum ocağı yeni kurulacak olan barajı da tehdit ediyor dedi. Orta, “Bu kuvarsit kum ocağının yapılacağı yer yer altı sularının toplandığı bir yatak. Burada  önümüzdeki  günlerde Çorlu ilçemizin ve bazı köylerimizin içme suyunu gidermek için buraya bir baraj yapmayı planlıyoruz. Bu yüzden bu ocak kesinlikle burada olamaz. Yer altı sularımıza zarar vermesini istemiyoruz.”dedi.

TARIM VE HAYVANCILIĞI BİTİRİR

Geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlayan köylüler duruma tepkili. Seymen  sakinleri kum ocağının yapılmasını istemiyor. Seymenliler, “Kum ocağının yapılmak istenen alan bizim hayvanlarımızı otlattığımız alan, burada seyreltme yoluyla odun ihtiyacımızda karşılıyoruz. Birde bu alanın hemen dibinde bizim ekip biçtiğimiz tarlalarımız var yarın oranın tozu direk bizim tarım arazilerimizin üzerine çökecek. Bunu kesinlikle istemiyoruz. Burası tarım ve hayvancılık için elverişli bir yer böyle kalmasını istiyoruz.”diye karşı çıktı.

SEYMENLİLERİN EMRİNDEYİZ

Kum ocağı yapılacağı alanı Seymen Muhtarı Aydın Dinler ile beraber gezen İşçi Partisi Tekirdağ İl Başkanı Hayri Çaktı ve yöneticiler muhtardan bilgi aldı. Hayri Çaktı incelemelerin ardından şöyle dedi:“Bu tamamen çetelerin doğayı katletmesidir. Bu bölgede tarım yapılıyor, hayvancılık yapılıyor ve en önemlisi bu güzelim ormanı yok ederek burada bir ocak yapılmak isteniyor. Bu tamamen bir katliamdır. Biz parti olarak buna izin vermeyeceğiz. Biz köylümüzün emrindeyiz. Her türlü desteği vereceğiz.”

Marmara Haber