Trakya'daki il, ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

Doğa, deniz, güneş, bağcılık,tarih ve tatil kenti ŞARKÖY

KÜLTÜR SANAT 30.01.2015 20:03:00 0
Trakya

Bugün Tekirdağ’ın, bağcılığın en üst düzeyde olduğu  üzümüyle şarabıyla  doğasıyla, deniziyle tarihi ve tarımıyla ünlü ilçesi Şarköy’ü tanıtmaya başlıyoruz.Trakya bölgesinin özellikle bağcılıkta bir numara olan ilçesi Şarköy’dür. Burada üretilen üzümlerden elde edilen çeşitli şaraplar yurt içi ve yurt dışına satılmaktadır.Bir  sahil kenti olan Şarköy’ün tarihçesi çok eski yıllara dayanmakta ve bir çok medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır.Şarköy ayni zamanda bir deniz kenti olması nedeniylede özellikle yaz aylarında yerli turizmin en gözde yerlerinden biridir. Yaz aylarında nüfusu 350 bini bulmaktadır. Şarköy denilince akla ilk gelen balık, üzüm, şarap, doğa sporları ve tarım gelir oysa Şarköy’de tarihi mekanlarda  önemli yer tutmaktadır.  Son yıllarda zeytincilikte Şarköy’de önemli yer tutmaktadır. Şarköy ayni zamanda Trakya bölgesinin gezip görmeye değer önemli bir  tatil kenttir. Şarköy Süleyman Paşa tarafından 1356 tarihinde Osmanlı topraklarına katılmıştır.

Şarköy’ün Coğrafi Konumu

Şarköy, Tekirdağ İli’nin güneybatısında yer alır. Doğusunda ve güneyinde Marmara Denizi, batısında Çanakkale’nin  Gelibolu İlçesi, kuzeyinde Tekirdağ Merkez İlçesi ve Malkara İlçesi ile çevrilmiştir.İlçenin yüz ölçümü alanı 515 Km2  dir. En yüksek yeri (924) metre ile Uçakbaşı Tepesi’dir. Doğal  bitki örtüsü  makilerdir.  Göl  ve akarsuyu bulunmamaktadır.  Yazın  hemen hemen  hiç su bulunmayan Ganos Deresi,  Uçmakdere Deresi, Mürefte deresi, Eriklice Deresi Olukbaşı Deresi başlıca dereleridir.

İklim ve Bitki Örtüsü

 İlçenin Toplam arazi varlığı 48.100 hektardır. Bu alanın 17.247 hektarı (% 35.86) tarım arazisi, 5.100 hektarı ( % 10.60 ) tarım dışı arazidir. Tarım arazilerinin kullanımlarına göre dağılımları aşağıda görüldüğü gibidir.

Bitkisel Üretim

Mikro klima özelliği gösteren İlçemizde çok yönlü tarım yapılmaktadır. Her ne kadar ekiliş alanı olarak en yüksek oran ile ilk sırada tarla ürünleri yer alıyorsa da ekonomik yönden en çok gelir getiren ürünler sırasıyla zeytin, üzüm, buğday daha sonra ayçiçeği ve diğer tarla ürünleri yer almaktadır.İlçemizin Doğusunda kalan Merkez arazisi ve sahil köylerinde Zeytincilik ve Bağcılık ön planda yer alırken diğer bölgelerde tarla ziraatı ağırlık kazanmıştır. İç kısımlarda kalan köylerde ise ağırlıklı olarak buğday, ayçiçeği ve arpa ekilişi yapıldığı görülmektedir.

Şarköy Bağcılığının Genel Durumu

İlçemizde, Bağcılık Yönetmeliği çerçevesinde yapılan çalışmalarla, üreticilerden toplanan beyannameler neticesinde mevcut bağlarımızda çeşitlere göre dağılım aşağıda gösterildiği gibidir.

 

Bitkisel üretimde faaliyet kollarından birisi bağcılıktır. İlçemiz şaraplık ve sofralık üzüm üretiminde büyük bir öneme sahiptir. Şaraplık üzüm çeşitlerinin büyük bir kısmı ilçemizde bulunan şarap üretim tesislerinde değerlendirilmektedir. Ülkemizde üretilen şarabın % 30 gibi büyük bir kısmı İlçemizdeki tesislerde üretilmektedir. Şaraplık Üzüm çeşitleri içinde gösterilen yapıncak çeşidi hem şaraplık(sumalık) hem de sofralık olarak tüketilmektedir. Son yıllarda uygulanan fiyat politikaları sebebiyle Semillon ve Yapıncak çeşitlerinde üretim alanlarında azalma meydana gelmiştir. C.Savuignon, Shiraz, S. Blanc ve Merlot gibi çeşitler son yıllarda yaygınlaşmıştır. Gamay, Cinsault (Şensu) çeşidinin mevcudunu koruyabildiği görülmektedir.İlçemizdeki sofralık üzüm üretimi ise genelde Çınarlı, Kirazlı ve Yayaköy mahallelerinde yoğunlaşmış durumdadır. Genel olarak Alphonse ve Cardinal üzüm çeşitlerinin üretimi fazladır. Ancak son yıllarda uygulanan “Şarköy Bağcılığını Geliştirme Projesinin” katkısıyla M.Palieri, T.İlkeren, R.Globe gibi çeşitlerde yetiştirilmeye başlanmıştır. Üretimi yapılan sofralık üzümler genel olarak İstanbul haline gönderilerek piyasaya arz edilmektedir. Ayrıca yaz sezonu süresince, İlçe içerisindeki yerel pazarlarda üzüm satışı gerçekleşmektedir.

İlçemizde yıllık ortalama, şaraplık üzüm üretimi 20.000 ton, sofralık üzüm üretimi ise 9.650 ton civarında gerçekleşmektedir.

Hazırlayan/Seyit SÜREN