HAYRABOLU'NUN MEŞHUR YİYECEKLERİ

Hayrabolu'da, peynir helvası da meşhur bir tatlı çeşididir. Bu tatlı, höşmerim'e benzer ama höşmerim değildir ve kendine has güzel bir tadı vardır. Kemalpaşa tatlısından daha büyük ve

KÜLTÜR SANAT 29.01.2015 17:07:00 0
HAYRABOLU

Hayrabolu Tatlısı

HAYRABOLU TATLISI TARİHÇESİ

Hayrabolu'da 1970'li yılların başından itibaren ilk kez Salih KAYA tarafından üretilmeye başlanan ve adına "Hayrabolu Tatlısı" denilen bir tatlı türü kısa sürede büyük bir üne kavuştu.Ana maddesi peynir olan "Hayrabolu Tatlısı"nın üretiminde kullanılan diğer katkı maddeleri ve üretim aşaması gizli tutuluyor."Hayrabolu Tatlısı" çok kısa sürede Türkiye Genelinde adını duyurmuş olmasına ve büyük talep görmesine karşın, ürünün özelliği nedeniyle kısa sürede tüketilmesi gerektiğinden fazla üretilmiyor.Ancak, son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle "Hayrabolu Tatlısı"nın yeni üretim teknolojisi ve ambalajlama yöntemleriyle tüketim sürecinin uzatılmaya çalışıldığı, bunun başarılması haline ise bu ürünün Türkiye'nin dört bir köşesindeki vitrinlerde yerini alması kesin.

Hayrabolu Tatlısı Tarifi:

Malzemesi: 

1 kg tuzsuz peynir 

8 yumurta 

250 gr un 

250 gr irmik 

2 çay kaşığı karbonat. 

Yapılışı: 

Peynir kıyma makinesinde makine yoksa elle yumuşatılır.içine 8 yumurtanın 2 sinin akı ayrılarak hepsi kırılır.Unla irmik beraberce, Karbonatla birlikte yoğrulur.Karışım kulak memesi yumuşaklığında olunca, hazırlanan altı yağlanmış tepside orta ısıda 45 dakika pişirilir.Piştikten sonra 1250 gr su, 1 kg toz şekerle yapılan şerbet kaynamaya başladığı zaman tatlılar kepçe ile içersine atılır. 

20-25 dakika bastırmak sureti ile kaynatılan tatlılar tabağa konarak servis yapılır.

 HAYRABOLU KÖFTESİ TARİHÇESİ

Bugün şöhreti yurt sathına yayılmış  olan ünlü  Tekirdağ köftesi’nin bundan 100 yıl önce, o zaman Hayrabolu'nun 71 köyünden biri olan Alacaoğlu'dan (şimdi bu köy Lüleburgaz'a bağlıdır) "Hayrabolulu Kebabcı Hüseyin Ağa" tarafından yapıldığı, bu köfte formülünün Tekirdağ'da yoğurtçuluk yapan Hacıköylü bir aile tarafından öğrenildiği ve o bu ailenin hem yoğurtçuluk hem de köftecilik yaparak Hayrabolulu Hüseyin Ağa'nın köftesinin ününü arttırdıklarını belirtiliyor.

Hayrabolu Köftesi Tarifi.

Malzemesi: 

-Sığır ve dana eti 1 kg. orta yağlı 

-75 gram bayat ekmek 

-Bir baş ufak soğan 

-Bir Diş sarımsak

Yapılışı:  Bu Karışım hep beraber yoğrulur.Sonra içine baharat olarak yarım çorba kaşığı kimyon konur. Yarım çorba kaşığı tuz, bir çorba kaşığı pul biber, bir çorba kaşığı karbonat, evvelce yoğrulmuş olan kıyma içine katılır ve iyice yoğrulur. Normal kapta bir gece bekletilir ve köfteler kömür mangalında pişirilir.

AYÇİÇEK FESTİVALİ:  Hayrabolu ilçesinde, 1991 yılından bu yana yapılmakta olan Ayçicek Festivali’de ilçenin tanıtılması acısından önemli bir rol oynamaktadır. Her yıl Ağustos ayının, 2. haftasında düzenlenen Ayçicek festivalinde, konserler, yelkenli yarışları, fuarlar, motokros yarışları ve diğer çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Hayrabolu Ayçicek Festivali’ne düzenlenmeye başladığı yıldan bu yana her yıl ilgide giderek artmaktadır.

Hazırlayan/Seyit SÜREN