Yüceer Çorlu'ya Meslek Hastalıkları Hastanesi istedi

Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu'da Meslek Hastalıkları Hastanesi kurulması için kanun teklifi verdi. Tekirdağ'ın ülkemizin en hızlı sanayileşen illerinden biri olduğuna dikkat çeken Y?

GÜNDEM 26.01.2015 16:58:00 0
Yüceer Çorlu

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) PM (Parti Meclisi) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Çorlu’da meslek hastalıkları hastanesi kurulması için TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanlığı’na hazırladığı kanun teklifini sundu. Yüceer, hazırladığı kanun teklifinin gerekçesinde, Tekirdağ, yaklaşık 4 bin 500 imalathane ve fabrikası, 92 maden ve taşocağı tesisi, yaklaşık 200 bini işçi olmak üzere 320 bin çalışanı, 13 Organize Sanayi Bölgesi ve 1 adet Avrupa Serbest Bölgesi ile Türkiye’nin en hızlı sanayileşen il olduğuna dikkat çekti.

YOĞUN İŞ GÜCÜ BULUNUYOR

Yüceer, Tekirdağ’ın binde 25,7 nüfus artış hızıyla, nüfus artış hızı sıralamasına göre 81 il arasından 6. sırada yer aldığına hatırlatarak, sanayi kuruluşlarının ağırlıklı olarak Çorlu ve Çerkezköy’de bulunduğunu kaydetti. Yüceer, “Yoğun istihdam gücü ve göç alan bir il olan Tekirdağ, iş kazaları ve meslek hastalıklarının yoğun olarak görüldüğü illerin başında gelmektedir. 2014 iş cinayetleri raporuna göre Tekirdağ’da 25 işçi hayatını kaybetmiştir. Tamamı önlenebilir bu ölümlerin nedeni, kuralsız çalışma, gerekli güvenlik önlemlerinin alınmamasıdır” dedi.

KALICI HASARLAR VERİYOR

Meslek hastalığı, kişinin yaptığı işin niteliğinden dolayı tekrarlanan bir sebeple veya işin yürütüm şartları yüzünden uğradığı geçici veya sürekli hastalık, bedensel veya ruhsal özürlülük hali olarak tanımlandığını belirten Yüceer, tespit edilmesi çok zor olan meslek hastalıklarının uzun bir dönem sonunda ortaya çıktığına ve kalıcı hasarlar verebildiğine dikkat çekti. Devletin her türlü sağlıklı çalışma koşullarının yaratılmasından sorumlu olduğunun altını çizen Milletvekili Yüceer, çalışanların sağlığı ve güvenliğinin tüm toplumun sağlığı ve güvenliğiyle iç içe olduğunu, ancak, ülkemizde yaklaşık 7 milyonu sanayi sektöründe istihdam edilmek üzere 25 milyon çalışanın yararlanabileceği yalnızca Ankara, İstanbul ve Zonguldak’ta meslek hastalıkları hastanesi bulunduğunu bildirdi.

MESLEK HASTALIKLARINDAKİ SAYI ALDATICI

Türkiye’nin iş kazalarında Avrupa’da 1’inci dünyada 3’üncü sırada olduğunu kaydeden Yüceer, şunları kaydetti: “ILO verilerine göre bütün ölümlerin yüzde 3.9’u iş kazası veya meslek hastalığı sonucu olmaktadır. Dünya nüfusunun yüzde 15’i iş kazası veya meslek hastalıklarına maruz kalmakta; Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tahminlerine göre dünyada her yıl 11 milyon yeni meslek hastalığı vakası meydana gelmekte ve bunların 700 bini hayatını kaybetmektedir. Bizim ülke olarak meslek hastalıklarında ise durumumuz daha da vahim. Türkiye de resmi istatistiklere göre meslek hastalıkları az görünmektedir. Ancak, iş sağlığı ve güvenliği alanının çok önemli bir konusu olan meslek hastalıklarında sayının azlığı aldatıcıdır. Çünkü ülkemizde meslek hastalıklarında tanı bile koyamamakta ve maalesef işçilerimizi meslek hastalıklarından koruyamamaktayız. Oysa tamamı önlenebilir olan meslek hastalıklarının teşhisin geç konulması ya da hiç konulamaması hem sağlık açısından hem de sosyal haklar açısından büyük sorunlara yol açmaktadır.” 

İSTATİSTİKLERİ BİLE TUTULMUYOR

Tekirdağ’da meslek hastalıklarına bağlı ölümlerin yaşandığına ancak işçilerin bu konuda örgütsüz olması ve konu hakkında yeterli bilgi sahibi olmaması, işverenlerin ise önemsememesi sebebiyle gün yüzüne çıkarılamadığın istatistiklerin dahi tutulamadığına vurgu yapan Yüceer, tamamı önlenebilir olan meslek hastalıklarının teşhisinin geç konulması ya da hiç konulamamasının hem sağlık açısından hem de sosyal haklar açısından büyük sorunlara yol açtığını kaydetti.

ERGENE KANSER SAÇIYOR

İşçi ölümleri ve meslek hastalıklarının yanı sıra özellikle çağımızın hastalığı olarak tanımlanan kanserin, Trakya’nın kaderi haline geldiğini belirten Yüceer, bunun da başlıca nedeninin ‘Ergene Nehri’ olduğunu bildirdi.

TÜM TRAKYA’NIN İHTİYACINI KARŞILAYACAK

İş kazaları ve meslek hastalıkları konusunda yetkin birimlerin hızlı bir şekilde oluşturulması gerektiğini kaydeden Yüceer, sanayinin yoğun olduğu Tekirdağ’ın Çorlu ilçesine yapılacak meslek hastalıkları hastanesinin, sadece Tekirdağ ve ilçelerinin değil tüm Trakya Bölgesi’nin bu alandaki ihtiyacını karşılamaya yönelik olacağını ve bölgedeki büyük bir eksikliği de gidermiş olacağını kaydetti.

Marmara Haber