MANDALI'NIN TEKZİPLERİ KABAK TADI VERDİ!

Bir haber yazdık, ardından üç defa objektif yayıncılık anlayışımız gereği, gelen açıklamalara yer verdik. Açıklamalarına yer verildiğinden mi cesaret alındı yoksa başka bir saikle mi değerl

GÜNDEM 20.01.2015 19:26:00 0
MANDALI

BİR HABER YAZDIK ÜÇ AÇIKLAMAYA YER VERDİK

Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın başında bulunduğu Kapaklı Belediyesi’nin imar uygulamaları ile ilgili olarak Marmara Haber bir haber yayımlanmıştı. Ardından söz konusu habere karşılık tam üç kez Belediye Başkanından gazetemize gönderilen açıklamaya noktasına virgülüne dokunmadan yer verip yayınladık. Buna rağmen açıklama üstüne açıklama göndermeye devam eden Sayın Başkanın bu tavrı gazetecilik yapmaya mı heveslendi sorusunu akıllara getirdi?

NE YAZMIŞTIK…

Marmara Haber Gazetesi olarak 2014 Aralık ayının son günlerinde ‘‘Twitter Fenomeni Fuat Avni Kapaklı’ya üs kurdu” başlığıyla yayınlanan haberde ne bir iftira ne bir yorum ne de subjektif bir bilgi bulunuyordu. Nitekim haberimizde yer alan “KapaklıBelediyesinin imar uygulamaları ve rüşvet iddialarını içeren ihbar mektubunun aynızamanda Cumhuriyet Savcılığı’na verilmesi sonrası bu ihbar mektubu Cumhuriyet Savcılığınca dikkate alınarak soruşturma başlatılması söz konusu olmuştu. Tamamen bizim dışımızda gelişmiş, ihbar mektubunu gazetecilik gereği kamuoyuyla paylaşmaktan başka bir amacımız da yoktu ve olamazdı. Adli makamların dahi soruşturmaya değer bulduğu bu derece uç iddiaların yer aldığı bir ihbar mektubunu eğer bir gazete biliyor ve yayınlamıyor ise Basın Meslek İlkeleri gereği o gazetenin gazeteciliğinin de sorgulanmasını gerekir. Çünkü böyle bir mektup dünyanın her yerinde hem de önemli bir haberdir.

ÜÇ KEZ AÇIKLAMA YAPTI

Yine tamamen gazetecilik mesleğinin gereği olarak, bu haberin ardından, müteahhitlerle bir toplantı yapan Kapaklı Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın kendi facebook hesabında yayımladığı fotoğrafı ve 15-20 kişinin içerisinde söylediği sözlerle birlikte yayımladık. Ardından Belediye Başkanı Sayın İrfan Mandalı, yeniden bir buçuk sayfalık bir basın açıklaması yaptı. Bu açıklamayı da yine habercilik gereği ve Sayın Başkanın söz hakkına saygımız gereği noktasına virgülüne dokunmadan ‘Manşet’den yayımladık! Peşine avukatı aracılığı ile bir açıklama daha gönderdi. Bu açıklamaya da ‘Düzeltme ve Açıklama’ başlığıyla gazetemizin yine birinci sayfasında yer verdik. Aradan bir hafta geçti, Başkan Mandalı yeniden, aynı avukatı aracılığı ile bir açıklama daha gönderdi. ‘Tekzip ve açıklama’ başlığıyla bu açıklamayı da yayımladık. Hem de gazetenin birinci sayfasında manşet üstünden verdik!

PUNTOLARI BEĞENMEMİŞ

Önceki gün gazetemizi arayan Belediye Başkanı İrfan Mandalı’nın Avukatı Mehmet Ali Kandemir'den, haberin puntolarını beğenmediği gerekçesiyle aynı ‘tekzip’ metninin, yeniden yayımlanması isteği geldi. Gazetenin birinci sayfasındaki tüm haberler ve yazılar aynı puntoyla yazıldığı halde ve üstelik ‘Mahkeme kararı’ olmadan sadece ve sadece objektif gazetecilik prensibine bağlı kalarak yayımladığımız bir yazıyla ilgili bu kadar yineleme ısrarı, kamuoyunda akıllara şu soruyu getirdi: “Yoksa açılan soruşturmaya karşı adli makamlar etkilemek mi isteniyor?”

BU NEYİN TELAŞI?

Kapaklı Belediye Başkanı Sayın İrfan Mandalı’ya, “bu neyin telaşı?” diye sorarken, bazı bilinmeyenlerin de kamuoyu tarafından bilinmesinin zamanının geldiğini düşünüyoruz. Kamuoyunun bilmesini isteriz ki ‘tekzip’ diye gönderilen metinleri ve açıklamaları hiçbir mecburiyetimiz olmamasına rağmen yayımlamış olmamız Marmara Haber’in yazdığı haberlerin arkasında olmadığını göstermez. Aksine, ‘cevap hakkına saygı’ prensibine sadakatini ve öz güveni gösterir. Savcılığa verilen bir ihbar mektubunun, benzerinin elde edilmesi sonrası, hiçbir yoruma ve sorgulamaya yer verilmeden yayımlanması tamamen haberciliğe verdiğimiz önem ve değerdendir.

Bu vesileyle konuyla ilgili sevgili okuyucularımızı ve kamuoyunu bilgilendirir, kamuoyunun haber alma hakkını her zaman koruyacağımızın ısrarında ve kararlılığında olduğumuzun bilinmesini isteriz. Son olarak, Yargıtay’da bekleyen davaların sonuçlarını da aynı şekilde, hiçbir ön yargıya mahal vermeden yayımlayacağımızı da aynı kararlılıkla buradan anons etmeyi gazeteciliğin gereği olarak kamuoyumuza ve okuyucularımıza saygıyla duyururuz. Bu arada bu yazıyı kaleme almamıza neden olan Sayın Başkan’ın ‘Punto’ ile ilgili ısrarına karşılık, şu soruyu sorarak bitirmek istiyoruz: Puntoları yüzde kaç büyütelim.?

Marmara Haber