Osmanlıca ajanda basıldı

Osmanlıca eğitimin zorunlu hale gelmesinin tartışıldığı şu günlerde Osmanlıca Ajanda dikkat çekti. Kapağından içerisindeki tüm yazı ve rakamlara varıncaya kadar Osmanlıca hazırlanan 2015 ajandas?

GÜNDEM 18.01.2015 14:23:00 0
Osmanlıca ajanda basıldı

Liselerde seçmeli ders olarak okutulan Osmanlıca’nın ‘Zorunlu’ dersler kapsamına alınmasına yönelik Milli Eğitim Şurası alt komisyonunda karar alınmasından beri Türkiye’de hızlı bir Osmanlıca furyası esmeye başladı. Son olarak Osmanlıca ajanda basıldı!

 

 

OSMANLICA EĞİTİM TARTIŞMALARI

Liselerde seçmeli ders olarak okutulan Osmanlı Türkçesi'nin 'zorunlu' dersler kapsamına alınması Milli Eğitim Şurası alt komisyonunda kabul edilmesi tartışmaları beraberinde getirdi. Bazı eğitimciler, 'yeni nesil dedesinin mezar taşında ne yazdığını bile okuyamıyor' sözleriyle Osmanlıca eğitimin zorunlu hale gelmesini savunurken, bazı eğitimciler ise ‘Seçmeli’ ders olarak kalmasını savundu. Bu arada hükümetin öncülüğünü yaptığı kesimler Osmanlıca eğitimle ilgili adımlar atmaya başladı. Ak Partililer, çeşitli yerlerde Osmanlıca eğitim programları bile başlattı. Bunlardan birisi Çerkezköy’de Ak Parti İlçe Başkanlığı tarafından devam ediyor. Yine Çerkezköy Halk Eğitimi Merkezi, geçen yıldan beri Osmanlıca eğitimler veriyor.

 

 

AJANDASI ÇIKTI

Osmanlıca eğitimin tartışıldığı şu günlerde Osmanlıca ile hazırlanan ajanda hayatımıza girdi bile. Tekirdağ’da birçok vatandaşın elinde Osmanlıca olarak hazırlanan ajanda bulunuyor. Osmanlıca Eğitim ve Kültür Dergisi’nin hazırladığı 2015 yılı ajandaları elden ele dolaşmaya başladı bile. Ajanda’nın kapağı başta olmak üzere tüm sayfalarının sayı ve tarihleri Osmanlıca hazırlanırken, ajandanın içerisine çeşitli atasözleri ve alıntılar da Osmanlıca ile yazıldı.

HADİS’İ ŞERİF OSMANLICA YAZILDI

Osmanlıca ajanda da başta Hz. Peygamber’in hadis-i şerifleri olmak üzere, çeşitli atasözleri ve şiirler Osmanlıca kelimelerle yer buldu. Hz. Peygambere ait, “İman etmedikçe Cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe de iman etmiş olamazsınız.”sözlerinin Osmanlıca yazıldığı ajanda da ayrıca, Arif Nihat Asya’nın ‘Bayrak’ şiirine de Osmanlıca kelimelerle yer verildi. Ajanda da İngiliz, Çin atasözleri ve Mehmet Akif Ersoy, Jean J.Rousseu gibi isimlerin sözleri de Osmanlıca olarak yer aldı. Ajanda’nın son sayfasında ise Türkiye haritası bulunuyor. Haritada illerin isimleri de Osmanlıca kelimelerle yazılı. Ajanda da ayrıca Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın ‘Neden Osmanlıca’ başlığında bir yazısına da yine Osmanlıca ile yer veriliyor.

Haber/Abdulhamit ALBEZ