Trakya'nın ilk eski eser laboratuarı kuruldu

Edirne'de Trakya Kalkınma Ajansı destekli ve Edirne İl Kültür Müdürlüğü organizasyonunda kent müzesi bünyesinde, Trakya'nın ilk ve tek eski eser restorasyon ve konservasyon laboratuvarı açılıyor.

GÜNDEM 18.01.2015 14:07:00 0
Trakya

TRAKYA’DA TEK OLACAK

Ocak ayı içerisinde açılışı yapılması planlanan laboratuvarda, ahşap eser bakım ve uygulamalı eğitim çalışması, metal eser bakımı, toprak ve cam eser uygulamalı eğitim çalışması, mimari ve taş eserler eğitim çalışması ve mezar taşları bakımları yapılacak.

Trakya Kalkınma Ajansı destekli ve 282 bin TL bütçeli Edirne Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarı çalışmalarına başlanırken, Trakya’da tek olma özelliği taşıyan laboratuvarda zamanla eskiyen ve yıpranan tarihi eserlerin restorasyonu, temizliği ve bakımının yapılacağı belirtildi. 

TARİHİ DEĞERLERİMİZİN RESTORASYON VE KONSERVASYONLARI YAPILACAK

Laboratuvarda müzedeki eserlerin dışında, Selimiye Camii Kündekari kapıları, Selanik Atatürk evinden gelen dolaplar, altın varak ayna, rahleler, Edirne kari dolaplar, tavan göbekleri ve sandıkları olmak üzere toplam 60 ahşap, Edirne genelinde mevcut Hazirelere ait toplam 70 adet Osmanlı dönemi mezar taşının konservasyon ve restorasyonu yapılırken, bin 600 adet sikke, 25 adet lüle temizliği ile bir çok metal, cam ve seramik eserin temizlik, restorasyon ve konservasyonları gerçekleştirildi.

Trakya’nın tek eski eser konservasyon ve restorasyon laboratuvarı olan Edirne Müzesi Restorasyon ve Konservasyon Laboratuvarının resmi açılışının Ocak ayı içerisinde yapılması planlanıyor. 

Marmara Haber