TRAKYAKA'nın 2015 programı Çerkezköylüler'e anlatıldı

Trakya Kalkınma Ajansı Çerkezköy'de 'Mali Destek Programı Yatırım Proje Hazırlama VE Bilgilendirme' semineri verdi…

GÜNDEM 16.01.2015 15:46:00 0
TRAKYAKA

Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) 2015 Yılı Mali Destek Programı tanıtım toplantılarını sürdürüyor. Trakya’daki tanıtımları kapsamında dün de 10 Milyon TL bütçesi olan 2015 Yılı Mali Destek Programı Çerkezköy’de anlatıldı.

Çerkezköy Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda Kamu kurum ve kurululuşları olmak üzere özel sektör ve sivil toplum kuruluş yönetici ve yetkilileri Mali Destek Programı kapsamında bilgilendirildi.  Trakya Kalkınma Ajansı  Program Yönetim Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu tarafından yapılan bilgilendirme toplantısında, Trakya genelinde sosyoekonomik kalkınmayı sağlamak için girişimcilik ve yatırımcılık kültürünü oluşturulmasının zorunlu olduğunu ve  bu nedenle işletmelerde de bölgede yenilikçi kültürünün geliştirilmesinin gerektiğine dikkat çekildi.

BAŞVURULAR 13 MART’TA SONA ERECEK

Mali Destek Programları yatırım projesi bilgilendirme seminerinde  konuşan Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetim Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu, 2015 Yılı Mali Destek Programları için teklif çağrısında bulundu. Habiboğlu, “Üç başlık halinde ilan edilen programlar için 14.01.2015 tarihinden itibaren başvuru kabulüne başladı.  Mali Destek Programı Projesi ile ilgili proje başvuruları 13 Mart 2015 saat 23.00’e kadar KAYS üzerinden (KAYS: Kalkınma Ajansları Yönetim Sistemi), 20 Mart 2015 Cuma günü saat 18.00’e kadar matbu olarak elden kabul edilecek.”dedi.

 

BU TRAKYA’DAKİ 5. MALİ DESTEK PROGRAMIDIR

 2015 Mali Destek Programı’nın Trakya’da 5. program olduğunu hatırlatan  Habiboğlu,“Trakya Kalkınma Ajansı, hazırlamış olduğu TR21 Trakya Bölge Planı önceliklerine göre oluşturduğu  bu beşinci mali destek programıdır. İktisadi Kalkınma, Küçük Ölçekli Altyapı ve Sosyo-Ekonomik Kalkınma başlıkları altında duyurulan programlar aracılığıyla bölge paydaşlarına 10 milyon TL tutarında hibe desteği sağlanması planlanıyor. Bu İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 4 milyon TL, Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı kapsamında 4 milyon TL ve Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 2 milyon TL destek sağlayacaktır.”

KOBİ’LERE 500 BİN TL’YE KADAR HİBE DESTEĞİ

Kar amacı güden kuruluşlara yönelik olarak hazırlandığını belirten İktisadi Kalkınma Programı ile KOBİ’lere de destek sağlanması amaçlandığını söyleyen Habiboğlu, “Ajansımız başarılı bulduğu KOBİ projelerine de 4 milyon TL geri ödemesiz destek imkânı sunuyor. Beşinci teklif çağrısı kapsamında bu kurumlara proje başına sağlanacak desteğin alt limiti 100 bin TL olurken, üst limiti ise 500 bin TL olarak belirlendi. İktisadi Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında başvuracak kar amacı güden kuruluşlar proje bütçesinin yüzde 50’sini karşılamak zorundalar. Trakya Bölgesi’nde üretimde katma değer artışının sağlanması, turizm sektöründe yenilikçi uygulamalarla hizmet kalitesi, pazarlama, kümelenme ve işbirliklerinin geliştirilmesi ve temiz üretime geçişin sağlanması amacıyla oluşturulan programa KOBİ’lerden de ilgi bekliyoruz.”diye konuştu.

KÜÇÜK ÖLÇEKLİ ALTYAPI PROJELERİ’NİN ÜST LİMİTİ 750 BİN TL OLACAK

Trakya Kalkınma Ajansı Program Yönetimi Birimi Uzmanı Uğur Berkay Habiboğlu, Trakya Kalkınma Ajansı mali destek programlarıyla başta mahalli idareler olmak üzere kar amacı gütmeyen kurumların altyapı projeleri için de 4 milyon TL’lik bir program hazırlandığını hatırlatarak, şöyle devam etti: “Teklif çağrısına çıkılan Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı ile yapılacak altyapı yatırımlarıyla bölgenin sosyo-ekonomik yaşam seviyesi ve imkânlarının geliştirilmesi amaçlanıyor. Bu program sayesinde proje sahipleri proje bütçelerinin yüzde 75’e kadar olan kısmını hibe olarak Ajans’tan alabiliyor. Program kapsamında yapılacak proje başvurularına verilecek hibenin alt limiti 100 bin TL, üst limiti ise 750 bin TL olacak. Küçük Ölçekli Altyapı Mali Destek Programı’na Mahalli İdareler (İl özel idareleri, köy muhtarlıkları, mahalli idare birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları(valilikler, kaymakamlıklar, bakanlık veya bağlı ya da ilgili bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı ya da ilgili kurum, kuruluş, merkez, enstitü ve başkanlıklar vb.), organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, birlik ve kooperatifler, üniversiteler (Üniversitelere bağlı uygulama ve araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları(TOBB’a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar) başvurabilecekler.”

SOSYO-EKONOMİK KALKINMA MALİ DESTEK PROGRAMI PROJELERİ YÜZDE 90’A KADAR DESTEKLENECEK

Uğur Berkay Habiboğlu, Kar amacı gütmeyen kurumların yararlanabildiği bir diğer destek programının ise Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı olduğunu kaydetti. Habiboğlu bununla ilgili olarak ise şöyle dedi: “Programda bölgede işbirliği ve dayanışma kültürünün güçlendirilmesi, dezavantajlı kesimlerin bölgede istihdam edilebilirliğin arttırılması, bölgede girişimcilik ve yenilik kültürünün geliştirilmesi hedeflenirken başarılı proje sahipleri Ajanstan toplam maliyetlerinin yüzde 90’ını hibe desteği olarak alma fırsatı bulabiliyor. Toplam 2 Milyon TL bütçesi bulunan Sosyo-Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programına başvuracak yararlanıcıların alacağı desteklerin alt limiti 25 bin TL, üst limiti ise 300 bin TL olacak. Programa Mahalli  İdareler (İl özel idareleri, belediyeler, muhtarlıklar, mahalli idare birlikleri), diğer kamu kurum ve kuruluşları(valilikler, kaymakamlıklar, bakanlık veya bağlı ya da ilgili bölge, il ve ilçe müdürlükleri, bakanlıklara bağlı ya da ilgili kurum, kuruluş,  merkez, enstitü ve başkanlıklar vb.), üniversiteler (Üniversitelere bağlı uygulama ve  araştırma merkezleri, fakülteler, yüksekokullar, enstitüler), kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları(TOBB’a bağlı odalar ve borsalar, esnaf ve sanatkârlar odaları, meslek odaları ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar), sivil toplum kuruluşları(vakıflar, dernekler, sendikalar ve bunların bir araya gelerek oluşturdukları üst kuruluşlar),organize sanayi bölgeleri, küçük sanayi siteleri, birlik ve kooperatifler başvurabilecekler.”

TRAKYA’DA BUGÜNE KADAR 65 MİLYON TL’LİK BİR KAYNAĞI HAREKETE GEÇİRDİK

2015 Yılı Mali Destek Programları hakkında detaylı bilgiler veren Habiboğlu, “Trakya Kalkınma Ajansımız Trakya Bölge Planı’nda belirlenen hedeflerin gerçekleştirilmesine yönelik işbirliği, farkındalık oluşturma, araştırma-geliştirme, yatırım ortamını iyileştirme çalışmaları ile birlikte bölgemizde yer alan kamu, özel sektör ve sivil toplum örgütlerinin kalkınma sürecine katılımlarını desteklemek üzere mali destekler sağlamaktadır. Bu kapsamda geçtiğimiz yıllardan bugüne yaklaşık 37 milyon TL’lik bir tutarı yapılan sözleşmeler ile yararlanıcılara hibe olarak aktarmaya devam ediyoruz. Ajansımızın sağladığı bu hibeler ile birlikte yararlanıcıların projeler kapsamında harcadıkları eş finansman rakamları ile bölgede 65 milyon TL’nin üzerinde bir kaynak hayata geçirilmiş oldu. Bu mali kaynaklar somut elde edilen çıktılar olarak gözükse de bu süreçte elde edilen en önemli unsur kurum ve kuruluşlarda proje kültürünün geliştirilmesidir.”

BÖLGEDE TURİZMİN GELİŞTİRİLMESİ TEMEL ÖNCELİĞİMİZ

Trakya bölgesinde turizmin gelişmesinin temel öncelikleri olduğunu da vurgulayan Habiboğlu, “Trakya bölgemiz genelinde turizmin geliştirilmesi temel önceliklerimizden biridir. Bu doğrultuda hazırlanan kapsamlı raporlar sonrası kaynakların daha etkili kullanılmasını sağlamak amacı ile turizm sektörüne bu yıl çıktığımız iki programda da öncelik veriyoruz. Bölgede turizmin dört mevsime yayılması ve konaklama sürelerinin arttırılması, turizm altyapısının iyileştirilmesi ve turizm aktivitelerinin çeşitlendirilmesine yönelik projeler bekliyoruz. Özel sektör projelerinde yenilikçi ve katma değer oluşturan projelere öncelik veriyoruz.”dedi.

YENİLİKÇİ PROJELER HEDEFLENİYOR

Bölgede mevcut üretimlerinde farklılaşmaya giderek katma değer oluşturan, bölgesel markalar ortaya çıkaran,  üretimde işbirliklerini geliştiren, temiz üretime dönük projeler temel öncelikleri arasında olduğunu anlatan Habiboğlu, “Potansiyel başvuru sahiplerini önümüzdeki dönemde proje fikirleri hakkında görüş almak üzere Ajansımıza davet ediyorum. Bunun yanında bu yıl yine oluşturacağımız teknik destek masası ile de projesini belirli bir düzeye getirmiş proje sahiplerine proje içeriği konusunda üç ilde teknik destek sağlayacağız. Yine bu süreçte proje döngüsü yönetimi eğitimlerini devam ettirerek özgün projeler üretilmesini sağlamayı amaçlıyoruz. Bölgemizin gelişmesi adına paydaşlarımız tarafından hazırlanacak örnek projeler ile kalkınmanın sürdürülebilir ve kalıcı bir zeminde yürütülmesi temel beklentimizdir.”ifadelerini kullandı. Habiboğlu Trakya Kalkınma Ajansı tarafından kabul edilen prıjelerin 6 ile 9 ay içinde uygulamaya geçilmesi gerektiğini vurguladı.

Haber/Seyit SÜREN