Trakya'daki il,ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

KÜLTÜR SANAT 15.01.2015 11:39:00 0
Trakya

TRAKYA’NIN TURİZM KENTİ MARMARAEREĞLİSİ

Bugün sizlere Tekirdağ’ın kıyı kentlerinden Marmaraereğlisi ile yazı dizimize devam ediyoruz. Trakya bölgesinde son yıllarda yerli turizmin en önemli kenti haline gelen Marmaraereğlisi ilçesi, yaz aylarında nüfusu 300 bini aşıyor.İlçenin 2 dönemdir Belediye Başkanlığını yapan çalışkan Belediye Başkanı İbrahim Uyan ilçesini çok daha ileri düzeye getirmek için büyük bir çalışma sergiliyor.İlçenin gelişimi için her kesimi ilçenin gelişimine katkı sağlaması için yürüttüğü çalışmalarda takdir görüyor.Marmara denizi kıyısında bulunan Marmareereğlisi halkının önemli geçim kaynağı  sırasıyla balıkçılık, tarım, hayvancılık,sanayi  ve liman taşımacılığıdır.Belediye Başkanı İbrahim Uyan göreve geldiği günden bu yana ilçenin daha modern bir kent yapısına bürünmesi yolunda önemli çalışmalar yaparak ilçenin her geçen gün büyümesiyle özellikle turizm yatırımcılarının da ilgisini çekerek cazibe merkezi olmuştur.Ancak son aylarda Marmaraereğlisi halkı ilçeye kurulmak istenen kömürlü termik santralleri konusunda büyük bir tedirginlik yaşıyor ve ilçeye  kömürlü termik santral kurulmasını kesinlikle istemiyorlar.  Belediye Başkanı Uyan, Kömürlü santrallerin kurulmasıyla ilçede yaşamın büyük bir tehlike altında olacağı ve turizm başta olmak üzere ilçe halkının geçim kaynaklarından tarım ve hayvancılığında yok olacağını,  ve bu konuda gerekli girişimleri yaptıklarını ve kömürlü termik santral kurulmaması için de kamuoyu oluşturduklarını ve konuyu bölge milletvekilleriyle görüşerek Büyük Millet meclisi gündemine taşıyacaklarını belirtti.

HER MEVSİM BALIK BULMAK MÜMKÜN

Marmaraereğlisi’ne yolunuz düştüğünde mutlaka sahilde bulunan balıkçılara uğrayın. Burada her mevsim günlük çeşitli taze balık bulmanız mümkün. Yakın bölge halkının canı balık çektiğinde ilk haklına gelen yer Marmaraereğlisi oluyor. Nedeni ise burada her mevsim çeşitli balık bulunuyor olması. Marmaraereğlisi halkı’da dışarıdan konukları geldiğinde onları sahildeki balıkçılarda ağırlayarak balık yemeden göndermemeleri ise ne kadar konuk sever olduklarının bir kanıtı olduğunu gösteriyor.

MARMARAEREĞLİSİ COĞRAFİ KONUMU

Marmara Ereğlisi ilçesi coğrafi konumu açısından İstanbul iline 90 km., Tekirdağ iline 38 km. Çorlu’ya 28 kilometre uzaklıkta olup, İstanbul iline doğru 11 km. olmak üzere toplam 32  km. uzunluğunda sahil şeridi ve plaj niteliğindeki kumsal kıyı yapısı, kısmen de yar niteliğinde sahil yükseltileri mevcuttur.Yüzölçümü 182 km2 olan ilçenin arazisi genelde tarıma elverişli topraklardan oluşmaktadır. İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, sanayi, turizm ve balıkçılığa dayalıdır. İlçenin tarımsal potansiyelini oluşturan 158 bin dekar arazide tarımsal faaliyetler yapılmaktadır. Tarım genelde makineli olmak üzere hububat ve ayçiçeği ağırlıklıdır. Bunun dışında karpuz ve kavun üretimi diğer ürünler arasındadır. İlçenin sahilleri balık türü bakımından oldukça zengindir. Kıyılarında tekir, barbunya, kılıç, kolyoz, uskumru, palamut, torik, istavrit, sardalya, sinarit, levrek, midye, kalamar gibi deniz mahsullerini her mevsim bulmak mümkündür. Ulaşım kolaylığı, uygun iklim şartları, tarihi zenginlikleri, doğal güzellikleri renkli ve pırıl pırıl pırıl kumsalı masmavi denizi yaz tatilini geçirmek isteyen turistler için bulunmaz eşsiz bir fırsattır.İlçenim yaklaşık 30 km. sahil şeridinde bir çok otel, içkili ve içkisiz lokantalar, bar, kafeterya, diskotek, kamping yerleri, halk plajları yerli ve yabancı turiztlere hizmet vermektedir. İlçe deniz yolu itibari ile de önemli bir konumdadır. Şehir merkezinde mevcut 3 iskele ve liman tesisinde yük gemileri için yeterli hizmet verebilmektedir. Yap-İşlet-Devret modeli ile yapılan Kaptan Demirçelik A.Ş.’ye ait liman tesislerinde orta ve daha büyük ölçekli çeşitli yük gemileri yanaşabilmekte ve yükleme-boşaltma yapabilmektedir.

Hazırlayan/Seyit Süren