Trakya'daki il,ilçe ve beldelerimizi tanıyalım...

KÜLTÜR SANAT 13.01.2015 13:24:00 0
Trakya

TRAKYA’NIN TARİHİ VE DOĞA KENTİ SARAY

Dört gün süren Çerkezköy’ün ardından bugün Tekirdağ’ın bir başka ilçesi Saray’a geçiyoruz. Saray son yıllarda gelişmeye başlayan Trakya’nın tarih ve doğa zenginliğine sahip olduğu kent. Saray Halkı’nın büyük bir çoğunluğunu yerli halkı oluşturmaktadır. Son yıllarda çok az miktarda da göç almış olmasına rağmen genellikle köylerinde kent merkezine göç olmuştur. Sevecen insanların yaşadığı bir kent olan Saray, Bulgar ve Yunan işgaline uğramış ve halkı işgal altındayken çok zülüm görmüştür. Saray ‘da küçük ölçekli birkaç sanayi kuruluşu bulunmaktadır. Genellikle Tarım ağırlıklı bir kent olan Saray Trakya bölgesinde tarımın en iyi yapıldığı ve hasadın yüksek olduğu bir yerdir. Genellikle  tarımda Buğday ve Ayçiceği ağırlıklıdır. Saray ilçesi bahçe sebzeciliğinde de bölgede önemli yere sahiptir.Saray Ayni zamanda kuzey’inde Karadenize kıyısı olan bir ilçe olması nedeniylede özellikle yaz aylarında yerli turizmin de söz sahibi olan önemli bir kentidir.

Saray’ın Tarihçesi

Saray’da bulunan Güneşkaya ve Güngörmez mağaralarında paleolitik ve kalkolitik yerleşme izlerine rastlanılmıştır. Bu bakımdan Tekirdağ’ın en eski yerleşme alanlarındandır.

M.Ö. 525 tarihinde Pers Hükümdarlarından Keyhüsrev’in oğlu Keykavus (Kambiz), Ordusunu Bakak Soyhan komutasında Trakya’ya göndermiştir. Bakak Soyhan, ordusu ile Saray civarındaki Bahçeköy’e yerleşmiştir. Köy yakınında Sunolar isimli bir kasaba inşa ettirmiştir. Rivayete göre oğlu Mirza Demirhan için Istranca eteklerinde bir saray yaptırmıştır. İlçenin adının bu saraydan geldiği sanılmaktadır.

1362 YILINDA OSMANLI TOPRAKLARINA KATILDI

Saray,uzun yıllar Bizans egemenliğinde kaldıktan sonra 1362 tarihinde, Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı’nın iki başkenti Edirne ve İstanbul yolu üzerinde bulunan Saray bu dönemde önem kazanmıştır. Yerleşim alanı 1527 yılında Ayaz Mehmet Paşa tarafından bugünkü merkezine taşınmıştır.18 yüzyılda Cengiz Han soyundan gelen Kırım Hanları Saray’da sürgün hayatı yaşamışlar ve bunlardan bazıları Ayazpaşa Camisi’nin avlusuna gömülmüşlerdir.

1916 YILINA KADAR EDRİRNE İLİ VİZE KAZASINA BAĞLI KALDI

1916 yılına kadar Edirne Vilayeti Kırkkilise (Kırklareli) Sancağı Vize kazasına bağlı idi. 1916 yılında Kırkkilise sancağına bağlı bir ilçe oldu. 1920 yılında Yunan işgaline uğramış ve işgal sırasında saray halkı büyük bir zülüm görmüştür. işgalden 1 Kasım 1922 de kurtarılmıştır.

1937 YILINDA TRAKYA MANEVRALARI SIRASINDA ATATÜRK SARAY’I ONURLANDIRDI

Ulu Önder Atatürk 18 Ağustos 1937 de Trakya Manevraları sırasında İlçemizi onurlandırmıştır. Ziyaretin anısına 1981 yılında anıt yaptırılmıştır. Her Yıl 18 Ağustos tarihinde Atatürk’ün Saray’a gelisi şimdiki Belediye Binasının yanında konakladığı yerde törenlerle kutlanmaktadır.

Saray, Trakya'da İstanbul, Kırklareli ve Tekirdağ illerinin kesişim noktasındadır.Tekirdağ'ın Karadeniz'e kıyısı olan tek ilçesidir. Yüzölçümü 615 km2'dir.

Hazırlayan / Seyit SÜREN