Edirne'de öğrencilere verem anlatıldı

68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası kapsamında verilen seminerde Edirne'de verem hastalığı öğrencilere anlatıldı.

GÜNDEM 9.01.2015 11:45:00 0
Edirne

VEREM HAFTASI KUTLANIYOR

68. Verem Eğitimi ve Propaganda Haftası dolayısıyla Edirne Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonunda Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Cem Terzi tarafından öğrenci, öğretmen ve idarecilerine yönelik eğitim verildi.

Sağlık Meslek Lisesi öğrencilerine yönelik düzenlenen eğitime konuşmacı olarak katılan Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Terzi, Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu söyledi. Mikrop enfekte olanların yüzde 10’unun yaşamlarının bir döneminde vereme yakalanacaklarını kaydeden Dr. Terzi, "Her yıl 9 milyon kişi verem hastalığına yakalanmaktadır. 2010 yılında, dünya genelinde 1,5 milyon tüberkülozdan ölüm kaydedilmiştir. Dünyada bir tek etkene bağlı olması ve tedavisinin olmasına rağmen en çok ölüme yol açan hastalıktır. Ülkemizde yılda yaklaşık 16 bin yeni verem hastası ortaya çıkmaktadır. Hastaların yaklaşık yüzde 64’ünde akciğer tüberkülozu varken, yüzde 36’sında akciğer dışındaki organlar, lenf bezleri, akciğer zarı, kemik, böbrek, beyin tutulmuştur. Ülkemizde 2011 yılı tedavi başarısı yüzde 90’dir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesinde yer alan 53 ülke arasında başarı sırasında Türkiye 3. sırada yer almaktadır. Bacille Calmentte Guerin (BCG) verem aşısı, özellikle çocuklarda kanla yayılan ve öldüren verem hastalığını önlemede çok etkilidir. Ülkemizde BCG aşısı doğumdan sonra 2. ayını bitiren bebeklere Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır" dedi.

HEDEF HASTALARIN YÜZDE 85’İNİN TEDAVİSİ

Türkiye’de DSÖ’nün önerdiği Doğrudan Gözetimli Tedavi Stratejisi (DGTS) çevresinde veremle savaş yürütüldüğünü kaydeden Dr. Terzi, DSÖ’ nün hedefinin hastaların yüzde 70’inin bulunması ve bu hastaların yüzde 85’inin başarı ile tedavi edilmesi olduğunu ifade etti.

Marmara Haber