Kömür madeninde bir kişi hayatını kaybetti

Edirne'de bulunan bir kömür madeninde, halatların kopması sonucu vagonların arasında sıkışan bir madenci feci şekilde hayatını kaybetti.

GÜNDEM 5.01.2015 11:19:00 0
Kömür madeninde bir kişi hayatını kaybetti

Kaza, Edirne’nin Uzunköprü ilçesinin Karapürçek köyü yakınlarında bulunan bir kömür madenin meydana geldi. İddiaya göre, özel bir şirkete ait olan kömür madeninden çıkmak üzere olan madenci Ahmet Arslan (43), halatların kopması sonucu kömür dolu vagonların arasında sıkışarak, olay yerinde feci şekilde can verdi. Olay yerine gelen Jandarma ve 112 ekipleri tarafından Arslan’ın cansız bedeninin Uzunköprü Devlet Hastanesi morguna kaldırıldığı bildirildi.

Jandarma ekiplerinin olayla ilgili soruşturması sürüyor.

İHMAL İDDİASI

Öte yandan maden kazasında hayatını kaybeden Ahmet Arslan’ın mesai arkadaşları, maden ocağında ihmaller zinciri yaşandığını ileri sürdü. 

Arslan’ın mesai arkadaşları ve ağabeyi Yılmaz Arslan, kazada ihmallerin olduğunu belirterek, kopan çelik halatın 6 ayda bir değişmesi gerektiğini ancak değiştirilmediğini ileri sürdüler. 

Uzunköprü ilçesine bağlı Yağmurca köyünde yaşayan Ahmet Arslan’ın ağabeyi Yılmaz Arslan, dün acı haberi aldıklarında hemen kardeşinin çalıştığı madene gittiklerini söyleyerek, “Kardeşim iş kazasından sonra dışarı çıkarılmıştı ve battaniye üstünde örtülüydü. Jandarmayı bekledik, 2 saat sonra geldi. Kaza, son vardiyada çıkarken halat kopması sebebi, kardeşimde arkadaymış. Arkada kalınca vagonlar eziyor onu. Kardeşim 20 yıldır orada çalışıyordu. İş arkadaşlarından duyduğum kadarıyla ocak üretim olarak değil de tahkimat olarak çalışıyormuş. Halatın bozuk olmasından dolayı ihmal var. Normalde 6 ayda bir halatın değişmesi gerekiyormuş ama 4 yıldır aynı çelik halat üstündeymiş. Şikayetimiz olacak, yasal olarak başvurularımızı yapacağız” dedi.

MADENDE EN UFAK BİR ECZA DOLABI BİLE YOKTU

Kazanın yaşandığı madende çalışan ve kaza anında olay yerinde olan madenci Yılmaz Küçükköse ise, yaklaşık 2,5 yıl önce benzer bir olay yaşandığını ve halatın koptuğunu dile getirerek, “2,5 yıl önce yine aynı şekilde halat kopması sonucu yine böyle bir kaza madende gerçekleşti. O dönemden beri halat hiç değişmedi. Halat zaten eski, çürük bir halattı. İş güvenliği açısından büyük bir ihmallik var. Maden üretim yapmıyor gibi gözüküyormuş ama üretim yapılıyordu. Kömür çıkıyor, faaliyette. Kaza sırasında beraberdik. Ben halatın ön tarafındaydım. Toplam 5 kişiydik ve sırasıyla arka arkaya duruyorduk. Halat kopunca ben en önde olduğum için bana bir şey olmadı. Diğer 3 arkadaştan sıyırdı ama sondaki rahmetli olan arkadaşımızı vagonlar üzerinden çiğnedi. Ocağın kaçak olduğu gibi bir durum var. Onu araştırırlar herhalde. Çalıştığımız madende iş güvenliği diye bir şey yoktu. Hiçbir şey yoktu. En ufak bir ecza dolabı bile yoktu. Birisinin kafası patlasa bir oksijen suyu bile yoktu yani” diye konuştu.

İHMAL VAR, HALAT DEĞİŞTİRİLMEDİ

Madenci Yücel Rusçuk da, mesailerinin bitimi sonrası dışarı çıkmak üzereyken feci kazanın yaşandığını belirterek, “İş bitimi sonrası dışarı çıkarken halatın kopması sonucu kaza meydana geldi. İhmal var. Halatın değiştirilmediği ortada zaten, halat değiştirilmedi. Daha öncede böyle bir kaza olmuştu ama ondan sonra da yine halat değiştirilmedi. 6 ayda bir değişmesi gerektiği halde halat değişmedi” dedi.

Arslan’ın cenazesi, İstanbul Adli Tıp Kurumu’ndan ailesi tarafından teslim alınarak, bugün ikindi namazına müteakip Yağmurca köyü mezarlığına defnedildi. Maden ocağında yaşanan kazada hayatını kaybeden Arslan’ın eşi Eylem Arslan ve çocukları Mehmet, Timur ve Müzeyyen Arslan da gece boyunca baba evlerinde komşu ve akrabalarının taziyelerini kabul etti.

İha