Cumhuriyet şehidi Kubilay anıldı

Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çerkezköy Şubesi önceki gün Devrim Şehidi Kubilay'ı anma etkinliği düzenledi.

GÜNDEM 29.12.2014 19:43:00 0
Cumhuriyet şehidi Kubilay anıldı

DEVRİM ŞEHİDİNE ANMA PROGRAMI

Saat 19.30’daki anma etkinliği saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Atatürkçü Düşünce Derneği Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan yaptığı konuşmada Atatürk Türkiye’sinde yaşanan ‘Kubilay’ katliamının tarihe kara bir leke olarak geçtiğini söyledi.

Başkan Dündar şunları kaydetti: “Bu gün burada Cumhuriyet Şehidimiz Kubilay’ı anmak için bir araya geldik. Adı Mustafa Fehmi Kubilay, Giritli bir ailenin çocuğu. Kubilay bir öğretmen.Cumhuriyet öğretmeni.1930 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde askerlik görevini yapıyor.O sırada 24 yaşında.Yedek subaylığını yapmakta olan  bu genç insan 23 Aralık 1930’da Menemen’de şeriat isteyen Cumhuriyet karşıtı yobazlar tarafından çıkarılan isyanı bastırmak için bir manga asker ile olaya müdahale etmek için görevlendirilmiştir.Olayda ayağından vurularak yaralanan Kubilay’ın daha sonra başını bıçakla kesip gövdesinden ayıran yobazlar kesik başı bir sopaya takıp gezdirmişlerdir.Olay arkadan yetişen askeri birlikler tarafından şiddetle bastırılmıştır. Atatürk Türkiye’sinde iğrenç bir olay yaşanmıştı. Kurulan harp divanı yobazlara gereken cezayı verdi. Yobazların çoğunun yaşamı idam sehpasında noktalandı.”

MENEMEN OLAYININ İZLERİ HİÇ SİLİNMEDİ

ADD Başkanı  Dündar Orhan, bu olayın genç Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci irtica olayı olarak tarihe geçtiğini belirterek, “Menemen olayının izleri toplumsal bellekten hiç silinmedi.23 Aralık Cumhuriyet tarihinin en önemli günlerinden biridir. Kubilay, ‘Devrim Şehidi’ olarak simgelendi.”dedi.

CUMHURİYET’E HEPİMİZ SAHİP ÇIKMALIYIZ

Başkan Dündar Orhan’ın konuşmasının ardından devrim Şehidi Kubilay’ın Şehit edilişini anlatan bir slayt gösterisi sunuldu. Ardından da Aynur Tutkun Kubilay ile ilgili şiir okudu. Sonra Münevver Güçlü adında 78 yaşındaki bir kadın Atatürk’ün kurduğu Cumhuriyet’e her  Türk vatandaşının sahip çıkması gerektiğini ve Türkiye Cumhuriyeti gibi dünyada  güzel hiçbir ülkenin bulunmadığını söyledi. Bu cumhuriyetin kolay kurulmadığını, bir çok bedel ödendiğini her kesin ülkesine sıkı sıkı bağlanarak sahip çıkmasını isteyen Güçlü, hiçbir zaman ülkenin bölünmesine ve rejimin değiştirilmesine izin verilmemesini istedi. Münevver Güçlü, “2015 yılında da böyle Kubilaylar’ın , Atatürkler’in olmasını diliyorum. Bu ülke hepimizin. Türkiye’yi parçalamak isteyenler var onlara bu fırsatı vermeyeceğiz. Bu ülke ilelebet, sonsuza kadar yaşayacak.”dedi. Münevver Güçlü’nün bu konuşması ayakta alkışlandı.

ADD’NİN KUBİLAY’I ANMA ETKİNLİĞİ İLGİ GÖRDÜ

ADD’nin Kubilay’ı anma etkinliğine, ADD Çerkezköy Şube Başkanı Dündar Orhan ve ADD Şube yönetimi, Çerkezköy Atatürkçü Düşünce Derneği Eski Şube Başkanı Ali Çevik Yiğit, CHP Çerkezköy İlçe Başkan Yardımcısı Metin Akyıldız, CHP Çerkezköy İlçe Yönetim Kurulu Üyesi Yaşar Gül, Gökhan Biber, Mümin Uslu, Deniz Okutan,CHP Çerkezköy Kadın Kolları Başkanı Ebru Alaca,Çerkezköy Belediye Meclisi Üyelerinden Ensar Sivri, Ali Dede,Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çerkezköy Temsilcisi Hasan Hüseyin Yarlıgan ve gaziler, CHP Tekirdağ Milletvekili aday adayları Metin Dönmez, Hasan Demir ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Haber/Seyit SÜREN