Yüceer Ergene'yi TBMM gündemine taşıdı

CHP Tekirdağ Milletvekili Yüceer, "Bir yandan ceza kesiyoruz diyorlar, diğer yandan fabrikalara 2 yıl daha Ergene'yi kirletmesi için yönetmelik çıkarıyorlar. Trakya bir an önce sorunun çözülmesini bekliy

GÜNDEM 18.12.2014 18:30:00 0
Yüceer Ergene

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) PM (Parti Meclis) Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene Nehri’nin iki yıl daha kirletilmesini öngören yönetmeliği Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Yüceer’in önergesine itiraf niteliğinde bir cevap verdi. Güllüce, “İhale, kamulaştırma gibi nedenlerden, atıksu arıtma tesislerinin yapımında yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak sanayi kuruluşlarına yönelik KOİ parametre limitlerini azaltma zorunluluğunu 2 yıl daha uzattık” dedi.

YÜCEER ERGENE’Yİ MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI

CHP PM Üyesi Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, Ergene ilçesinde fabrikaların atıklarını toprağa gömdüğü iddiasını ve Ergene Nehri’nin iki yıl daha kirletilmesini öngören yönetmeliği Meclis gündemine taşıdı. Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi veren Yüceer, “Ergene ilçesinde bazı fabrikaların atıklarını toprağa gömdüğü iddiası doğru mudur? Söz konusu iddia Bakanlığınıza ulaşmış mıdır? Sanayi kuruluşlarına yönelik KOİ parametre limitlerini azaltma zorunluluğunu 2 yıl sonraya ertelemenin gerekçesi nedir? Bu gerekçe hangi ihtiyaçtan doğmuştur?” sorularını yöneltti.

2 YIL DAHA KİRLETİN

CHP’li Yüceer, önergesine yanıt veren Güllüce’nin itiraf niteliğindeki açıklamasına dikkat çekti. Tüm uyarılara karşın ‘kara bir leke’ olarak gelecek kuşaklara miras kalacak Ergene Nehri'ni iki yıl daha kirlenmesine izin veren yönetmeliği Güllüce’nin "İhale, kamulaştırma gibi nedenlerden, atıksu arıtma tesislerinin yapımında yaşanan gecikmeden kaynaklı olarak ileri bir tarihe erteledik. Ortak arıtma sonrası atıl duruma düşecek olan arıtma tesisleri için yapılması planlanan yatırım maliyeti ve işgücü kaybına engel olunmasını planladık” sözleriyle açıkladığını belirten Yüceer, "Bakanlık böylesine önemli bir çevre felaketine dahi duyarsız kalıyor. Ergene’nin iki yıl daha kirletilmesinde hiçbir sakınca görmüyor.” dedi.

BİZ YANDIK ELLER YANMASIN

“Türkiye olarak çevre sorunları ile mücadelede tecrübelerimizi dost ülkelere aktarmaya hazırız” diyen Bakan Güllüce'ye, “Aman Allah o ülkeleri sizin çevre politikalarınızdan korusun” diye yanıt veren Yüceer, Dünyada yaşanan ekolojik felaketlerin büyük bir fotoğrafı olan Ergene’nin durumunun ortada olduğunu kaydetti. Havzanın yok edildiğini, Ergene için atılan adımların göstermelik olduğunu kaydeden Yüceer, “Kelin merhemi olsa başına sürer. Türkiye’de yaşanan çevre felaketleri birbirini izliyor, Bakan dost ülkelere tecrübelerini aktarmaktan bahsediyor. Neyin tecrübesini anlatacak Yıldız Dağları’nın nasıl yok edildiğini mi? HES’lerle, termik santrallerle doğanın nasıl katledildiğini mi? Ruhsatsız taş ocaklarıyla çevreye verilen zararı mı, su kaynaklarının nasıl tüketildiğini mi? Kesilen milyonlarca ağacı mı? Ergene Nehri insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaştı. Bölgede kanser vakaları sıkça görülmeye başlandı. Kanser maalesef Trakya’nın kaderi haline geldi. Ancak Bakanlık oralı bile değil. ” dedi.

BİR YANDAN ‘GÖSTERMELİK CEZA’ DİĞER YANDAN ‘KİRLETİN’

Bakan’ın önergesine verdiği yanıtta, 2009 yılında 1256 denetim yapıldığını, 3.384.130,00 TL, 2010 yılında 2002 adet denetim yapılıp, 5.215.275,00 TL, 2011 yılında 2278 denetim yapılıp 6.567.887,00 TL, 2012 yılında 1941 adet denetim yapılıp 11.845.780,00 TL, 2013 yılında 1997 adet denetim yapılıp 6.582.696.95 TL, 2014 yılında eylül ayı sonu itibarı ile 1241 denetim yapılıp 4.549.135.00 TL idari para cezası uygulandığını açıkladığını kaydeden Yüceer, “Bir yandan ceza kesiyoruz diyorlar, diğer yandan fabrikalara 2 yıl daha Ergene’yi kirletmesi için yönetmelik çıkarıyorlar. Trakya bir an önce sorunun çözülmesini bekliyor” diye konuştu. Yüceer, gelecek için, sağlıklı bir yaşam için, kendi kaderine terk edilen Ergene’nin temizlenmesi yönünde gerekli adımların bir an önce atılması gerektiğini bildirdi.

Marmara Haber