Kapaklı Müftüsü kadına şiddeti kınadı

Kapaklı Müftülüğü, geçtiğimiz haftalarda yapılan etkinliklerle kutlanan 'Kadın Hakları Günü'nün ardından 'Kadına şiddet ve Kadın Hakları' konulu bir konferans düzenleyer

GÜNDEM 17.12.2014 19:04:00 0
Kapaklı Müftüsü kadına şiddeti kınadı

Kapaklı Müftülüğü, “Kadına Şiddet ve Kadın Hakları” konferansı düzenlendi. Dün saat 13.00’de Hacı Talip Sivrioğlu Camii Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta konuşan Haseki Öğretim Görevlisi Ali Rıza Temel “İslam’da kadın erkek eşittir” derken, İlçe Müftüsü İsa Aktaş ise kadına karşı şiddeti kınadı.

KADINA ŞİDDETİ KINIYORUZ

Konferans, Kapaklı Ulu Cami İmam-Hatip’i Yakup Temel Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.  Daha sonra İlçe Müftüsü İsa Aktaş, programın açılışını yaptığı kısa bir konuşma ile gerçekleştirdi. Kadına karşı şiddetin son zamanlarda yoğun bir şekilde yaygınlaşmaya başladığını dile getiren İsa Aktaş, “Bu durumdan ilçemizde de muzdaribiz. Türkiye’de ve Dünya’nın her merkezinde yaşanan kadına şiddeti kınıyoruz.”dedi.

İSLAM’DA KADIN ERKEK EŞİTTİR

Müftü Aktaş’ın konuşmasının ardından konferansa geçildi. Haseki Öğretim Görevlisi Ali Rıza Temel konferansta ‘Kadına şiddet ve Kadın hakları’ (İslam’ın kadına bakışı) konuları konuşma yaptı. Konferansın konuşmacısı Ali RızaTemel, “İnsanın yarısı annesi yarısı da babasıdır. Eşitlik de burada başlar. Kişinin oluşmasında anne ve babanın katkısı vardır. İslâm’a göre kadın erkek üstünlüğünün olduğu düşüncesi yanlıştır. İslâm’da kadın ve erkek eşittir.”dedi.

HERKES KUVVETİNİ KADINDA DENİYOR

Konuşmasında kadın ve erkeğin fiziki yapılarına dikkat çeken Temel, şunları kaydetti: “Ancak kadın kadın, erkek de erkektir. Fiziki olarak kadın daha narin olduğu için herkes kolunun kuvvetini kadında deniyor. İslâm’dan önceki Arap Yarımadası’nda, Eski Yunan ve Roma Medeniyetleri’nde kadın hiç değer görmemiştir. Hatta birçok filozof tarafından o dönemde kadın ‘yaratılışta noksan olan varlık’ olarak tanımlanmıştır. İslâm’dan önce Arap Yarımadası’nda Hz. Peygamber dönemi öncesinde kadına ve kız çocuğuna değer verilmiyordu. Kadınlar harplere katılamadığı için, o dönemdeki şartlarda üretici olmaktan çok tüketici olduğu ve fazlalık olduğu düşüncesiyle değer verilmeyen kadınlardı. Kız çocukları diri diri toprağa bu yüzden gömülüyorlardı.”

KADINA ŞİDDETİN TELAFUZU BİLE ÇİRKİN

Kadına şiddetin telaffuzunun bile çirkin olduğunu vurgulayan Temel “Biz meselelere insan olarak bakarız. Kadın ve erkeğin meyli birbirine fıtridir. Herkes birbirine muhtaçtır. Kadın olmasa kimse olmazdı. Dünyada kim var ise kadının eseridir. Kadına hürmetsizlik insanın kendine olan saygısızlıktır.” İfadelerini kullandı. Kadına karşı şiddet uygulayanın kendisine hakaret ettiğini söyleyen Temel, şöyle devam etti: “Bu zamanda şiddet meselesi çoğalmıştır. Dünya olarak zayıf görüldüğü için gücünü kuvvetini zayıfta deniyor. Bunlar gerçekten ayıp şeylerdir. Allah insanları çift yaratmıştır. Bu bitkilerde ve hayvanlarda da öyledir. Meleklerin ise dişi ve erkeği yoktur. Kadın olmazsa insan üremez. Biz birer bütünüz.”

BUNLARIN DİNLE İMANLA ALAKASI YOK

1939 yılında Fransa’da bir kadının çek yazma hakkının olmadığını ancak İslam’da kadınının ticaret yaptığını hatırlatan Temel, “Peygamberimizin ilk eşi olan Hatice annemizin bile ticaret kervanları vardı. Yani özel mülkiyetleri vardı. Dünya çağdaş değildir. İçinde yaşadığınız dünya cinayet ve öldürme asrıdır. Afganistan’da Taliban, IŞİD denen cinayet odakları din adına cinayet işliyorlar. Önceki günde masum 150 çocuğu öldürmüşler. Bunun dinle imanla alakası yoktur. Bu bir cinayettir. İnsansız hiçbir şeyin anlamı yoktur. Dünya da insan olmazsa değeri yoktur. Dünyanın süsü insandır. İslam’da bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek gibi cinayettir. Özellikle kadın rahmettir.”dedi.

Konferansa, Kapaklı Kaymakamı Mehmet Ali Gürbüz, Kapaklı İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Ali Barın, Kapaklı Müftüsü İsa Aktaş,İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Gökhan TEKER