Belediyelere kötü vatandaşa iyi haber!

Vatandaşlar, standartlara uymayan kasisler, çukur ve bozuk yol nedeniyle artık belediyelere dava açıp, zararını tazmin edebiliyor.

GÜNDEM 12.12.2014 11:07:00 0
Belediyelere kötü vatandaşa iyi haber!

Cadde ve sokaklarda araçların hızını kesmek amacıyla yapılan kasisler, yürürken fiziksel sakatlıklara neden olan çukurlar dava konusu oluyor. Gelişigüzel yapılmış olan kasisler için araç sahipleri belediyelere tazminat davası açabileceği gibi vatandaşlarda bireysel zararları nedeniyle dava açabilecek. Gerekçe ise araçların aldığı hasarlar ve kazalara sebebiyet vermek.

Avrupa Birliği ve TSE’nin kriterlerine, Ulaştırma Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün uyarılarına rağmen belediyeler gelişigüzel kasisler yapmaya ve yapılmasına müsaade etmeye devam ediyor. İşlevi, araçların hızını yavaşlatmak ve trafik güvenliğini sağlayabilmek olan kasisler uygun kriterlerde olmadığında aksi durumlar yaşanabiliyor.

ARAÇ SAHİPLERİ DAVA AÇABİLİYOR

Hukukçular,  rastgele yapılan bu kasisler dolayısıyla araçlarında hasar oluşan kişilerin belediyelere tazminat davası açabileceğini belirtiyor. Kasislerin hiçbir önlem alınmadan, istenildiği yere istenildiği sıklıkta yapılamayacağını belirten avukatlar, “Tüm kasislerin yol kaplaması ile aynımalzemeden yapılması, geceleri de görülebilecek şekilde renkli olarak boyanması gerekiyor. Ayrıca araçların dingil mesafeleri ile yolun yüksekliği göz önüne alınarak yüksekliklerinin 7,5 ila 10 cm arasında olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

BİREYLERDE DAVA AÇABİLİYOR

Bu arada çukur ya da bozuk yollar nedeniyle yürürken fiziksel ya da maddi bir zarara uğrayan kişilerde Belediyeler aleyhine dava açabiliyor. Bununla ilgili olarak Adapazarı’nda seyyar satıcılık yapan bir kişinin şikayetini değerlendiren mahkeme, standartlara aykırı yapılan kasislerin kaldırılmasına hükmetti. Belediyenin kapatmadığı çukura düşüp lastiği patlayan araçlar için, araçların bozuk yol nedeniyle sıçrattığı çamur yüzünden kullanılamaz hale gelen elbise ya da bozuk yolda topuğu kırılan ayakkabı için belediyelerden tazminat talep edilebiliyor.

827 TL SINIRI 

 

Maddi zararınız 827 TL’nin altındaysa, yapacağınız tek şey tüketici hakem heyetine başvurmak. Bu miktarın üzerindeki maddi tazminat talepleri için Tüketici Mahkemesi ya da hukuk mahkemesine gitmek mümkün. Belediyenin ‘ayıplı hizmeti’ nedeniyle çukura düşen kolu bacağı kırılanlar ise, maddi zararları hastane masrafları yanında mahkemeye başvurup, manevi tazminatta isteyebiliyor.

UYGUN KASİS NASIL OLMALI

Bu arada belediyelerin yapacağı kasislerin standartları ise şöyle belirtiliyor: 

1-Yol kaplaması ile aynı malzemeden yapılmalıdır,

2-Geceleri de görülebilecek şekilde boyanmalıdır,

3-Kasis öncesinde ve sonrasında uyarı levhaları bulunmalıdır,

4-Yolun belirli aralıklarına standartlara uygun olan sıklıkta yerleştirilmesi ve tümseklerin en ebatlarının belirlenen standartlara uygun olarak inşa edilmesi gerekmektedir,

5-Yüksekliği 7,5 ila 10cm arasında olmalıdır.

Marmara Haber